Mieren bestrijden: Tips om mierenplaag te voorkomen

Mieren bestrijden voor veel mensen een lastig onderwerp, want wat te doen tegen mieren in huis? Mieren zijn één van de meest voorkomende insecten in Nederland en België.

Ze leven overal ter wereld en kunnen op tal van plaatsen een nest bouwen. (Vliegende) en (rode) mieren leven overigens niet solitair maar in een kolonie.

Hun kracht zit juist in het feit dat ze met ontzettend veel zijn. Iedereen heeft wel eens mieren in zijn of haar tuin gezien en dat kan uiteraard ontzettend mooi zijn om naar te kijken. Vooral omdat de diertjes vrijwel altijd bezig zijn.

Mieren kunnen echter ook voor behoorlijk veel overlast zorgen omdat ze overal in kruipen. Wanneer er mieren in huis komen, levert dat gegarandeerd problemen op. Gelukkig is het niet al te moeilijk om mieren te bestrijden er zijn tal van effectieve manieren om dit (ongedierte) te verjagen.

Mieren in huis

Waarom komen er eigenlijk mieren in huis als er buiten meer dan genoeg ruimte is? Het antwoord is eigenlijk vrij simpel. In het voorjaar en de zomer zijn de mieren voortdurend op zoek naar eten en dat kun je natuurlijk uitstekend vinden in een huis waar mensen wonen.

Vaak begint het met één mier die op verkenning is maar binnen de kortste keren volgt een hele groep en heb je last van een mierenplaag in huis. Etensresten zoals kruimels op de keuken vloer kan al genoeg zijn om de mieren in huis te krijgen. En ze kunnen uiteraard door ieder gaatje en kiertje dus tegenhouden is er echt niet bij!

Mieren in de keuken

Mieren bestrijden de meest effectieve manier om te zorgen dat je geen mieren in de keuken krijgt, is het weren van de beestjes.

 • Zorg dat vooral in de zomermaanden geen etensresten open en bloot op het aanrecht achter blijven.
 • Vermijd dat er vooral (zoete) geurstoffen achterblijven op het keukenblad.
 • Vuile vaat met achtergebleven etensresten, trekt mieren en ander ongedierte.
 • Maak eventuele gaten, kieren en naden dicht, niet alleen mieren, maar ook zilvervisjes kruipen in en door de kleinste kieren.
 • Pedaalemmers goed afsluiten helpt tegen mieren in de keuken.

Vliegende mieren

vliegende mieren

Er zijn heel veel verschillende mieren, en de meeste mieren zie je zonder vleugels, toch kom je soms vliegende mieren tegen in en om je huis.

Vooral tijdens periodes wanneer mieren zich voortplanten kom je af en toe een zwerm vliegende mieren tegen, dit zijn dan mannetjes mieren en jonge koninginnen. Buiten de paringstijd zijn de vliegende mieren die je tegenkomt alleen werkster mieren op zoek naar voedsel.

De maanden juli en augustus zijn de maanden waarin de wegmier zich voortplant, deze wegmier is de bekendste en meest voorkomende mier in Nederland en België. Een bijzonder fenomeen, waarbij de jonge koninginnen mieren met honderden tegelijk uitvliegen en een paring aangaan met de mannetjes mieren.

Als de paring voorbij is, gaan de mannetjes dood, en verliezen de vrouwtjes hun vleugels. Waarna ze een nieuw nest bouwen onder de grond in o.a. uw tuin of onder uw terras.

Vliegende mieren in huis

Niets is zo vervelend dan overlast van vliegende mieren in huis. Er zijn verschillende plaatsen waar ze zich kunnen ophouden, de meest voor de hand liggende plaatsen zijn:

  • Spouwmuur
  • Kruipruimte
  • Terras

Als vliegende mieren van buiten komen, dan zullen naar alle waarschijnlijkheid via een raam naar binnen komen een goede oplossing is dan het plaatsen van horren voor de ramen. Niet alleen blijven zo vliegende mieren buiten uw huis ook muggen en andere insecten hebben geen kans om uw huis binnen te dringen.

Vliegende mieren herkennen:

 • Een vliegende mier heeft 4 vleugels, waarbij de achterste vleugels kleiner zijn dan de voorste vleugels.
 • Vliegende mieren hebben een smaller taille, dan normale mieren.

Vliegende mieren bestrijden

Een mierenplaag is niet echt schadelijk, het is vooral vervelend: de meeste mensen zijn er vies van deze kruipende insecten.

Overlast voorkomen

De belangrijkste tip, voorkom dat mieren aangetrokken worden door voedsel. Mieren zoeken voedsel, water en een geschikte plek om een nest te bouwen. En daarvoor gaan ze heel ver om hun doel te bereiken, met onderstaande maatregelen kunt u een mierenplaag voorkomen.

Mieren bestrijden – Enkele tips:

 • Zorg dat ze geen kans krijgen om binnen te komen, sluit zoveel mogelijk ramen en deuren, plaats in de zomer raam en deur horren.
 • Voorkom dat mieren niet bij voedsel, water en m.n. zoetigheden kunnen komen.
 • Niet alleen mieren ook ander ongedierte komt eenvoudig in uw huis via naden en kieren. Zorg daarom dat deze afgedicht worden.
 • Halfvergane boomstronken, houtresten zijn ideale broedplaatsen voor het ontstaan van een mierenplaag.

Mieren bestrijden

Mieren bestrijden of verhelpen kan op heel veel verschillende manieren. Zo kiezen sommige mensen er voor om het niet zelf aan te pakken maar een bedrijf daar voor te bellen. Dat kost natuurlijk geld en is in het geval van (vliegende) mieren bovendien helemaal niet nodig.

Er zijn namelijk ook tal van manieren om het gewoon zelf aan te pakken. Allereerst is het van belang om uit te zoeken waar de (vliegende) mieren vandaan komen. Zo kun je namelijk het probleem bij de bron aan gaan pakken.

Vervolgens kun je kiezen welke mieren bestrijding je gaat toepassen. Er zijn van soorten gif beschikbaar, waarvan het ene een stuk beter werkt dan het andere. Soms maken mensen ook gebruik van sterk geurende produceten zoals koffie, uien en lavendel.

Mieren schijnen hier niet van te houden en door dit te leggen op de plaats waar ze het huis of keuken binnen komen, kun je ze tegenhouden. Vaak vinden ze dan echter alsnog een andere plaats om je huis binnen te dringen en daardoor werkt dit meestal niet voldoende.

Natuurvriendelijk mieren bestrijden.

muizen verjagen met geurHeb je een mierenplaag, dan kun je deze op 2 manieren bestrijden, met een natuurlijk middel of met gif. De eerste oplossing tegen overlast van mieren, is deze te bestrijden met een natuurlijk product, want ook zonder gif kun je van mieren in huis afkomen.

Gebruiksaanwijzing:

Ga eerst op zoek naar plaatsen waar de mieren het meest aanwezig zijn. Mieren bestrijden is eenvoudig als je weet welke route ze volgen naar je keuken, balkon, slaapkamer e.d. Als je onderstaande huis, tuin en keukennmiddeltjes toepast, dan kun je zeker van een mierenplaag af komen.

   • Uien de meeste mensen hebben er wel enkele in huis, door ze fijn te snipperen en rond de mieren route te strooien verjaag je de beestjes.
   • Bewaar wat koffiedik en strooi deze bij de mieren uitgangen.
   • Maak van stroop en gist een mengsel een uitstekend middel om mieren te bestrijden. Ze vinden dit mengsel namelijk heerlijk en eten er veel van, maar door het uitzetten van gist in hun magen gaan de mieren dood.
   • Een ander effectief middel is het strooien van witte peper of knoflook teentjes kapot te wrijven rondom de gangen en mieren routes.
   • Als mieren toch nog via kieren en voegen binnen komen, is het verstandig om kruidnagel in kieren en voegen te stoppen. Mieren hebben een hekel aan dit middel.
   • Mieren hebben een hekel aan koper een koperen draad spannen waar mieren je huis binnen komen is dan een prima oplossing. Ook koperen eurocent munten (10,20,50) zijn een prima oplossing om een mierenplaag te voorkomen.

Mierenlokdoos

Mieren bestrijden? de mierenlokdoos heeft zijn nut de laatste jaren wel bewezen. Je zet de mierenlokdoosjes ( bij gebruik van meerdere is de werking beter) in de ruimte waar de mieren veelvuldig komen. Ze worden gelokt door zoeten stoffen in de mierenlokdoos en nemen dat vervolgens mee naar hun nest.

Het gif doet daar zijn werk, waardoor je eigenlijk de overlast bij de kern aanpakt, namelijk in het mierennest. Plaats een mierenlokdoos in een ruimte en wacht vervolgens rustig af. Wanneer je een week lang geen mieren meer in huis hebt gezien, is de kans groot dat de mierenplaag definitief is opgelost.