Wespen bestrijden – Hoe doe je dat?

WespenWespen zorgen vaak voor veel overlast en irritatie, zeker wanneer een wespennest zich in de buurt van uw woning of terras bevindt. In het algemeen kunt u wespenoverlast tegengaan door wespenvangers met een speciale wespenvloeistof op strategische plaatsen op te hangen.

Wanneer er echter een wespennest zit, is het verstandig een professioneel bedrijf in te schakelen om de wespen te bestrijden en eventueel het wespennest te laten verwijderen.

Er komen verschillende wespensoorten voor in Nederland. De meest voorkomende zijn de gewone wesp (of limonadewesp) en de Duitse wesp. Een wespennest is maar één zomer actief. In het begin van de herfst sterft het volk en alleen de vrouwtjes die het nest verlaten hebben en bevrucht zijn overwinteren.

In april of mei komen de vrouwtjes tevoorschijn en beginnen direct met het zoeken naar een plaats voor een nest, meestal bij een dakbalk, spouwmuur, een schuur of in een oud muizennest in de grond.

Wespen bestrijden – Hoe doe je dat?WespenvangerDe aanwezigheid van een wespennest gaat veelal gepaard met agressief gedrag en aan – en afvliegende wespen naar een specifieke plek. Ze hebben dan geen aandacht voor hetgeen om hen heen gebeurt.

De enige optie is de wespen bestrijden. Ga het wespennest vooral niet verstoren of de toegang naar het wespennest afdichten. Dit kan gevaarlijke situaties teweeg brengen. De wespen verjagen heeft evenmin zin.

Wespenoverlast op plaatsen waar zoetigheden genuttigd worden is van een hele andere orde. Verjagen heeft ook nu weinig zin. De enige manier om de overlast te verminderen is door het plaatsen van wespenvangers met een speciale wespenvloeistof op plaatsen waar geen overlast is te verwachten. U zult hiermee niet alle wespen verjagen, maar de overlast zal behoorlijk verminderen.

Wespensteek

WespensteekWe kennen allemaal de vervelende gevolgen van een wespensteek. Wespen gebruiken hun angel om er hun prooidieren mee te doden, maar kunnen zich er ook doelmatig mee verdedigen. Een wespensteek kan behoorlijk pijnlijk zijn, maar is normaliter ongevaarlijk omdat er maar kleine hoeveelheden gif uitgestoten worden.

Indien mensen toch ziek worden door een wespensteek, wordt dit meestal veroorzaakt doordat het gif direct in een ader terecht is gekomen, of dat er sprake is van overgevoeligheid.

Een wespensteek in de mond of in de nek kan voor zeer vervelende complicaties zorgen, bijvoorbeeld opgezwollen slijmvliezen of ademhalingsmoeilijkheden. In zo’n geval moet direct de hulp van een arts ingeschakeld worden.

Wespen in spouwmuur

Wespen in spouwmuurDe koningin is in het voorjaar altijd op zoek naar een goede plek voor een nest, dat bescherming biedt tegen slechte weersomstandigheden, zoals kou en wind. De spouwmuur biedt ideale omstandigheden om een nest te bouwen. Bijkomend voordeel is dat de werksters niet meer ver hoeven te lopen naar de larven die ze moeten voeden.

Een wespennest in de spouwmuur is in dubbel opzicht vervelend. Niet alleen wordt het isolatiemateriaal door de wespen verwijderd om ruimte te creëren voor het wespennest, maar wanneer de toegang tot het wespennest in de buurt van uw terras zit, kan het zelfs gevaarlijk zijn.

De ventilatieopeningen van de spouwmuur dichtmaken heeft geen zin. De opgesloten wespen zijn in staat om nieuwe openingen te creëren en zo op plaatsen terechtkomen waar u ze helemaal niet wilt hebben. Wanneer de toegang tot het wespennest is afgesloten zullen de wespen niet zomaar vertrekken, instinctief zullen ze er alles aan te doen om weer binnen te dringen.

Wespen bestrijden

Wanneer u een wespennest in de spouwmuur ontdekt, moet u de wespen bestrijden. Een wespennest kan gedurende het seizoen enorme afmetingen aannemen. Wacht hier niet mee, u kunt er maar beter op tijd bij zijn.

Zorg er daarna voor dat de de ventilatieopeningen van de spouwmuur door middel van speciale ventilatieroosters worden afgeschermd. Dus de ventilatieopeningen niet afdichten, dit is slecht voor de ventilatie.

Wespennest verwijderen

WespennestEen actief wespennest direct verwijderen is niet mogelijk. Eerst moet u de wespen bestrijden, voordat het nest verwijderd kan worden. Meestal zit een wespennest meestal op een ontoegankelijke plek en kan, nadat de wespen en de koningin bestreden zijn, verder ook geen kwaad.

Een wespennest wordt nooit hergebruikt, iedere generatie wespen bouwt een nieuw nest op een nieuwe plek. Het gebeurt soms wel, mits de ruimte het toelaat, dat er een nieuw nest naast het oude nest gemaakt wordt.

Een wespennest dat al meer dan een jaar inactief is en op een toegankelijke plaats zit, kan in principe zonder risico door uzelf verwijderd worden. Met behulp van een scherp mes kunt u het wespennest vaak gemakkelijk wegsnijden. Zit het wespennest echter op een ontoegankelijke plaats dan adviseren wij u het te laten zitten.Tips

* Maak geen slaande bewegingen naar de wespen
* Dek zoete gerechten en vlees buitenshuis af
* Barbecueën? Geef de wespen op ruime afstand van de barbecue iets ‘lekkers’
* Vermijd buiten zoete of sterke parfum
* Draag geen felgekleurde kleding
* Drink nooit uit een blikje of donker flesje dat geopend buiten heeft gestaan
* Loop niet op blote voeten buiten