Vlooien bestrijden in huis

Vlooien in huis, je moet er niet aandenken maar toch kun je, als je een huisdier (m.n. een kat of hond) hebt. vlooien in huis krijgen.

De meest voorkomende vlooien in ons land zijn katten- en hondenvlooien, deze zullen niet snel mensen bijten.

vlooien in huis

Hoe komen vlooien in huis? De meest voorkomende oorzaak is dat je kat buiten in contact komt met andere katten, die al besmet zijn. Voor je hond geldt in principe hetzelfde, door contact met andere honden is de kans aanwezig dat ook jouw hond besmet raakt.

Feiten over vlooien

Deze kleine beestjes komen overal ter wereld voor, vooral omdat er meer dan 2000 soorten vlooien zijn! Deze kleine parasieten kunnen maar liefst 36 tot 41 cm springen en zijn slecht zichtbaar doordat ze zo klein zijn.

Vlooien zijn overal. Ze zitten in je achtertuin, bossen, parken, en ze liften zelfs mee op je kleren. Je weet nooit waar en wanneer jouw huisdier een vlo is tegengekomen en de vlo meelift naar jouw huis. Je zult dus een goed plan moeten hebben om de lastige strijd tegen vlooien in huis te winnen!



Vlooien bestrijden in huis

Het is niet alleen je huisdier dat behandeld moet worden tegen vlooien, ook je huis zal behandeld moeten worden. Vlooien hebben de neiging om zich te verstoppen in gordijnen, meubels, bedden en tapijten.

Ook de slaapplek van je huisdier en nog veel meer plekken in je huis zullen goed behandeld moeten worden. Wat je als eerste moet doen, is je huisdier behandelen zodat deze vlooienvrij is en blijft.

Hieronder geven we uitleg over het behandelen van je huisdier.

Hoe weet je of jouw huisdier vlooien en hun eitjes herbergt?

“Hoe behandel je vlooien?” is een belangrijke vraag die je van veel huisdier eigenaren krijgt. Hieronder gaan we kijken naar een vlooien behandeling voor huisdieren en het vinden van een oplossing voor vlooien in huis.

Symptomen vlooien overlast

  • Je hond of kat krabt, bijt en likt continu zijn lichaam, vooral rond het einde van zijn staart.
  • Kleine rode plekjes of bultjes ontstaan op de huid van je huisdier.
  • Haaruitval, soms met grote plukken.
  • Intensief krabben, wat pijn en ongemak veroorzaakt bij het dier.
  • Secundaire bacteriële huidinfectie vanwege het overmatig bijten en krabben van de huid.

Er zijn 2 soorten vlooien die voor irritatie en jeuk kunnen zorgen bij honden en katten. Ze zijn de Ctenocephalides felis (kattenvlo) en de Ctenocephalides canis (hondenvlo). Vlooien die gevonden worden op honden zijn in staat om jeuk bij mensen te veroorzaken.

Eerst geven we informatie over het behandelen van honden die te maken hebben met vlooien, en hieronder nog informatie over vlooien bij mensen.

Vlooien bestrijden bij honden

vlooien in huis

Ben je vlooien tegen gekomen in huis, dan is de beste remedie om je hond een lekker bad met koud water te geven. Niet heel erg koud, maar normaal kraanwater. Dit zal helpen om de ontsteking te verminderen en zal verlichting bieden na het vele krabben.

Er zijn speciale anti-vlo shampoos en zeep beschikbaar die je kunt gebruiken om de vlooien te elimineren. Je kunt ook een bezoekje brengen aan de dierenarts die je medicijnen kan voorschrijven, die de ontsteking en jeuk zullen doen verminderen.

Je kunt ook speciale Aloe Vera gel kopen, die je over de vlooienbeet kunt smeren om de huid te genezen en de irritatie te verminderen.

Vlooienbanden


Nu je hond een eerste behandeling tegen vlooien heeft gehad en wat verlichting heeft gekregen na al dat krabben, kunnen we beginnen om definitief van al die vlooien af te komen.

Breng een bezoekje aan de dierenwinkel en vraag naar een vlooienband of koop een goedkope vlooienband online.

De dierenwinkel zal vlooienbanden aanbevelen die geschikt zijn voor jouw hond. Deze speciale vlooienbanden zullen helpen om de vlooien uit de vacht van je hond te houden.

Je moet wel voorzichtig zijn, want in vlooienbanden kunnen schadelijke chemicaliën zitten. Gebruik alleen vlooienbanden die geadviseerd en goedgekeurd zijn om te gebruiken bij katten en honden.

Ook zijn er zalf en vlooien druppels, die heel effectief werken om van de vlooien in huis af te komen. Daarnaast, zijn er ook nog orale medicaties die de dierenarts kan voorschrijven om van deze vervelende beestjes af te komen. Je kunt ook shampoos, poeders en speciale vlooienkammen gebruiken om de beestjes uit de vacht van je hond te krijgen.



Vlooien bestrijden kat

Net zoals hierboven bij honden fungeren katten als primaire gastheer/gastvrouw voor de verspreiding van vlooien in huis. Bovendien kan een kattenvlo ook mensen bijten en ziekten overbrengen.

Ook voor kattenvlooien zijn dezelfde maatregelen te treffen zoals hierboven genoemd bij het bestrijden van hondenvlooien.

Aanpak – Vlooien bestrijden

Nu je huisdier(en) zijn behandeld tegen vlooien, is de volgende stap om vlooien bestrijden in huis. Voordat de besmetting een onbeheersbare taak wordt, is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen om de beestjes kwijt te raken.

Je wilt niet dat de vruchtbare vlooien eitjes beginnen te leggen en dat enkele exemplaren op den duur een vlooienplaag vormen. Dus voordat de vlooieneitjes de kans krijgen om uit te komen en ze zich gaan verbergen in elke hoek van je huis, zijn volgende stappen onmiddellijk nodig.

  1. Het eerste wat je moet doen is vrijwel alles grondig stofzuigen. Vooral tapijten, gordijnen, banken, bedden, beddengoed, houten vloeren en plinten, de keukenvloer en op plaatsen waar je huisdieren vaak vertoeven, zoals de mand, kattenbak, bench en noem maar op (tip: gooi de stofzuigerzak daarna direct in de vuilcontainer).
  2. De volgende stap is het wassen of (professioneel) reinigen van matrassen, kussens, tapijten, gordijnen, bedden, enz. om niets achter te laten. Je kunt het beste ook de muren en wanden van je huis schoon maken.
  3. Koop een goede vlooienspray. Deze kan gebruikt worden om vlooien, vlooieneitjes en vlooienlarven op de gordijnen, achter de plinten, het tapijt, en de slaap- en leefomgeving van je huisdier te spuiten. Zorg ervoor dat je alle deuren en ramen sluit, sluit ook eventuele ventilatieopeningen, en vraag iedereen om buiten het huis te blijven gedurende ten minste 3 tot 4 uur.
  4. Begin na een week opnieuw met grondig stofzuigen, en herhaal het stofzuigen en reinigingsproces na 10 dagen nog een keer. Normaal gesproken zijn alle vlooieneitjes en poppen (vlooien in cocon vorm) verwijderd.