Zilvervisjes bestrijden

Dit artikel bevat uitgebreide informatie over zilvervisjes bestrijden, wat zijn zilvervisjes en alles rondom het bestrijden van dit ongedierte.

Het is belangrijk om eerst iets meer te weten over het zilvervisje, omdat je zo beter weet wat de oorzaak is en hoe je er snel van af kan komen.

Wat zijn zilvervisjes?

silvervisjes in bed


Een zilvervisje is meestal tussen de 10 en 30 mm lang. Ze zijn min of meer ellipsvormig, van voren rond bij de kop en het platte lichaam eindigt puntig.

De diertjes zijn blauwgrijs en glanzend van kleur, vandaar de naam zilvervis.

Het zijn tere beestjes en herkenbaar aan hun twee lange, veelledige sprieten bij hun kop en hebben aanhangsels aan de achterkant van hun lichaam.

Snel van de zilvervisjes af

1- Regelmatige goede ventilatie

Zilvervisjes voorkomen door te ventileren


Zilvervisjes vestigen zich vooral waar de ventilatie onregelmatig of onvoldoende is. Daarom is het zinvol om slaapkamers in het bijzonder ongeveer twee keer per dag te luchten. Het raam moet helemaal open. Dit is de enige manier om een doeltreffende uitwisseling van vochtige lucht en droge lucht te garanderen.

2- Zilvervisjesval

Zilvervisjesval met aardappel


Een natuurlijke “zilvervisjesval” kan gemakkelijk worden gemaakt van een aardappel en een plastic zak. Doe hiervoor een halve aardappel ’s nachts in een plastic zak (bv. een diepvrieszak) en plaats die zo dat de zilvervisjes in de zak kunnen kruipen. De volgende ochtend kunnen de in de zak gevangen zilvervisjes dan naar buiten worden gebracht en vrijgelaten.

3- Afdichten van scheuren en plinten

Vooral in oude gebouwen verbergen zilvervisjes zich vaak achter plinten of in kieren in de vloer. Om te voorkomen dat zilvervisjes ’s nachts door het huis zwerven, moeten plinten en kieren goed worden afgedicht.

4- Afvoerbuizen sluiten

Zilvervisjes afvoeren sluiten

Zilvervisjes vinden vaak hun weg in huis via de afvoer. Overdag verstoppen de dieren zich in het gootsteen- of doucheputje en ’s nachts zwerven ze door de woning. Daarom kan het zinvol zijn om afvoeren ’s nachts af te sluiten.

5- HG zilvervisjes

Zivervisjes spray HG

HGX spray tegen zilvervisjes bestrijdt effectief en langdurig zilvervisjes in huis. Dit product werkt namelijk tot wel 6 weken tegen zilvervisjes, waardoor de overlast door zilvervisjes eenvoudig en snel opgelost kan worden. Daarnaast is het product volledig vlekvrij tijdens gebruik.

6- Azijn tegen zilvervisjes

zilvervisjes verjagen met azijn

Als de kleine ongenode gasten in andere kamers opduiken – bijvoorbeeld in keukenkastjes – zal de geur van azijn hen verjagen. Hiertoe kunnen kasten en oppervlakken eenvoudig worden afgeveegd of schoongemaakt met een beetje azijnwater.

Zilvervisjes bestrijden



Ben je ziek en moe van het zien van die slijmerige, walgelijke, smerige kleine insecten in je badkamer, keuken, of nog erger … je slaapkamer? 

Voor veel mensen is dan de eerste vraag bij zilvervisjes in huis, wat te doen tegen zilvervisjes?

Heb je ooit geprobeerd om ze kwijt te raken? Dan ben je er waarschijnlijk ook achter gekomen dat dit niet zo gemakkelijk gaat als het lijkt!

Je zult een effectief middel nodig hebben, anders blijven ze terugkomen, opnieuw en opnieuw en opnieuw. Dus neem even de tijd om deze informatie te lezen en je zult precies weten wat je moet doen om dit ongedierte te bestrijden.

Het feit dat je bent beland op deze website is al bewijs genoeg dat je je wilt ontdoen van je zilvervisjes plaag. Om nog even de ernst van zo’n plaag te benadrukken en de noodzaak van zilvervisjes bestrijden aan te geven, vind je hieronder de belangrijkste reden om zilvervisjes in huis te bestrijden; ze zijn namelijk veel schadelijker dan je denkt.

“Zilvervisjes bestrijden – Ja er zijn genoeg redenen”

Zilvervisjes bestrijden

*Schade aan je huis – Ze voeden zich o.a. met de lijm achter het behang. Als je ze hun gang laat gaan, kunnen ze op de lange duur kostbare schade veroorzaken. Het herstellen van je muren kan je al snel honderden euro’s aan reparaties kosten.

*In de nacht actief – Ze zijn het meest actief in de nachten. Dat betekent dat ze over de vloeren, muren en je (slaapkamer)plafond kruipen als je slaapt! (Zo walgelijk!)

We hopen dat het je nog nooit is overkomen, zilvervisjes in bed. Om dit te vermijden zul je ze moeten bestrijden.

Zilvervisjes duurzaam bestrijden

zilvervisjes

Het zijn lastige beestjes om kwijt te raken, zilvervisjes bestrijden kan met een aantal middelen. Helaas zul je ze nooit helemaal uitroeien, ook niet als je een professionele ongediertebestrijder in huis haalt.

Deze zal in eerste instantie de plaag met gif bestrijden en de meesten zullen daardoor dood gaan. Maar helaas zullen er een aantal overleven, die zich na verloop van tijd weer voortplanten en begint de plaag weer opnieuw.

Wat is de beste manier voor zilvervisjes bestrijden? Eigenlijk heel eenvoudig, hoe slechter hun leefgebied en leefomstandigheden zijn, des te minder je ze tegen zult komen. Om dit te realiseren kun je het volgende doen.

  1. Vermijd voedsel(resten) die aantrekkelijk zijn voor de beestjes.
  2. Probeer kieren en gaten naar de kruipruimte te dichten en voorkom verstopplaatsen. Vooral achter plinten en loszittend behang zitten vaak zilvervisjes.
  3. Voorkom vochtige plekken en zorg voor een slechte leefomgeving.
  4. Maak het koeler indien mogelijk, ze houden van vochtige warme ruimtes.

Met Spuitbussen zilvervisjes bestrijden

Met onderstaande middelen kun je zilvervisjes bestrijden. Het meest effectieve middel om de plaag te bestrijden is het gebruik van speciale spray met chemische insecticiden van HG Roxasect en Bayer.

*Voordelen (spray) chemische middelen
Snel en effectief – Door de spray in het leefgebied van de beestjes aan te brengen zullen er velen dood gaan. Regelmatig herhalen, eens per 3 á 4 weken en je zult na verloop van tijd verlost zijn van de zilvervisjes plaag.

*Nadelen (spray)chemische middelen
Bij gebruik in huis zul je goed moeten ventileren en zorgen dat je de spray niet inademt tijdens het gebruik. Als je spray gebruikt, zorg dan dat kinderen en huisdieren niet in contact kunnen komen met de behandelde plaatsen.

Lokdoosje zilvervisjes

Een ander middel zijn speciale lokdoosjes om zilvervisjes in huis te doden. Voor wie geen speciale spray wil gebruiken zijn deze lokdoosjes en vallen een prima oplossing. Vooral in je slaapkamer zijn de vallen ideaal om ze te vangen, zodat je geen zilvervisjes in bed krijgt.

*Voordelen lokdoosjes
Je hoeft geen gebruik te maken van chemische (gif) middelen, ze kunnen overal geplaatst worden. Ze zijn ideaal om te plaatsen in de slaapkamer en op zolder.

*Nadelen lokdoosjes
Bij gebruik in de woonkamer zijn de lokdoosjes geen aanwinst in je interieur. Ik zou voor de woonkamer een spuitbus gebruiken en in de slaapkamer lokdoosjes.

Zilvervisjes plaag

zilvervisjes in huis

Een vrouwelijk zilvervisje legt meer dan 100 eieren. Eitjes worden in groepen tot maximaal 3 eitjes tegelijk gelegd . De eieren komen in ongeveer 3 tot 6 weken uit en ze leven tussen de 2 en 8 jaar.

Een grootschalige zilvervisjes plaag betekent meestal dat ze voor meerdere jaren in je huis, kantoor, of horecagelegenheid leven.

Ze houden van warme, vochtige (70 tot 95 % luchtvochtigheid), donkere plaatsen zoals de kruipruimte onder je huis. Ook andere warme en vochtige plaatsen zijn favoriet zoals de kelder, het toilet, de badkamer en keuken.

Je komt ze niet alleen in oude gebouwen tegen, ook in nieuwe gebouwen komen ze veelvuldig voor. Tussen de isolatie en in de vaak nog vochtige spouwmuren van een nieuw huis voelen ze zich uitermate prettig.

Zilvervisjes in bed

zilvervisjes in bed

Een nachtmerrie voor vrijwel iedereen, zilvervisjes in bed aantreffen. Als je dit ongedierte in huis hebt, is de kans groot dat ze ook in bed kunnen komen. Ze kruipen over het plafond en vallen soms tussen de lakens, en als je deze openslaat zie je ze wegschieten.

Voor veel mensen is dit wel het meest erge wat ze zich kunnen voorstellen, zilvervisjes in bed. Een goede reden om een goed en degelijk middel tegen zilvervisjes te gaan gebruiken.



Zilvervisjes in huis

Heb je zilvervisjes in huis dan moet je eerst weten wat zilvervisjes eigenlijk eten. De beestjes hebben een voorkeur voor zetmeel houdend voedsel(resten) en plantaardige vezels. Zo is bijvoorbeeld aardappel, banaan, maar ook behang- plaksel voedsel wat ze eten.

Ze hebben geen water nodig, omdat ze voldoende vocht binnen krijgen via het voedsel dat ze eten. In tegenstelling tot een papiervisje ( welke anders zijn dan een zilvervisje) eet een zilvervisje het liefst schimmels en voedselresten.

Papiervisjes eten zoals hun naam al zegt hoofdzakelijk papier gerelateerde producten, zoals boeken, karton, maar ook behangpapier enz.

Wat te doen tegen zilvervisjes in huis? Hierboven vindt je alle informatie over: Wat zijn zilvervisjes, wat eten ze en hun leefgebied. Met deze informatie kun je eenvoudig zilvervisjes bestrijden in je huis, kantoor of horecagelegenheid.