Als je op zoek bent naar uitgebreide informatie over ongedierte bestrijding, dan vind je die hier.
Sommige kunnen we horen maar nauwelijks met het blote oog zien, andere zijn stil maar kunnen niet over het hoofd worden gezien.
Plaagdieren & Ongedierte bestrijding.
Zij kunnen ons het leven behoorlijk moeilijk maken, in veel gevallen brengen zij zelfs onze gezondheid in gevaar of veroorzaken zij materiële schade. Ongewenste gasten, zoals luizen, mieren, kakkerlakken, muizen, spinnen, steenmarters of ratten om maar enkele te noemen.
Zijn een probleem dat moet worden aangepakt, niet met bruut geweld, maar met intelligente maatregelen. Daarom vind je op deze website op een open en informatieve manier hulp bij het onderwerp ongedierte bestrijding. In mijn berichten toon ik tips en trucs die echt helpen, presenteer ik oplossingen en bied ik veel educatieve artikelen.
Wil je weten hoe je van ongedierte afkomt? Neem een kijkje op ongediertebestrijdingspecialist, je kan hier alles te weten komen over het herkennen, voorkomen en bestrijden van plaagdieren & ongedierte .

Ongedierte bestrijding: dé 8 meest voorkomende plaagdieren
Ongedierte bestrijding in je huis, tuin, horecagelegenheid, kantoor of bedrijfspand? Voor de juiste en meest duurzame en effectieve plaagdieren bestrijding ben je hier aan het juiste adres.
De 8 meest voorkomende plagen en hoe er van af te komen en alles tegen ongedierte wat je moet weten lees je hier.
Mieren, kakkerlakken of zilvervisjes – niemand wil deze kleine kruipende gasten in huis of flat. Maar helaas ze zijn meestal gekomen om te blijven. Ze kwijtraken kan soms heel moeilijk zijn. Afhankelijk van het ongedierte en de omvang van de plaag, kun je de beesten zelf bestrijden of een expert in ongediertebestrijding inhuren.
Wij hebben onderzoek gedaan naar de 8 meest voorkomende plagen, en welke maatregelen er tegen kunnen worden genomen.
1: Mieren bestrijding

Mieren zijn prachtige wezentjes die een verrijking zijn voor de natuur. Maar als mieren zich op huiselijk terrein begeven, worden ze een plaag.
Mieren zijn ongedierte dat zich voedt met voedsel in huis en zich daartoe ook aangetrokken voelt. Zij zijn de meest voorkomende mierensoort die overlast in huis veroorzaakt. Hun beten zijn vervelend en onaangenaam, maar niet gevaarlijk.
Houtmieren tasten hout aan, wat enorme materiële schade aan het huis kan veroorzaken. Deze mieren worden tot 1 cm groot en zijn roodachtig-bruin van kleur.
Faraomieren zijn met 3 mm bijzonder klein en hebben een lichtgele kleur. In tegenstelling tot de andere soorten vormen faraomieren een gevaar voor de mens omdat zij ziekten kunnen overbrengen.
Oorzaken van mieren in huis
Mieren komen het huis binnen op zoek naar voedsel. Daarbij glippen ze naar binnen door kieren in ramen of deuren.
Maatregelen om mieren te bestrijden in huis.
Allereerst is het nodig om uit te vinden wat voor soort mieren je hebt. Als je houtmieren of faraomieren in huis hebt ontdekt, moet je zeker professionele hulp inschakelen, want deze mieren kunnen in korte tijd grote schade aanrichten. Alleen met professionele ongedierte bestrijding kun je er zeker van zijn dat je huis snel weer helemaal miervrij zijn.
Als de (gewone) mieren in huis hebt, kun je de mieren zelf bestrijden met de volgende maatregelen.
2: Ratten bestrijding

“Wie tuinvogels voedert, voedt muizen en ratten” – helaas maar waar, ongedierte word vaak gezien in de buurt van niet goed en deugdelijk opgeslagen (huis) afval en op plekken waar vogels worden gevoert. Net als ander ongedierte brengen ratten ziekten over als tuberculose, tyfus of salmonellose.
Hun uitwerpselen verontreinigen ook de leefruimte van mensen. Ratten zijn intelligente, hardnekkige plaagdieren met een groot aanpassingsvermogen. Ze eten zowat alles en kunnen zelfs in bedijven, flats en huizen komen door heel nauwe kieren.
Oorzaken van ratten in je leefomgeving
Ratten komen meestal het huis binnen op zoek naar voedsel. Ze worden aangetrokken door open vuilnisbakken, etensresten op de composthoop of voedsel dat in het toilet is gedeponeerd. De kleine zoogdieren komen op verschillende manieren het huis, appartement of bedrijf binnen, hetzij via buizen, openingen voor toevoerleidingen, liftschachten of scheuren in de muur.
Als ratten een warm onderkomen hebben gevonden, maken ze het zich meestal gemakkelijk op een (veilige) plek en bouwen daar een nest. Bij een (grote) rattenplaag is professionele ongediertebestrijding sterk aan te bevelen!
Ratten bestrijden: Wat kun je zelf doen?
Als je ratten in de buurt van je leefomgeving hebt gezien, is het zaak zo snel mogelijk te handelen. Ratten kunnen veel schade toebrengen aan materialen, omdat zij met hun bijna onverwoestbare snijtanden alles op hun weg doorknagen. Je kunt zelf de volgende maatregelen nemen:
3: Muizen bestrijding

Muizen zijn, net als ratten, ongedierte welke worden aangetrokken door voedsel. Zij hebben kenmerken en gedrag die sterk lijken op die van ratten. Ze zijn zeer resistent, hebben een groot aanpassingsvermogen en planten zich daardoor ook vrij snel voort.
Muizen voeden zich met alles wat ze in het voedsel vinden, waaronder noten, gebak, kaas, granen, maar doen zich ook tegoed aan insecten. Je zult een muizenplaag in huis vaak opmerken door kleine zwarte korrel (keutels) en knaagsporen te vinden op verschillende dingen, zoals kabels of meubels.
Muizen zijn ook dragers van ziekten, dus ongedierte bestrijding direct starten is een must.
Om van ze af te komen, kun je dezelfde maatregelen nemen als voor ratten (zie boven). Gedetailleerde informatie over hoe je van muizen in huis, flat, bedrijf of horecagelegenheid af kunt komen, vind je in onze uitgebreide muizengids.
4: Vliegen bestrijding

Er zijn veel soorten vliegen – de huisvlieg, de vleesvlieg, de bromvlieg, de witte vlieg – allemaal zijn ze vervelend. Wat ze bovendien allemaal gemeen hebben, zijn hun grote puntogen en een vrij compact lichaam.
Vliegen zijn een plaag voor de gezondheid omdat ze ons voedsel kunnen bederven. Dit kan gebeuren door eitjes op het voedsel te leggen of bacteriën op het voedsel over te brengen.
Denk eraan: de vlieg die eerst op een hoopje uitwerpselen zat, kan dezelfde vlieg zijn die nu op jouw taart rondklimt.
Oorzaken van veel vliegen in je leefomgeving
Vliegen komen meestal via het raam de flat of het huis binnen. Ze worden vaak aangetrokken door voedsel.
Welke maatregelen kun je tegen een vliegen overlast nemen.
In de meeste gevallen kunnen individuele vliegen met eenvoudige middelen worden verwijderd of weggehouden.
5: Kakkerlakken bestrijding

Kakkerlakken zijn gevreesde bezoekers in de keuken – en niet zonder goede reden!
Dit ongedierte verontreinigt voedsel en brengt ziekten over. Daarom moet je een plaag zeer ernstig nemen en er onmiddellijk maatregelen tegen nemen! De meest voorkomende kakkerlakken in Nederland en België zijn de Duitse kakkerlak en de Oosterse kakkerlak en de Amerikaanse kakkerlak.
De Duitse kakkerlak wordt ook wel gewone kakkerlak genoemd, is ongeveer 13 mm groot en geel-bruin met 2 donkere strepen op het lichaam. De oosterse kakkerlak, is met ongeveer 25 mm relatief groot.
De mannelijke kakkerlakken zijn bruin, de vrouwtjes zwart.
Kakkerlakken worden beschouwd als ongelooflijk resistent. Men zegt dat zij zelfs een atoombomproef hebben overleefd. Kakkerlakken zijn nachtdieren en leven hoofdzakelijk op donkere en vochtige plaatsen. Het zijn omnivoren, wat betekent dat ze zich tegoed doen aan alles wat ze kunnen vinden, ook aan rottend voedsel.
Oorzaken van kakkerlakken in huis.
Er zijn veel oorzaken voor een kakkerlakkenplaag, maar meestal komt het doordat kakkerlakken of hun eitjes in huis zijn gebracht. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door gekocht fruit of je neemt de ongenode gasten mee vanuit je vakantie adres.
Soms vinden kakkerlakken ook hun weg van de ene reeds besmette (leef) omgeving naar de andere via leidingen en kieren. Gebrek aan hygiëne is meestal niet de belangrijkste oorzaak van het ontstaan van kakkerlakken, hoewel (verouderde) voedselresten kakkerlakken kunnen aantrekken.
Maatregelen tegen kakkerlakken
Het is zinvol om eerst te kijken waar de kakkerlakken zich verstoppen. Je kunt ze het beste zoeken op warme, donkere plaatsen, bijv. in de wasruimte, het ketelhuis, de keuken(kastjes), in hoeken of kieren.
Kakkerlakken komen meestal ’s nachts uit hun schuilplaats, en dat is de beste tijd om ze te vangen. Met lijmplankvallen kun je zien of er kakkerlakken in het huis of horecagelegenheid zijn en hoeveel het er zijn.
Kakkerlakken kunnen bijna alleen door professionele verdelgers worden verwijderd, omdat zij zelf en hun eitjes ongelooflijk resistent zijn. Als ze een nucleaire ontploffing kunnen overleven, is het onwaarschijnlijk dat je ze kunt afschrikken met essentiële oliën. Maar wat je zelf kunt doen om de situatie te verbeteren is dit:
6: Bedwantsen bestrijding

Bedwantsen kunnen worden omschreven als kleine, vervelende vampieren – ze zuigen menselijk bloed en zijn nachtdieren. Ze zijn flinterdun, roodachtig-bruin van kleur en worden ongeveer 3-5 mm lang.
Bedwantsen blijven altijd in de buurt van mensen omdat ze leven van hun bloed. Ze worden vaak gevonden in matras naden, achter behang, spleten in de muur, achter lichtschakelaars of onder tapijten. Ze laten vaak (rijtjes) meerdere bijtwonden achter op de huid van mensen.
Oorzaak van bedwantsen in huis
Meestal worden bedwantsen in de eigen woning binnengebracht vanuit een vakantie in een appartement, bungalow, hotel, glampingtent of villa. Bedwantsen kunnen zich ook verstopt hebben in oude meubelstukken of gebruikte dekens en kleding welke te koop zijn op (rommel) markten en kringloop bedrijven.
Maatregelen tegen bedwantsen
Vind de schuilplaats van dit ongedierte – en vernietig het! Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan!
Als je een bedwantsenplaag hebt, is professionele ongediertebestrijding sterk aan te bevelen!
7: Wespen bestrijding

Wespen staan hier eigenlijk ten onrechte op de lijst, want het zijn nuttige insecten en geen plaagdieren. Wespen voeden zich zelfs met ongedierte, b.v. bladluizen, en zorgen voor een economisch evenwicht.
Niettemin hebben mensen vaak last van wespen, omdat zij de gezellige (bbq) maaltijd op het balkon of in de tuin verstoren en mee willen eten. Wespen zijn bijzonder gevaarlijk voor mensen die allergisch reageren op wespensteken.
Wespennesten in de onmiddellijke nabijheid van je bedrijf, winkel of huis moeten worden verwijderd door een ongediertebestrijder.
Het is niet aan te raden dit zelf te doen. Als je slechts met geïsoleerde wespen te maken hebt, kunnen de volgende maatregelen tegen wespen nuttig zijn:
8: Zilvervisjes bestrijding
Zilvervisjes zijn ongeveer 1 cm grote, metaalachtig uitziende en zeer behendige insecten. Ze zijn nacht actief en leven op warme plaatsen met een hoge vochtigheidsgraad, d.w.z. meestal in de toilet, badkamer of de wasruimte.
Zilvervisjes worden niet beschouwd als een gevaar voor de gezondheid. Integendeel, ze eten zelfs schimmel en huisstofmijt en bewijzen de mens dus eigenlijk een dienst, maar wij vinden ze nog steeds afschuwelijk.
Oorzaken van zilvervisjes in huis
Als ze genoeg voedsel vinden (huisstofmijt, kleding, behang), de luchtvochtigheid in de kamer hoog is en er kieren in behang of vloeren zijn om in te leven, kunnen er zilvervisjes ontstaan.
In zulke optimale levensomstandigheden kunnen ze zich ook goed voortplanten.
Maatregelen tegen zilvervisjes
Ongedierte bestrijding – Preventie belangrijk.

• Verwijder bronnen van voedsel, water en schuilplaatsen.
• Bewaar voedsel zoveel mogelijk in gesloten plastic of glazen verpakkingen. Afval dat etensresten bevat, moet in goed afgedekte vuilnisbakken worden weggegooid. Verwijder regelmatig bij vuilnis zo voorkom je een muizen en rattenplaag.
• Repareer lekkende leidingen en laat het water zich nergens in huis ophopen. Laat geen water op de bakjes onder uw kamerplanten staan of ruim het condenswater van de koelkast regelmatig op. Laat het voer voor huisdieren in de nacht niet staan.
• Rommel biedt plekken voor ongedierte om te broeden en zich te verbergen en maakt dit moeilijker om er weer vanaf te komen. Gooi dingen zoals stapels kranten, tijdschriften of karton weg.
• Sluit plaatsen waar ongedierte kan binnendringen en zich kan verbergen af. Repareer bijvoorbeeld scheuren en spleten rond kasten of plinten vaak ideale broedplaatsen voor zilvervisjes. Gebruik staalwol om de ruimtes rondom de leidingen op te vullen. Bedek gaten met gaas.
• Krijg meer informatie over de plaagdieren die je hebt en de opties om ze te bestrijden.
• Controleer verpakkingen of dozen op ongedierte, voordat je ze mee naar huis neemt.
Ongedierte bestrijding – Veilig en correct
• Houd huisdieren en kinderen uit de buurt van plaatsen waar pesticiden (gif) zijn toegepast.
• Nadat er preventieve maatregelen zijn genomen, kun je (lokvoer) als een eerste stap van bestrijding tegen insecten of knaagdieren gebruiken. Vallen en spuitbussen zijn vaak effectief en kunnen worden gebruikt met een laag risico op blootstelling aan het gif, zolang ze buiten het bereik van kinderen en huisdieren worden gehouden.
• Voor sommige plagen zoals zilvervisjes en fruitvliegjes zijn er spuitbussen en vallen met een relatief gif percentage beschikbaar.
• Bestrijdingsmiddelen, die niet zijn opgenomen in aas of vallen, mogen over het algemeen alleen op doelgerichte locaties worden aangebracht en niet over de hele ruimte worden gespoten.
• Gebruik alleen vernevelingsapparaten als dit absoluut noodzakelijk is.
• Lees en volg altijd de instructies en de veiligheidswaarschuwingen van het etiket van het bestrijdingsmiddel.
• Gebruik waar mogelijk kant-en-klare producten (d.w.z. die niet gemengd hoeven te worden).
• Als je een ongedierte bestrijding expert inhuurt om plaagdieren te helpen bestrijden, vraag hen dan voordat ze gif gaan gebruiken om de oorzaak van het probleem te vinden en te verhelpen. Je moet bijvoorbeeld een lekkende waterleiding repareren om de waterbron te kunnen verwijderen. Vraag hen indien mogelijk om kier- en spleten dicht te maken, of aan te geven zodat deze gerepareerd kunnen worden.
• Gebruik alleen spuitbussen en chemicaliën, die zijn goedgekeurd voor gebruik in woningen. Op het etiket wordt vermeld waar de chemische stof kan worden gebruikt.
• De ongediertebestrijder geeft je informatie, zoals een veiligheidsinformatieblad over de chemische stof, die wordt gebruikt om ongedierte te bestrijden.
Omgaan met gif en pesticiden.
• Lees het etiket om erachter te komen hoe het pesticide en de verpakking moeten worden weggegooid. Veel gemeentes hebben inzamelpunten voor huishoudelijk gevaarlijk afval, die ook ongewenste pesticiden accepteren. Bel voor informatie de gemeentelijke afvalverwerkingsdienst.
Ga er niet vanuit dat twee keer zoveel ook beter is.
• Lees en volg altijd de aanwijzingen op het etiket. Het gebruik van te veel bestrijdingsmiddelen kan de gezondheid van jezelf en jouw omgeving gevaar toe brengen.
Bestrijdingsmiddelen bewaren

• Bewaar pesticiden in hun originele verpakking.
• Meng, als het pesticide moet worden gemengd met water, alleen zoveel als je in één keer kunt gebruiken.
• Gebruik geen lege verpakkingen van pesticiden om iets anders in te bewaren. Er zijn weleens ongelukken gebeurd omdat er per ongeluk pesticiden werden ingenomen, die werden bewaard in verpakkingen van voedsel of dranken.
• Ongeacht hoe goed je de verpakking ook reinigt, deze kan nog steeds resten van het pesticide bevatten en iemand schaden.
Samenvatting.
Onkruid, plaagdieren, insecten, ziektekiemen of andere organismen, zijn zaken die het mensen knap lastig kunnen maken. Ze kunnen bijten, voedselgewassen vernietigen, eigendommen beschadigen of op de een of andere manier ons leven bemoeilijken.
Effectieve ongediertebestrijding vereist daarom enige kennis over de plaag, en zijn gewoonten. De eerste stap is om de overlast correct te identificeren en de tweede stap is om meer te weten te komen over hoe deze zich gedraagt.
Daarna is het zaak om een strategie te bepalen om de plaag/overlast onder controle te krijgen en te houden.
