Vliegende mieren

Vliegende mieren kunnen zeker vervelend zijn maar gelukkig, ze vormen niet zoals sommige andere plaagdieren een gevaar voor ons.

Natuurlijk is het ongemakkelijk als er hele zwermen in de tuin rond vliegen of het huis binnendringen. En dan is er voor veel mensen maar één vraag, kan dit ongedierte gemakkelijk worden verjaagd.

Om u te helpen geven we hier de beste tips hoe vliegende mieren bestrijden, zelfs zonder toevlucht te moeten nemen tot giftige bestrijdingsmiddelen.

vliegende mieren bestrijden

Wanneer en waarom vliegende mieren


Het begint midden in de lente en duurt tot midden in de zomer. Vliegende mieren zoemen rond in de tuin en dringen brutaal het huis binnen.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn vliegende mieren geen speciale soort. In feite rust moeder natuur geslachtsrijpe mieren enige tijd uit met vleugels, zodat ze een paringsvlucht kunnen maken.

Hoewel er geen gevaar uit gaat van deze zwermen, vinden veel mensen dit ongedierte onaangenaam En proberen ze toch definitief van dit ongedierte af te komen.

Feiten:

 • Geslachtsrijpe mieren van alle geslachten ontwikkelen vleugels
 • Werksters ontwikkelen geen vleugels
 • Inheemse soorten zwermen vanaf begin mei
 • Gelijktijdig uitzwermen van verschillende kolonies voorkomt inteelt
 • De voortplantingsvlucht duurt maar een paar uur
 • Gedekte vrouwtjes werpen hun vleugels af
 • Mannetjes sterven een paar uur later
 • De bevruchte koninginnen verzamelen het sperma in een speciale zak om de volgende 20 jaar hun eitjes uit deze voorraad te bevruchten. Ze zullen niet opnieuw vleugels ontwikkelen.

Veelgestelde vragen:

Hoe lang duurt het voordat vliegende mieren weg zijn?


Zo snel en onverwacht als (vliegende) mieren tevoorschijn komen, zo snel zijn ze weer weg (meestal paar dagen). Dit komt omdat de vrouwtjes toekomstige koninginnen zijn. Die slechts een paar dagen op zoek gaan naar een partner, zodra dit gelukt is verdwijnen de vliegende mieren van het toneel.

De mannetjes sterven na de paring. De vrouwtjes bijten hun vleugels af en worden koninginnen van hun eigen kolonie.

Ontdek hier hoe u van het ongedierte afkomt zonder chemische middelen te gebruiken.

Waarom vliegende mieren bij onweer?

Mieren zijn slimme dieren en ze weten dat bij naderde onweer en onweersbuien. De bodem wat vochtiger wordt en hiermee meer toegankelijker wordt, zodat ze eenvoudiger nestkamers kunnen graven.

Het is daarom dat er tijdens onweer meer vliegende mieren worden waargenomen. Vliegende mieren zijn trouwens koninginnen mieren op zoek naar een partner.

Vliegende mieren in de tuin

In uw tuin hoeven mieren niet worden gedood als ze een paar uur rondvliegen op een paringsvlucht. In feite leveren deze bezige insecten een waardevolle bijdrage tot de instandhouding van het ecologisch evenwicht.

Zij maken de grond los, voeren organisch afval af en nemen deel aan het zaaien van plantenzaden.

Aangezien de vervelende zwermen altijd in een nest beginnen, is dit het moment waarop de bestrijdingsmethoden hun intrede doen.

Als het te ongemakkelijk wordt voor mieren, pakken ze hun broedsel en rennen ze weg. De nakomelingen ontwikkelen zich dan toch tot vliegende mieren, maar ver weg van hun oorspronkelijk nest die in uw tuin lag.

Dit is hoe je de mieren in uw tuin verjaagt:

 • Volg de mieren looproutes om het nest in de tuin te ontdekken.
 • Zorg dat alle ontsnappingsroutes worden geblokkeerd.
 • Laat de in water opgeloste baking soda in het nest lopen.
 • Zet de nesten als het kan een paar keer onder water.
 • Herhaaldelijk mierenheuvels vlak maken.
 • Veeg de looproutes consequent schoon.
 • Strooi bladeren van jeneverbes, kamfer of varen op de mieren routes.
 • Aangezien de tijd tussen het einde van de winterslaap en het begin van de paringsvlucht kort is, gaat de verplaatsing met deze methode sneller, een met houtwol beklede emmer wordt over het nest geplaatst. De mieren kunnen deze verleiding niet weerstaan en verhuizen vrijwillig samen met het broedsel. Geef de werkers een paar dagen de tijd en duw dan een spade onder de bak. Til nu het nieuwe mieren huis op en draag het naar een plaats waar de vliegende mieren niemand zullen storen.

Vliegende mieren in de zandbak

De zandbak in de tuin is niet alleen een paradijs voor uw kinderen, maar ook een begeerde nestplaats voor mieren. Het is niet alleen het zand dat de insecten aantrekt.

Voorzichtige ouders bedekken de zandbak met een deksel of dekzeil om zo het zand te beschermen tegen weersinvloeden en kattenpoep.

Hiermee is de zandbak een ideale nestplaats voor de mieren. Hoewel noch de kruipende werksters, noch de vliegende koninginnen en mannetjes een gevaar vormen, zijn ze uitdrukkelijk ongewenst op deze plaats.

Het gebruik van een goedwerkend mierengif spreekt hier voor zich. Zo wordt de zandbak weer een speelplaats voor kinderen zonder vervelende mieren.

Mieren verwijderen uit zandbak en weghouden

 • Verwijder het door mieren gekoloniseerde zand volledig uit de zandbak.
 • Spoel de zandbak grondig af met heet water.
 • Bedek het gebied met stevig worteldoek.
 • Vul het met nieuw, vers speelzand
 • Gebruik voortaan een afdekking die regen en wind doorlaat zonder dat er dieren bij het zand kunnen komen.
 • Dicht gemaasd vogelgaas is een bruikbare oplossing. Gebruik geen met luchtgaatjes geperforeerde plasticfolie in plaats van worteldoek, want dat houdt de mieren niet weg.

Mieren op het Terras

Als mieren een nest bouwen onder of dichtbij het terras, zullen de gevleugelde exemplaren gemakkelijk hun weg naar binnen vinden.

Naast vliegende mieren in huis, zorgen ze er bovendien voor dat de terrastegels kunnen verzakken, waardoor struikelgevaar ontstaat.

Met het oog op deze dreigende overlast is bestrijding van de vliegende mieren zeer wenselijk, met bestrijdingsmethoden die zich richten op de gevoelige reukzin van mieren is het mogelijk om ze te verjagen.

Lukt het niet om de mieren bij het terras te verplaatsen, dan kunt u de volgende bestrijdingsmethoden gebruiken:

Bespuit het nest en de omgeving met:

 • Knoflook – Alcohol mix
 • Knoflook bouillon
 • Brandnetel vloeibare mest
 • Alsem thee
 • Goedkoop parfum

Mieren hebben een hekel aan geuren met een etherische inhoud. Leg daarom eucalyptusbladeren, of citroenschillen op het terras. Als zulke geuren het nest binnendringen, zullen de insecten vluchten, samen met hun kroost en koningin.

Tip: Doe-het-zelvers met een vooruitziende blik maken bij de aanleg van een terras een einde aan mogelijke mierennesten. Daartoe worden tegels of natuurstenen gelegd op grind of split in plaats van zand.

Mieren bouwen niet snel nesten in deze grove materialen.

Weren van vliegende mieren

Gezien de korte tijdspanne tussen het einde van de winterslaap in maart/april en de eerste paringsvluchten in mei, ontsnapt een mierennest in de tuin of op het terras soms aan uw aandacht en zetten de vliegende mieren koers naar binnen in het huis.

Om te voorkomen dat ongedierte het huis binnendringt, kunt u deze voorzorgsmaatregelen nemen:

 • Voorzie alle ramen, balkon- of terrasdeuren van vliegenhorren.
 • Dicht zelfs de kleinste openingen in raamkozijnen en deuren af met siliconenkit.
 • Houd ramen gesloten in het donker, als het licht aan is.
 • Sluit de ramen, ook als er kaarsen en lantaarns branden op het terras of balkon.
 • Vliegende mieren worden aangetrokken door elke lichtbron en vinden in een mum van tijd hun weg naar een nieuwe leefruimte.

Weg met het ongedierte in uw huis

Mieren zijn slimme diertjes en ze deinzen er niet voor terug om een nest in je huis te bouwen.

Is dit het geval dan hebben zelfs de beste horren voor de ramen en deuren geen nut meer, omdat de gevleugelde vrouwtjes en mannetjes de paringsvlucht direct in je huis, garage, berging of tuinhuis uitvoeren.

Kom direct in actie.

Bepaal eerst of de dieren echt van binnen het huis komen. Dit is het best te herkennen aan de kant van het raam waar de vliegende mieren zich verzamelen. Als de plaag werkelijk afkomstig is van een nest in de kamer, ga dan als volgt te werk:

Gebruik geen giftige sprays tegen vliegende mieren in huis, want ze sterven toch binnen een paar uur.

In plaats daarvan, zet de ramen wijd open.

Gebruik bij voorkeur een krachtige ventilator of een haardroger om de gevleugelde insecten weg te jagen.

Als u in paniek naar een insecticide grijpt wanneer u mieren in uw huiskamer ziet, gebruik dan dit middel en lees goed de gebruiksaanwijzing. Zo voorkom je gezondheidsschade des te meer als er kleine kinderen of huisdieren in de kamer zijn.

Natuurlijk kunt u vliegende mieren bestrijden, maar net als met ander ongedierte voorkomen is beter dan moeten verjagen.

Daarom worden deze methodes aanbevolen:

 • Sluit de ingangen van het nest af.
 • Bespuit de mieren (sporen/routes) met azijnwater of etherische oliën.
 • Strooi fijngemalen intens ruikende specerijen, zoals basilicum, kervel in de buurt van nesten/ingangen.
 • Laat geen voedsel of etensbakjes open rondslingeren.
 • Veeg aanrechtoppervlakken meerdere malen per dag af met heet water.

Mieren maken hun het nest dichtbij gemakkelijk bereikbare voedselbronnen. Blijf dus zoeken naar plaatsen die aantrekkelijk zijn voor mieren en gat zeze zo snel mogelijk verwijderen.

Maak van de gelegenheid gebruik om eventuele kieren in de vloer of scheuren in de muur af te dichten met steenwol, gips, acrylkit of siliconenkit. Naast de vliegen horren kunt u ramen en deuren afplakken met tape.

Bladluis en mieren gaan hand in hand

In huis en tuin gaat een bladluizenplaag vaak hand in hand met een mierenplaag. De oorzaak is honingdauw, welke de bladluizen uitscheiden als afvalproduct.

Aangezien mieren dol zijn op alles wat zoet is en aangezien honingdauw een bijzonder zoete smaak heeft, zoeken mieren de nabijheid op van tuin- en kamerplanten met bladluizen.

De werksters melken niet alleen hun honingdauwleveranciers, maar slepen ze zelfs mee naar de volgende plant als daar een betere omgeving is voor het ongedierte. De primaire bestrijding van bladluizen heeft dus een secundair effect, namelijk het voorkomen van vliegende mieren.

Gift-vrij middel

Wanneer alle methoden om mieren weg te jagen of te verplaatsen niet werken om van de plaag af te komen, komen nematoden (aaltjes) in beeld voor een gifvrije bestrijding.

Aaltjes zijn draadwormen die met een gieter worden aangebracht om mieren te bestrijden.

Het nematoden geslacht Steinernema feltiae is ontworpen om te parasiteren op mieren larven. Bijgevolg kunnen zij zich niet ontwikkelen tot vliegende exemplaren.

Overigens functioneren de nematoden al miljoenen jaren op deze manier, zoals ze onlangs ook in mierenfossielen zijn aangetroffen. In de regel gebeurt dit omdat de werksters het gevaar niet onderkennen en hun larven niet wegnemen.

Dit is hoe u de gifvrije aaltjes aanbrengt:

 • Roer de aaltjes tegen mieren door water volgens de gebruiksaanwijzing.
 • Toepassen met een gieter bij een bodemtemperatuur van 12 graden Celsius of hoger.
 • Giet zowel in de nesten als over de looppaden aaltjes.
 • Mieren in gazons, als je hier aaltjes wil toepassen om mieren te bestrijden, dan vóór de toepassing het gras maaien en gedurende de volgende 2 maanden het gazon niet bekalken.
 • Onmiddellijk na het aanbrengen van de nematoden moet het gebied met schoon water worden besproeid en gedurende de daarop volgende 2 weken permanent vochtig worden gehouden. Op die manier blijven de nematoden langer actief.
 • Om te voorkomen dat de migrerende vliegende mieren terugkeren, kunt u de aaltjes tegen mieren van mei tot augustus het hoofdseizoen voor vliegende mieren om de twee weken worden toegepast.

Conclusie

In het begin en midden van de zomer komen vliegende mieren vaker voor. Hoewel de insecten onschadelijk zijn, kunnen ze echte plagen in huis worden. Hierboven kon je lezen hoe je er snel van af komt zonder gif.

In de tuin:

 • Verplaats mierennesten met houtwol gevulde emmers.
 • Mieren heuvels regelmatig egaliseren.
 • Looppaden vaak aanvegen.
 • Zet de nesten in plantenpotten onder water.
 • Laat altijd een ontsnappingsroute achter.

Zandbak:

 • Leegmaken, schoonmaken met heet water.
 • Leg onkruidvlies/worteldoek onder het nieuwe zand.
 • Bedek de zandbak met fijnmazig gaas in plaats van een dekzeil.

Terras en rond het huis:

 • Omring het mierennest met sterk ruikende kruiden.
 • Ingangen van nesten bespuiten met vloeibare brandnetel mest of knoflookbouillon.
 • Bescherm ramen en deuren met vliegenhorren.
 • Houd ramen gesloten in het donker.

In het huis:

 • Open alle ramen voor vliegende mieren.
 • Blaas met een föhn de mieren naar de open lucht een ventilator werkt ook prima.

Preventie:

 • Laat geen voedsel in de open lucht staan.
 • Maak etensbakjes onmiddellijk schoon.
 • Reinig werkoppervlakken in de keuken met azijnwater.