Ratten in kruipruimte – Snel kwijt # 3 Tips.

Ratten in kruipruimte of kelder zo raak je ze snel kwijt
Ratten in kruipruimte of kelder lees hier hoe je ze snel weer kwijt raakt.

Ratten in de kruipruimte – Waarom in jouw huis?

Als er ratten in kruipruimte worden vermoedt, kan het zijn dat de ratten opzettelijk zijn binnengedrongen. Ze hebben geen grote opening nodig om in je huis te komen.

Ze worden meestal aangetrokken door geuren, bijvoorbeeld van een voorraadkast in de kelder of van het huisvuil naast de kruipruimte.

Je kunt echter ratten in de kelder voorkomen of in het geval dat ze er al zitten tegenmaatregelen nemen.

Het allerbelangrijkst wat je moet doen, is het hoofd koel houden als de grootste schrik is weggeëbd. Als eerste moet je jezelf de vraag stellen wil ik de ratten zelf verjagen of schakel ik een professionele ongediertebestrijder in.

Beide hebben voordelen en nadelen.

Hier in dit artikel geef ik tips om ratten zelf te verjagen en te weren.

Welke ratten komen in kelder en kruipruimte?

In de regel zijn het de bruine en zwarte ratten die naar onze huizen komen. Meestal maken ze hun nesten echter niet in de kruipruimte, zelfs niet als ze via deze ruimte het huis zijn binnen gekomen.

Ze nestelen het liefst in andere ruimtes zoals tussen het plafond, en bijvoorbeeld op zolder of in de spouwmuur. Het is belangrijk voor de dieren dat het warm en droog is op de nestplaats.

Van hieruit gaan ze dan naar de kruipruimte en kelder om voedsel te zoeken als het daar beschikbaar is.

Trouwens hoeven de ratten in jouw kruipruimte niet eens in jouw huis te nestelen. Ze kunnen ook alleen komen om van buitenaf naar binnen te glippen om bij het voedsel te komen.

Hoe komen ratten in de kruipruimte en kelder?

Helaas vinden ratten veel manieren om in een kruipruimte of kelder te komen. Zij kunnen bijvoorbeeld door de kleinste kiertjes een schijnbaar gesloten ruimte binnendringen, vooral als de geuren daaruit voor de dieren aantrekkelijk zijn.

Dit kan huishoudelijk afval zijn dat in een keldergang of vlakbij de kruipruimte  wordt verzameld, maar ook levensmiddelen die een sterke geur afgeven, d.w.z. niet in een luchtdichte verpakking is verpakt.

Ratten kunnen in de kruipruimte en kelder komen onder deurspleten, door open voegen en kieren, door (kapotte) roosters en roosters met een grotere maaswijdte van 18 mm en ook via de riolering als hier bijvoorbeeld schade aan de leidingen is.

Als er na of tijdens de bouw van het huis kabels zijn gelegd, dan kunnen deze openingen in de muur ook een ingang voor de ratten vormen.

Het verdrijven of bestrijden van ratten in kruipruimtes en de kelder

Als je sporen van ratten in de kruipruimte en kelder hebt gevonden, dan moet je deze ratten doden of verdrijven. Ratten worden als schadelijk ongedierte aangemerkt omdat zij ziekten kunnen overbrengen en daarom mogen worden gedood.

Om reeds binnengedrongen ratten te bestrijden, zijn er chemische middelen, zoals rattengif of speciale vallen beschikbaar. Maar ook middelen die je misschien in het huishouden gebruikt kunnen helpen om ratten te weren en te verjagen.

3 tips om ratten in kruipruimte & kelder te bestrijden.

Als eerste kun je direct aan de gang met een aantal huismiddeltjes, soms helpen deze direct. Vooral als de ratten nog maar pas uw huis hebben ontdekt als voedselbron.

1 – Huismiddeltjes tegen ratten.

Kattenbakvulling

Als er gebruikte kattenbakvulling in de buurt van de ratten sporen of nesten wordt gelegd, zal de geur ze ook verjagen. Heb jezelf geen kat, vraag dan iemand die wel katten heeft of u wat gebruikte kattenbakvulling kunt krijgen.

Zet wat bakjes gevuld met gebruikte kattenbakvulling in de kruipruimte en herhaal dit om de paar dagen. Grote kans dat de ratten zullen vertrekken, naar een ander (huis) of ruimte.

Cayennepeper

Als je sporen van de ratten hebt gevonden, die meestal worden aangegeven door uitwerpselen, vegen of voetafdrukken op (stoffige) vloeren, dan helpt het om hier cayennepeper op te strooien. De peper wordt door de ratten opgenomen via hun sterke geur instincten en als reflex zouden ze de dieren moeten verjagen.

Terpentijn

Er wordt gezegd dat terpentijn ratten verjaagt met deze indringende geur. Leg enkele met terpentijn gedrenkte doek in de kruipruimte of kelder. Persoonlijk is deze tip voor mij de laatste stap in het verjagen van ratten. Want wees je er bewust van het brandgevaar en de sterke lucht die terpentijn geeft, informeer je ook goed over de juiste omgang met terpentijn.

2 – Ratten klem in kruipruimte & kelder.

Om de ratten in de ratten klem te lokken, moet deze worden voorzien met lekkernijen voor dit ongedierte. Pindakaas, waarvan wordt verondersteld dat het de ratten op magische wijze aantrekt, is bijzonder effectief gebleken als lokaas in een ratten klem.

In geval van een grote rattenplaag in de kelder maar ook op andere plekken in jouw huis, moet je omwille van jouw gezondheid een professional met de bestrijding belasten. En daarna snel met preventieve maatregelen beginnen zodat er geen ratten in de directe omgeving weer hun weg naar jouw huis vinden.

3- Voorkomen dat ratten in kruipruimte komen.

ongedierte in kruipruimte

Hoe kunnen ratten in de kruipruimte en kelder worden voorkomen?


Om te voorkomen dat ratten in de eerste plaats in de kelder of kruipruimte terechtkomen en vervolgens via deze ruimte het hele huis binnendringen, is het van essentieel belang preventieve maatregelen te nemen.

Er zijn maatregelen die zowel binnen als buiten het huis kunnen worden genomen.

Niet alleen trekt de geur van voedsel uit het huis ratten aan, maar als de geur zich ook rondom het huis verspreidt, zal het ongedierte snel de weg naar de tuin vinden, en van daaruit is het niet ver meer naar de kruipruimte en kelder.

Daarom moeten altijd de volgende preventieve maatregelen worden genomen, ook als er tot nu toe geen rattenplaag in de omgeving van jouw huis bekend is:

Composthoop in de tuin

Als de composthoop in de tuin overloopt van organisch afval of zelfs van tafelresten, is dit als een gedekte tafel voor ongedierte. Niet afgesloten vuilnisbakken en de “grijze huisvuilzak” trekken ook ratten aan. Daarom moet je af en toe op kleine gaatjes en holen in de grond in de onmiddellijke omgeving letten en de compostbak dichthouden.

Vuilnisbakken en huisvuilzakken

Houd vuilnisbakken en huisvuilzakken altijd gesloten, vooral als ze buiten staan.

Voedsel voor huisdieren

Ratten worden ook aangetrokken door opgeslagen voedsel van knaagdieren, honden of katten. Ze zijn niet erg kieskeurig.

Voedselresten

Gooi etensresten nooit door de gootsteen (in vloeibare vorm) of zelfs door het toilet (in vaste vorm), omdat deze via de riolering onvermijdelijk de dieren zullen aantrekken en de ratten zo in de kruipruimte terecht kunnen komen.

Houd ruimtes schoon

Voedsel dat ratten kan aantrekken, moet niet in de buurt van deuren of ramen worden geplaatst, maar beter goed afgesloten worden gehouden. Indien er toch ratten in de kelder zijn binnengedrongen, moeten deze worden opgeruimd om te voorkomen dat zij hier een nestplaats vinden.

Niet opgeruimde hoekjes en rommelige opslag plaatsen bieden veel schuilplaatsen voor ongedierte, zodat ze niet zo snel gevonden kunnen worden.

Gebreken in gebouwen opsporen en dichten

gaten dichten kruipruimte
Gaten dichten met ongedierte roosters of staalwol

Het is heel belangrijk tegen ratten in de kelder dat ze er niet in kunnen. Daarom moet je alle toegangspunten naar binnen vinden, hoe klein ze ook zijn.

Ratten kunnen door gaten van 20 mm passen. Het eerste wat je dus moet doen, indien van toepassing is natuurlijk het kelderraam gesloten houden of een rooster plaatsen met een maaswijdte van 18 mm of kleiner.

Je moet ook alle (stoot) voegen en kieren goed afdichten, zo krijgt ongedierte geen kans om binnen te komen. Buizen van de riolering en leidingen die je huis binnen komen moeten goed worden afgesloten. Doorvoeren van elektra, tv en internet kabels die door de buitenmuur komen, moeten goed afgedicht worden.

Veelgestelde vragen ratten:

Is een vochtige kruipruimte aantrekkelijk voor ratten

Knaagdieren worden aangetrokken door kruipruimtes omdat ze warm, vochtig en beschermd zijn tegen de elementen. Bovendien bevinden ze zich meestal in de buurt van voedselvoorraden (zoals afval) en worden ze gewoonlijk niet vaak door huiseigenaren in de gaten gehouden.

Vochtige kruipruimtes bieden veel toegangsmogelijkheden voor ongedierte, zoals spleten tussen de fundering, ruimten onder deuren, doorgangen voor kabels en leidingen, ventilatieopeningen, en doorgangen door vloeren.

Kunnen ratten tegen een muur oplopen.

Het is de vraag of ze tegen de muur van het huis opklimmen. Het is veel waarschijnlijker dat ze de zolder of slaapkamer bereiken via een boom dicht bij het huis of via plafonds via tussen vloeren en muren.

Onder bepaalde omstandigheden is het echter wel degelijk mogelijk voor een rat om tenminste een eindje langs de muur van het huis omhoog te klimmen. Om dit te doen, heeft hij veel tijd nodig, evenals goed gereedschap om hem grip op de muur te geven.

Wat heeft een rat nodig om tegen een muur oplopen van een huis?

  • diepe, ruwe voegen, bijvoorbeeld op bakstenen gevels,
  • structuren die langs het huis lopen, zoals dakgoten,
  • zeer ruw pleisterwerk, vooral rond de randen,
  • zwaar beschadigde gevels met veel scheuren en gaten.

Samenvatting:

Het voorkomen en bestrijden van ratten in kruipruimte en kelder vereist een combinatie van het elimineren van toegangspunten die ratten kunnen gebruiken om het huis binnen te komen. Maar ook het verwijderen van voedselbronnen en schuilplaatsen die knaagdieren aantrekken, en het gebruik van vallen om van gevestigde ratten in of rond uw huis af te komen.

Een meervoudige aanpak om knaagdieren te bestrijden vermindert het risico van toekomstige overlast. Omdat een belangrijk deel van de puzzel om ongedierte te bestrijden bestaat uit het nemen van preventieve maatregelen. Zoals het blokkeren van toegangen en het elimineren van voedsel en waterbronnen die ratten en ook ander ongedierte aantrekken.