Muizen gids – Voor de Beste Bestrijding!

Mensen hebben vaak veel vragen over muizen en hoe ze het beste te bestrijden.

Muizen zijn raadselachtige wezens, die hoewel ze eenvoudig en gemakkelijk te bestrijden lijken, vaak niet zijn wat mensen verwachten.

Ze zijn slim, stoer, sluw en zullen je zeker bezig houden gedurende de tijd dat je probeert om van ze af te komen. Door hun intelligentie kunnen ze zich vaak goed verstoppen.

Muizen bestrijden

muizen bestrijden de ultieme gids

Lees dit artikel om meer te weten te komen over muizen en hoe je eventueel een muizenplaag moet bestrijden.

Het is van belang dat je zoveel mogelijk over dit ongedierte leert. Niemand vindt het leuk als muizen overal in je huis, kantoor of bedrijf, keutels en ziektes verspreiden, daarom is het aan te raden om muizen goed te bestuderen.

Je kunt natuurlijk altijd de ongediertebestrijder bellen, al is het misschien beter en goedkoper om een ​​kleine muizenplaag zelf te verhelpen.

Muizen zien er misschien uit als schattige wezens, maar de realiteit is dat ze vol ziekten kunnen zitten, schade aan je huis kunnen aanrichten en over het algemeen geen goede huisgenoten zijn.

Dit is wat je over ze moet weten en hoe je er zo snel mogelijk vanaf komt.

Muizen soorten in Nederland

In Nederland komen een aantal soorten voor, van de gewone huismuis tot de veldmuis. In Nederland en België en omgeving leven de volgende muizen soorten die nogal eens voor overlast kunnen veroorzaken:

1 – Huismuis

huismuis

De huismuis is het meest bekende knaagdier en ongedierte in Nederland en België.

Dit kleine knaagdiertje kan voor veel overlast zorgen in onze huizen en bedrijven.

De huismuis heeft een bruin/grijze kleur, de vacht kleur wordt lichter van kleur richting de buik. De vacht is zacht, en de huismus geeft een wat muffe geur af. In vergelijking met hun lijf hebben ze grote oren en ogen.

De staart van een huismuis is nagenoeg net zo lang als de muis zelf. Deze muizen kom je in Nederland overal tegen en ze leven dan ook in de nabijheid van ons mensen.

Hiermee zijn ze ook direct een probleem doordat ze veel schade kunnen aanrichten in onze huizen, winkels, kantoren, fabrieken, opslaglocaties, pakhuizen, garages, schuren, stallen en heggen te vinden.

Het aanpassingsvermogen van de huismuis aan zijn omgeving is enorm.

  • Lijflengte gemiddeld 8 centimeter, waar bij de lengte varieert tussen de 6 en de 10 centimeter.
  • Het gewicht van een volwassen muis ligt tussen de 10 en 30 gram, alhowel er altijd uitzonderingen zijn op dit gewicht.
  • Kenmerkend van de huismuis is zijn kleine kop en poten, de grote oren en ogen. Daarmee is ook direct het verschil te zien t.o.v. een jonge bruine rat.
  • Gemiddeld 5 jongen per muizennest, en om even een indruk te geven hoe snel muizen zich voortplanten. Een muis heeft gemiddeld 8 nesten per jaar. Dus 1 vrouwtjes muis kan gemiddeld 40 jongen per jaar werpen
  • Jonge muizen zijn 8 tot 10 weken na hun geboorte alweer geslachtsrijp, dus reken maar uit hoe groot de muizen populatie wordt als je niet ingrijpt.
  • Leeft om, in en nabijheid van onze leefomgeving.
  • Voedsel voorkeur zijn graanproducten en zoete en vettige etenswaren, een huismuis eet een gram of 3 per dag.

2 – Spitsmuis

spitsmuis bestrijden

Spitsmuizen zijn misschien niet zo bekend als de bekende huismuis, maar ook dit knaagdiertje kan voor veel overlast zorgen. De spitsmuis heeft vachtkleuren die variëren van grijszwart tot bruin.

Zijn naam zegt het al “spitsmuis” deze muis heeft een spitse snuit, zijn kop lijkt wel op die van een mol.

In tegenstelling tot de huismuis zijn spitsmuizen beschermd, omdat het best wel nuttige knaagdieren zijn, zo eet een spitsmuis verschillende insecten, wormen en slakken.

Als je spitsmuizen in huis hebt, kan het dus lastig zijn om ze te bestrijden, je mag ze namelijk niet doden omdat ze beschermd zijn. Wat je zou kunnen doen is ze levend vangen met een diervriendelijke muizenval. En de gevangen muis weer uitzetten in de natuur.

Om geen last te krijgen van spitsmuizen in huis is het goed om ervoor te zorgen dat je woning niet toegankelijk is voor ongedierte. Vooral kieren, naden en gaten in jouw huis zijn ideaal om binnen te komen.

Stop deze gaten dicht maken met staalwol ( een bijzonder goed middel om gaten en kieren dicht te maken tegen ongedierte) Ook voegcement en purschuim kan ervoor zorgen dat spitmuizen je huis niet binnen kunnen komen.

  • Rug bruin/grijze kleur, de buik is lichter van kleur, smalle kop spits lopend, haar op de staart (in tegenstelling tot huismuis)
  • Een volwassen spitsmuis is gemiddeld 8 cm lang.
  • Ze leven ongeveer 18 tot 36 maanden.
  • Gemiddeld 3 nesten per jaar; nestgrootte van gemiddeld 5 jongen.
  • Deze kleine knaagdieren zijn echte nachtdieren, zijn goede zwemmers en vliegensvlug.
  • Spitsmuizen brengen een zacht piepend, fluitend of tjilpend geluid voort.
  • Het zijn goede gravers en houden zich vaak op onder boomwortels, in brandhout stapels, tussen kreupelhout, in struikgewas, langs bosranden, maar ook in onze mooi aangelegde tuinen.
  • De keutels van een spitsmuis zijn tussen 5 millimeter en 1 centimeter lang en ongeveer 4 millimeter dit (rijstkorrel).

3 – Veldmuis

Veldmuis in huis

Een veldmuis is een klein knaagdier met een beige, bruine of roodbruine vacht. Ze hebben een gemiddelde lichaamslengte van ongeveer 10 centimeter lang en de staart lengte varieert  tussen de 5 en 7 centimeter lang.

Veldmuizen zijn alles etende knaagdieren die zaden, jonge planten, boomknoppen, paddenstoelen, wortelgroenten en bessen eten die ze tegenkomen. Ze eten ook insecten, slakken en regenwormen.

Veldmuizen komen veel voor in Nederland en België en paren in een hoog tempo, dus zelfs een paar veldmuizen in huis kunnen al snel een ernstige plaag worden als je geen adequate maatregelen neemt om ze te bestrijden.

Is een veldmuis in huis gevaarlijk?

Zoals alle knaagdieren kunnen muizen gastheer zijn voor een aantal schadelijke ziekten. De aanwezigheid van muizenkeutels en urine, kan het verspreiden van deze ziekten verspreiden. Twee opmerkelijke virussen die een veldmuis bij zich kan dragen, is het hantavirus en de ziekte van Lyme.

Net als de meeste knaagdieren is de veldmuis een nachtdier. Dus zelfs als je een plaag hebt, is de kans groot dat je overdag geen muis ziet. Je kunt echter tekenen van muizen in huis opmerken, zoals uitwerpselen of schuur en knaagplekken in voorraadkasten aan muren of plinten.

Net als elk ander dier is een veldmuis constant op zoek naar voedsel, water en een warme plek om te rusten. Deze middelen zijn allemaal in grote hoeveelheden beschikbaar in jouw woning, vooral in de wintermaanden zijn onze warme huizen aantrekkelijk zijn voor muizen.

  • Gemiddeld heeft de veldmuis een lichaamslengte van 10 centimeter, deze muis heeft een relatief korte staart van gemiddeld 4 centimeter.
  • Ze wegen gemiddeld 30 gram, maar er zijn ook muizen die wel 60 gram wegen. En natuurlijk zijn er ook exemplaren die lichter zijn, ze hebben een enigszins  mollige lichaamsbouw.
  • Vachtkleur varieert tussen bruin tot roestbruin en grijsachtig, de buik is vaak lichter van kleur.
  • In tegenstelling tot huismuizen, loopt de paartijd van een veldmuis van februari tot oktober. Een muizennest bestaat uit gemiddeld 6 jonge muizen, daarnaast hebben ze gemiddeld 5 nesten per jaar.
  • Deze muizen komen veel voor in weilanden en op akkers, waar ze gangen graven.

4 – Woelmuis

Woelmuis bestrijden

Een woelmuis kan elke tuinliefhebber tot wanhoop drijven, want deze onverzadigbare knaagdieren behoren tot de meest hardnekkige ongedierte plagen in de tuin.

Ze zijn het hele jaar door actief en kunnen grote schade aanrichten, zeker als ze in grote aantallen voorkomen. Ondanks hun best schattige uiterlijk zijn en blijven ze een last in elke tuin.

Een woelmuis eet vooral de wortels die ze tegenkomen bij het maken van hun tunnels. Schade aan het wortelgestel komt vooral voor op de sappige wortels van jonge fruitbomen en sierbomen, zoals rozen.

Maar ook de ondergrondse wortels van kruidachtige perk- en groenteplanten worden niet versmaad. Vooral bloembollen en knol- en wortelgroenten zoals wortelen, bieten, schorseneren, selderij en aardpeer zijn populair.

Deze laatste staat bovenaan de lijst van favoriete planten en trekt op bijna magische wijze een woelmuis aan.

Omdat woelmuizen niet overwinteren, kan hun aangerichte schade het hele jaar door worden waargenomen. Ze zijn vooral in de koude herfst- en wintermaanden, bezig met het woelen door de grond, wanneer de voedselvoorziening schaars is.

Ze worden meestal pas in het voorjaar ontdekt, wanneer de aangetaste planten verzwakken en niet meer ontkiemen. In de regel bouwen woelmuizen voorraadkamers waaruit ze zich in deze tijd van het jaar kunnen voeden.

Bovendien ondermijnen woelmuizen, met hun wijd vertakt gangenstelsel dat dicht bij het oppervlak loopt, de tuin en beschadigen ze het met liefde verzorgde gazon. Naast lelijke plekken in het gazon veroorzaakt dit ook onherstelbare schade, wat vaak leidt tot de dood van de aangetaste planten.

  • De levensverwachting van een woelmuis is gemiddeld 1,5 jaar.
  • De vachtkleur van een woelmuis is gevarieerd, van roestbruin, grijsbruin naar witte kleuren aan de buikflanken.
  • De woelmuis heeft een korte, stompe kop.
  • Een volwassen woelmuis heeft een gemiddelde lichaamslengte van 10 centimeter.
  • Dit ondergrondse knaagdiertje weegt gemiddeld 30 gram, maar er zijn er die slechts 15 gram wegen, maar ook zwaardere exemplaren van wel 45 gram.
  • Een woelmuis heeft een staartlengte van gemiddeld 5 centimeter.
  • Deze knaagdiertjes zijn overdag en ook ’s nachts actief, in de zomermaanden vaak in de nachten. In de wintermaanden maken ze vaak meer omdergrondse gangen op zoek naar voedsel.
  • Ze zijn niet alleen goed gravers een woelmuis kan ook prima klimmen.
  • actief. Het zijn goede klimmers en laten zich regelmatig zien op omgevallen bomen.
  • Een vrouwtjes woelmuis is actief met voortplanten van april tot oktober.
  • Een vrouwtjes woelmuis heeft een draagtijd van gemiddeld 17 dagen. Ze krijgen per nest gemiddeld 4 jongen. Na een week of 5 zijn deze jonge muizen alweer geslachtsrijp.

Zijn het muizen of ratten of andere plaagdieren?

muizen of ratten infographic

Zijn het muizen of ratten of andere plaagdieren?

Hoe weet je of het een muis of een rat is? Er zijn belangrijke verschillen tussen muizen en ratten.

1. Muizen zijn veel kleiner dan ratten. Volwassen muizen zijn ongeveer 6 tot 11 centimeter lang, inclusief de staart.

2. De meest voorkomende ratten in Nederland, zijn de bruine rat en de zwarte rat, de bruine rat is de ratten soort die overal in Nederland voorkomt.

Hoe lang leven muizen

Er kunnen veel redenen zijn om de vraag te stellen: hoe lang leven muizen? Het kan te wijten zijn aan het omgaan met een muis en denken dat het beter is om hem op natuurlijke wijze te laten sterven in plaats van hem te doden.

Of men overweegt muizen als huisdier te houden.

Waarom is een muis een veel voorkomende plaag of plaagdier in onze huizen, kantoren, bedrijven en boerderijen? Het zal je misschien verbazen dat de levensduur van de huismuis niet van nature lang is.

Integendeel, hun levenscyclus is genoeg reden voor een muis om een ​​veel voorkomende plaag te zijn. Er is slechts één reproductieve moedermuis nodig om binnen een jaar 30-50 babymuizen te baren.

Klinkt grappig, toch?

Maar met deze snelheid is het van vitaal belang om het idee te heroverwegen om een ​​muis op natuurlijke wijze te laten sterven. Zorgeloos omgaan met een enkele muis kan binnen 6 maanden leiden tot grote muizenplaag.

Daarom is het misschien wel belangrijk om de levensduur van deze “kweekmachine” te kennen.

De levensverwachting van een muis

Voortplanting het duurt niet lang voordat de vrouwelijke muis haar soort reproduceert. Het duurt 19 tot 21 dagen voordat een muis zwanger wordt en een nestje baart.

Gemiddeld kan de muis 5 of 6 muizenpups produceren. Er zijn echter records van 10 en 12 bij sommige soorten. De muis kan dit nest ongeveer 7 tot 9 keer per jaar produceren.

Het kan net na de voortplanting zwanger worden. De implicatie is dat een vrouwelijke muis in minder dan een maand 2 nesten muizen kan produceren. Deze cyclus is de norm voor de vrouwelijke muis tot hij sterft.

Jongen

Bij de geboorte heeft een muis geen oren, ogen en zelfs geen vacht. Ze zijn de eerste 21 dagen afhankelijk van hun moeder voor voedsel. Ze groeien echter snel, binnen deze 21 dagen, zodat ze aan het einde van 3 weken oud genoeg zijn om op zoek te gaan naar voedsel omdat ze nu ogen, oren en vacht hebben ontwikkeld.

Meestal blijven de vrouwelijke pups rond de moeder hangen terwijl de mannetjes op zoek naar een ander territorium gaan. De muis kan zich in de zesde week na zijn geboorte alweer voortplanten.

Het vrouwtje kan dan al beginnen met het produceren van nestjes pups. Door deze snelle voortplanting zijn hun aantallen in mum van tijd enorm, als je niet zorgt voor bestrijden of verjagen.

Ze gedijen beter als ze binnen zijn, omdat ze nauwelijks worden gestoord door roofdieren, behalve mensen. Meer nog, door binnen te zijn, zorgen ze ervoor dat ze de wintermaanden makkelijker overleven.

Gemiddeld kan een muis tot een jaar buitenshuis leven. Deze leeftijd kan echter oplopen tot 3 jaar als ze in huizen leven.

Meer jaren betekent meer tijd om ziekten te verspreiden, voedsel te eten, waardevolle spullen te vernietigen en meer jongen te produceren om de soort voort te zetten.

Hoe erg zijn muizen in huis

Geen enkel huis heeft maar één muis of het moet een verdwaalde veldmuis zijn die pardoes binnen is gekomen. Dus denk niet als je één muis ziet en hebt gevangen, dit was het dan.

Ze kunnen namelijk het hele jaar door broeden, waarbij één vrouwtje vijf tot tien nesten per jaar kan produceren. Met gemiddeld zes tot acht baby’s per nest. Zo erg is dit ongedierte in huis, dat een nest van zes dieren zich in amper drie maanden tijd kan vermenigvuldigen tot maar liefst zestig dieren.

En dan kun je gerust spreken over een muizenplaag.

Muizen zijn zo erg, dat ze je huis kunnen verwoesten.

Het klinkt misschien overdreven en dramatisch om te zeggen dat een muis je huis kan laten afbranden, maar het komt erop neer dat ze dat kunnen.

Dit ongedierte houdt ervan om op alles te kauwen. En als ze zich in je spouwmuren en zolder bevinden met toegang tot je elektrische bedrading. Is de kans op kortsluiting en daarmee kans op brand zeker aanwezig. Zo erg zijn muizen in huis, dat het je kostbaarste bezit kan verwoesten.

Waarom ze aan elektriciteitskabels knagen?

Ze doen dit om hun tanden kort te houden en om toegang te krijgen tot plaatsen waar de draden mogelijk een blokkade zijn (zoals het gat waar een draad doorheen loopt) bij hun zoektocht naar voedsel.

Veel (stal) branden worden toegeschreven aan “onbekende oorzaken” maar hoogstwaarschijnlijk worden deze branden veroorzaakt door plaagdieren.

Muizen kunnen zelfs door zacht beton, hout (structuur en meubels), gipsplaat, rubber, plastic buizen, isolatie, aluminium en zelfs gasleidingen kauwen.

Muizen kunnen ziektes overbrengen

Hoewel de gewone huismuis niet zo gevaarlijk oogt, kan deze wel degelijk gevaarlijk zijn voor je gezondheid net zoals de bruine en zwarte rat.

Ze kunnen ziektes zoals het hantavirus en salmonellabacteriën verspreiden via hun urine, uitwerpselen, speeksel en nestmateriaal.

Deze ziekten kunnen dodelijk zijn, en als je een grote plaagdierenplaag in huis hebt, neemt het risico om een ziekte te krijgen behoorlijk toe.

Wat trekt muizen aan

Ze passen door ruimtes die veel kleiner zijn dan ze lijken (denk aan de grootte van een 2 eurocent).

Gaten en scheuren in je fundering en buitenmuren zijn de belangrijkste toegangspunten, net als deuropeningen.

Maar ook plaatsen rond ramen, schoorstenen, dak openingen en overal waar leidingen en draden je huis binnenkomen. Dit zijn plaatsen waar dit ongedierte en andere plaagdieren toegang tot je woning verschaffen.

De dieren kunnen ook springen, klimmen en zwemmen, waardoor het soms lastig is om te voorkomen dat ze je huis binnen komen.

Zoals hierboven vermeld, kunnen ze door van alles heen kauwen en eten. Ze houden vooral van granen en kunnen zonder veel moeite door een kartonnen doos ontbijtgranen of crackers komen.

Muizen eten het liefst granen en planten, maar ze zullen zich met bijna alles voeden. In principe lust een muis alles, en je zult verbaasd staan waar ze overal aan liggen te kauwen.

Van pindakaas tot brood van fruit tot snoep om maar iets te noemen Ze worden vaak aangetrokken door gedroogd (en verpakt) opgeslagen voedsel, inclusief voedsel voor huisdieren.

Maar ook hondenvoer in de schuur of keukenafval wordt door een muis als lekkernij gezien. En zolang deze lekkernijen onbeperkt voorradig zijn trekt het muizen aan.

Ze eten tussen de 15 en 20 keer per dag en zullen hun nest maken in de buurt van een voedselbron (denk aan je keuken of voorraadkast).

Uit onderzoek is gebleken dat muizen ongeveer 10 keer meer voedsel besmetten dan ze eten. Het eten van voedsel dat een muis heeft besmet, is een grote ziektebron.

Toch kun je zelf wel het een en ander doen om te zorgen dat je geen ongedierte aantrekt. We geven je in dit artikel uitleg wat moet je doen als je muizen in huis hebt, maar nog veel belangrijker hoe houd je muizen weg.

Muizen overlast

Als je muizenkeutels of nestmateriaal hebt ontdekt, geluiden in je muren of zolder hebt gehoord (meestal ’s nachts).

Of tekenen hebt gezien dat aan voedselverpakkingen wordt gekauwd, dan heb je hoogstwaarschijnlijk plaagdieren in je huis.

Hoe weet je of je plaagdieren in je caravan, camper, schuur, appartement, stacaravan, chalet, woning, huis hebt?

Hoewel het meest voor de hand liggende teken is dat je levende of dode muizen in caravan, camper, schuur, appartement, stacaravan, chalet, woning, huis ziet, zijn er tal van andere tekenen die je kunnen vertellen dat er een muizenplaag kan ontstaan.

Waarom zie je de muizen niet?


Muizen zijn nachtdieren, dus ze zijn het meest actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Ze houden meestal niet van fel licht, maar overdag kan er soms een muis worden gezien.

Vooral als zijn nest is verstoord of als hij op zoek is naar voedsel. Het zien van muizen overdag kan ook wijzen op een grote plaag in een huis.

  • Knaaggaten in opgeslagen voedsel, opgestapelde papieren, isolatie, enz.
  • Etensresten of verpakkingsmateriaal achtergelaten, vooral op afgelegen plaatsen, zoals in schoenen of laarzen of in de hoeken van kasten en kasten.
  • Uitwerpselen of kleine haartjes.
  • Start- en landingsbanen: smalle paden waar stof en vuil zijn schoongeveegd, waarneembare vetvlekken of urinesporen zichtbaar zijn.
  • Nesten of opgestapelde nestmaterialen.
  • Schuivende of krassende geluiden afkomstig uit holtes in de muur, het plafond of de vloer.
  • Muffe, vieze geuren.
  • Versnipperd papier en zwarte rijstachtige dingen vinden?

Als je papiersnippers tegenkomt, heb je waarschijnlijk een muizennest gevonden.

Een muis bouwt zijn nest van zowat elk zacht materiaal of fijn versnipperd papier.

En de kleine zwarte “rijst” is hoogstwaarschijnlijk muizenkeutels.

Hoe muizen het beste bestrijden?

Zodra je ontdekt dat je ze hebt, kun je ze het beste meteen aanpakken, zodat de kans op schade en verspreiding van ziekten minder wordt.

De meest voorkomende doe-het-zelf-methodes om muizen uit je huis te verlossen, zijn klemvallen, lijmvallen, geluidverschrikkers en gif in lokaasstations.

Muizenvallen moeten worden geplaatst in gebieden rond jouw huis waar je ze hebt gedetecteerd. Je kunt ook een diervriendelijke manier gebruiken om muizen te vangen, je vangt ze eenvoudig met een val en laat ze weer vrij in de natuur.

Voor het beste resultaat, vergeet kaas en gebruik een stukje cracker met pindakaas in de val. Controleer de vallen dagelijks en draag een paar vinyl- of latexhandschoenen om eventuele dode muizen vrij te verwijderen.

Dode muizen moeten in een plastic zak worden gedaan en onmiddellijk in de vuilnisbak, grijze kliko of vuilstortcontainer worden gedaan.

OPMERKING: Als je kinderen of huisdieren in huis hebt, plaatst dan de vallen op plaatsen waar ze niet bij kunnen.

Muizen bestrijden / verjagen 4 methodes

1 – Muizengif

Muizengif is te koop als korrels, pasta en granen, dit is te koop en kan gebruikt worden in lokaasstations. Plaats deze lokaasdozen in de keuken, voorraadkasten, zolders, kelders, spouwmuur en overal waar je ze hebt gedetecteerd of vermoedt.

De meeste gifkorrels en aasstations zijn veilig voor huisdieren en kinderen, maar wees voorzichtig en volg de aanwijzingen op de verpakking.
 
Lees hier alles over muizengif.

2 – Muizenvallen diervriendelijk of doden.

Muizen kunnen in onze huizen en gebouwen binnendringen en een echt probleem worden: nesten bouwen, voedsel besmetten, schade aanrichten en ziekten verspreiden.

Muizen vangen met muizenvallen en verwijderen is meestal de beste doe-het-zelf-methode om een ​​muisplaag onder controle te krijgen. Het vergiftigen van muizen is een methode die ervoor zorgt dat de dieren een gruwelijke dood sterven.                    

Aan de andere kant is het niet wegwerken van muizen in huis (in de naam van humaan zijn) een groot gezondheidsrisico.

Met andere woorden, het is het meest humaan om muizen zo snel mogelijk te vangen en te doden of te verplaatsen om zo snel mogelijk uit huis te krijgen.

Lees hier alles over muizenvallen.

3 – Muizen lijmplank

Muizen lijmplanken moeten worden geplaatst waar de muizen hun paden(routes)hebben. Als je tekenen van muizen hebt gevonden – papiersnippers of stof, uitwerpselen, urinevlekken en aangevreten voorwerpen.

Plaats de lijmvallen dan in die gebieden.

Lijmplank vallen zijn eenvoudig online te koop. Muizenlijm en lijmplanken kunnen niet opnieuw worden gebruikt. Ze zijn eenvoudig in gebruik en kunnen compleet met de gevangen muis worden verwijderd (vuilniszak)

Terwijl andere muizenvallen bedoeld zijn om de gevangen muis direct te doden of diervriendelijk te vangen en weer lost te laten in de natuur.

Een muizen lijmplank is zo ontworpen dat de muis vastgeplakt blijft door de muizenlijm zodra deze er over loopt.

En zal dan (langzaam) dood gaan, ondanks de populariteit en de vrije verkoop van muizen lijmvallen zijn ze eigenlijk verboden.

4 – Muizen verjagen met geur

Werken “geuren” als oplossing voor het verjagen van muizen?

Net als ander ongedierte hebben ook muizen een (hekel) aan bepaalde geuren. En daar kun je gebruik van maken om te zorgen dat de dieren niet in je huis blijven hangen.

Er moet wel gezegd worden dat muizen intelligent zijn en na een tijdje gewend zijn aan een bepaalde geur. Afwisselen met geuren is dan een manier om ze alsnog te verjagen.

De muizen verjagen met geur kan het beste met de geur van pepermuntolie, chilipeper, thee, chloor, azijn, uien, peper, eucalyptus en thee om enkele geuren te noemen.

Opruimen van dode muizen

Bij het verwijderen van dode dieren gebruik je het beste plastic wegwerp huishoud handschoenen. De dode muizen verpak je in een stevige plastic zak en gooi je bij het (grijze) huisafval.

Vanwege mogelijke schade aan je huis, kantoor, caravan, appartement, flat, restaurant, fabriek, of ander verblijf en het risico op ziekten. Is het opruimen van hun nesten of plekken waarin ze hebben gepoept en geplast een proces dat niet lichtvaardig moet worden opgevat.

Het stofzuigen en opvegen van muizenkeutels is een grote no-no, omdat er meer bacteriën in de lucht kunnen komen en het stof je ziek kan maken.

Draag altijd een masker en huishoud handschoenen tijdens het opruimen van met muizen geïnfecteerde plekken. Het is aan te bevelen om het gebied te besproeien met een ontsmettingsmiddel (dettol) of een mengsel van bleekmiddel en water.

Het middel minimaal vijf minuten laten zitten voordat je keukenpapier gebruikt om het gebied goed schoon te vegen. Als je klaar bent, doe je het vuile keukenpapier (handdoeken) in een plastic zak en gooi je ze in je de grijze kliko of ondergrondse vuilcontainer.

Vervolgens dien je de gehele ruimte te reinigen en te desinfecteren.

Etenswaren en verpakkingen waarop is gekauwd, moeten onmiddellijk bij het buitenafval worden gegooid.

Veelgestelde vragen over muizen

Waardoor krijg je muizen?

Er zijn twee belangrijke redenen waardoor je knaagdieren kunt krijgen in je huis.

Voor muizen en ratten is je huis alleen maar belangrijk om het voedsel en het onderdak dat ze aan hun kunnen bieden.

Als je je huis niet goed opruimt en er voedsel(afval) op de vloer of oppervlakken ligt, zal ongedierte waaronder knaagdieren er dol op zijn! Ratten en muizen hebben ook beschutting nodig, vooral in de herfst en winter om de ergste kou te vermijden.

Zodra muizen en ratten je huis (gemakkelijk) kunnen betreden, zullen ze direct van deze gelegenheid gebruik maken. Zorg er dus voor dat het moeilijk voor ze is om in je huis te komen. Mocht het toch gebeuren zorg dan dat ze niet bij voedsel kunnen komen.

Wat moet je doen als je muizen in huis hebt?

Zodra je ontdekt dat je ze in huis hebt, kun je ze het beste meteen aanpakken, zodat de kans op schade en verspreiding van ziekten klein wordt.

Wat je zeker moet doen als je deze dieren in huis hebt is het volgende, kies een goede muizenval. Muizenvallen blijven een van de meest effectieve manieren om muizen te verjagen die veel schade kunne aanrichten.

Gebruik  muizenvallen in delen van je huis, zoals langs muren, achter of in (voorraad)kasten bij vuilnisbakken of waar je vermoedt dat muizen zich ophouden.

Er is een reeks aan muizenvallen om uit te kiezen, die allemaal variëren in prijzen, functie en ontwerp. Je kunt kiezen uit de volgende type muizenvallen: Klem, lijm, elektrisch, vangkooi, diervriendelijke val.

Met uitzondering van kleverige vallen, hebben alle muizenvallen een soort aas nodig. Pindakaas is verreweg het meest gebruikte aas, maar je kunt ook chocolade, kaas, vogelzaad of noten gebruiken om ze in de val te lokken.

Wat moet je doen als je een muis hebt gevangen?

Het is belangrijk dat je regelmatig de vallen die je gezet hebt controleert. Een muis is zelfs zo slim dat wanneer hij ontdekt dat soortgenoten dood zijn, voor hun extra waakzaamheid geldt.

Ze zullen argwaan krijgen naar andere vallen, het is dan ook raadzaam om regelmatg vallen te controleren en dode dieren snel te verwijderen.

Welke geur houdt muizen weg?

Zoals hierboven al genoemd kun je muizen verjagen door bepaalde geuren. Welke geur houdt ze weg, is niet direct te beantwoorden.

Ja, ze hebben een hekel aan de geur van pepermuntolie, peper, uien en chloor om enkele te noemen. Door regelmatig ruimten schoon te maken met chloor zorgt ervoor dat ongedierte deze ruimtes vermijden.

Wat lastig is om geuren te gebruiken om ze weg te houden, is dat knaagdieren slim genoeg zijn om ergens anders een weg naar binnen te vinden. De beste methode om muizen te bestrijden is een diervriendelijke val.

Kan een muis zijn nest terugvinden?

Een vraag die vaak gesteld wordt als er een diervriendelijke val wordt gebruikt. Kan een muis de weg terug vinden als je deze vrij laat in de natuur.

Het antwoord is natuurlijk niet eenduidig, maar een muis moet je minimaal 400 tot 600 meter van zijn vang plaats uitzetten.

Doe je dit niet en laat je bijvoorbeeld de muis vrij in je achtertuin, dan is de kans groot dat ze de weg weer snel terug vinden.

Ja deze kleine huisdieren zijn heel intelligent. Ze kunnen allerlei signalen interpreteren met hun reukvermogen en ze hebben een goed geheugen. Paden naar je voorraadkastjes en hun nesten weten ze feilloos te vinden.

Kun je muizen in huis hebben zonder ze te zien.

Zou ik muizen in huis kunnen hebben als ik er nog nooit een heb gezien? Het is heel goed mogelijk dat je de diertjes hebt, zelfs als je er nog nooit een hebt gezien.

De redenering hierachter is dat het nachtdieren zijn, dus je zult ze overdag zeer zelden zien. Natuurlijk kunnen ze overdag actief worden als hun schuilplaats in gevaar is of als er weinig voedsel is.

Dit is het moment waarop ze alles op het spel zetten om hun ‘familie’ in leven te houden. Als je vermoedt dat je een muizenplaag hebt door kleine signalen rond je huis (rare luchtjes door muizenkeutels, muizenpoep, etc.), controleer dan je hele huis op meer tekenen.

Het is ook een goed idee om enkele muizenvallen te kopen voor het geval dat, zelfs als er op dit moment geen muizen aanwezig zijn. Plaats er een paar bij de muur, bij voorkeur in je boodschappen / voorraadkast en in de keuken (aangezien de keuken de meest waarschijnlijke plek is waar ze voor eten zullen komen).

Als je er een vangt – geweldig!

Als je dat niet doet, wacht dan een paar dagen en houd de situatie nauwlettend in de gaten; ze kunnen je vallen zelfs helemaal vermijden!

Hoe en waar muizenvallen plaatsen.

Een vraag die vaak wordt gesteld; Ik weet niet waar ik de muizenvallen moet plaatsen

De meeste mensen weten niet echt hoe ze hun vallen het beste kunnen plaatsen.

Ook al lijkt het misschien moeilijk, het enige dat nodig is, is een zorgvuldige observatie van de paden waar muizen langs gaan. En natuurlijk wil je vallen hebben staan op locaties die ze vaak bezoeken, zo verhoog je de kans om ze te vangen.

De beste locaties om vallen te zetten zijn die met veranderingen zoals papiersnippers of muizenkeutels. En als het je lukt om een ​​glimp op te vangen van een muis die rond loopt, onthoud dan waar hij liep.

Dit is hoogstwaarschijnlijk een pad dat kan dienen als een geweldige locatie voor een muizenval.

Daarnaast kun je onze handleidingen over muizenval locaties raadplegen, hoewel het beste is als je alles zelf leert en strategisch denkt. Dit geeft je een voordeel ten opzichte van de muizen en zou je moeten helpen muizenplagen te voorkomen!

Muizen bestrijden werkt niet?

Muizen zijn niet alleen sociale wezens, ze zijn ook erg nieuwsgierig. Ze zullen alles wat ze vinden nieuw en interessant onderzoeken, zonder terughoudend te zijn.

Dit is de reden waarom sommige vallen niet (meer) werken, muizen kunnen soms voelen dat er iets niet klopt en zullen niet eens proberen het lokaas te pakken.

Je moet ook weten dat het plaatsen van vallen ‘waar dan ook’ niet altijd gaat werken. Je moet de muizen in je huis bestuderen en de beste plaatsen vinden waar de vallen moeten komen. Dit is meestal tegen muren en naast krappe ruimtes (achter een koelkast bijvoorbeeld).

De diertjes houden ervan om naast muren rond te rennen, omdat het hen een gevoel van veiligheid geeft.

Onderzoek je huis op mogelijke muizenpoep en muizenplas (die je door geur zult ontdekken). Plaats de vallen strategisch zodat de muizen op onderzoek kunnen gaan.

Het is belangrijk als een bepaalde muizenval niet werkt, om een ander type muizenval te proberen. Geef muizen een vals gevoel van veiligheid, zodat ze in jouw val trappen!

Kunnen muizen mensen bijten?

Een vraag die bij veel mensen leeft die muizen in huis hebben. Het antwoord is simpel normaal gesproken zullen ze mensen niet bijten. ( ook niet tijdens je slaap)

Veel mensen zijn bang voor een muis, maar het is meer omgekeerd een muis is angstig voor mensen en huisdieren. Het zal dan ook niet snel gebeuren dat ze mensen bijten.

Wel is het zo dat ziekten zoals het Hanta virus, de ziekte van Weill, en Salmonella door muizen kan worden verspreid en mensen erdoor besmet kunnen raken.

Kun je 1 muis in huis hebben?

Je denkt waarschijnlijk dat één muis in huis hebben (behalve een verdwaalde veldmuis) geen probleem is.

Het is tenslotte maar één muis.

Helaas vaak is het anders, één muis kan betekenen dat hij de enige is, maar in bijna alle gevallen betekent dit dat er veel meer zijn.

Trouwens, zelfs al was het er maar één, je ziet er binnen een maand nog minstens 10 . Want, ze planten zich razendsnel voort. Je zou ze ‘fervente fokkers’ kunnen noemen vanwege de snelheid waarmee ze zich voortplanten.

Samen met andere knaagdieren, worden ze snel geslachtsrijp. Ze doen er maar een paar weken over.

Dit betekent dat een paar vrouwtjes in de loop van een jaar een paar honderd nakomelingen kunnen baren.

Dat is ondoorgrondelijk snel.

Dus als het je een ​​glimp van een enkele muis ziet, doe het dan niet af met laat maar zitten. Maar begin direct met het bedenken van een strategie om die muis te vangen. Want waarschijnlijk zijn er meer aanwezig, of komen er meer en is een dierenplaag ontstaan.

Professionele ongediertebestrijder nodig?

Voordat je jouw zuurverdiende geld gaat uitgeven, moet je ervoor zorgen dat je echt overtuigd bent dat je een specialist nodig hebt om het probleem voor jouw op te lossen.

Er zijn een paar factoren waarmee je rekening kunt houden voordat je een beslissing neemt.

1 – De grootte van de muizenoverlast.

Als je maar een paar muizen hebt, of het onheil (de juiste naam voor een groep muizen) klein en nieuw is, kun je het probleem waarschijnlijk nog zelf oplossen.

De beschikbaarheid en haalbaarheid van alternatieven voor een professionele bestrijder zijn enorm. Zo zijn er veel verschillende, vallen, lijmvallen, essentiële geuren of gif gebruiken.

Bovendien kan het zich voordoen dat je een morele keuze moet maken; het doden van een dier. Ook al is het uit noodzaak, het is altijd een beslissing die zeer zorgvuldig moet worden overwogen.

Als gevolg hiervan kan het voor mensen met een geweten en die de natuur respecteert, een keuze zijn om de minst gewelddadige optie te kiezen zoals een diervriendelijke val

2 – De urgentie van het probleem.

Dit kan bijvoorbeeld komen door de samenstelling van jouw huishouden. Als jonge kinderen, oude en/of zieke mensen tot je gezin behoren. Wil je sneller en slagvaardiger optreden tegen de muizenoverlast door een ongediertebestrijder in te huren.

3 – Als je professioneel voedsel verkoopt / kookt.

Als je bijvoorbeeld een restaurant of een levensmiddelenwinkel hebt, zul je snel moeten handelen. Je moet er niet aan denken dat de keuringsdienst van waren een hygiëne-inspectie uitvoeren. En als je dan plagdieren in je zaak hebt als ongewenste gasten kan dit een echte ramp zijn!

Probeer desondanks ethisch te handelen en alternatieven te overwegen (vooral als er maar een paar dieren zijn) voordat je een ongedierte specialist inhuurt.

4 – Andere factoren.

Als je bijvoorbeeld kleine knaagdieren ontdekt vlak voordat je op (zomer) vakantie gaat. Kan het vooruitzicht om geheel gebruind terug te komen en een grote muizenplaag te ontdekken op zijn zachtst gezegd ontmoedigend zijn.

Dan is het raadzaam om de beste ongediertebestrijder in te huren. Lees hier alles over ongediertebestrijder inhuren.

Conclusie

Deze muizen gids heeft je hopelijk de basisinformatie opgeleverd over hoe deze dieren leven, hun broedcapaciteit en meer. Maar ook voldoende informatie en oplossingen om ze te verjagen wanneer in jouw situatie een muizenplaag ontstaat.

Dit met nog veel meer informatie over muizen als ongedierte zorgen ervoor dat bestrijden eenvoudig is met onze ongediertebestrijding producten.