Bedwantsen bestrijden

Bedwantsen bestrijden – Hoe kom je er zo snel mogelijk en blijvend vanaf? Maar dan moet je eerst weten waar ze eigenlijk vandaan komen.

“Waar komen bedwantsen vandaan?” is wat veel mensen die door dit ongedierte gekweld worden zich afvragen. Het volgende artikel bespreekt alles wat je moet weten over bedwantsen en hoe ze in uw huis terechtkomen.

Bedwantsen bestrijden

bedwantsen bestrijden

Bedwantsen zijn erg kleine, vleugelloze beestjes die onze huizen onveilig maken. Deze bloedzuigende beestjes zijn een gênant ongedierte die onze woningen, kantoren, hotels en noem maar op binnendringen.

Terwijl je in bed ligt te slapen genieten ze van ons bloed. Ze hebben de neiging om een spoor van kleine poepjes achter te laten op muren, lakens en meubels, wat vooral erg gênant is bij aanwezigheid van gasten.

Bedwantsen beetEen bedwantsen beet is erg irritant, je blijft vaak krabben aan de kleine, rode bultjes die zijn ontstaan als gevolg van een bedwantsen beet. Pas er mee op dat je de bultjes niet open krabt want dan raken ze ontstoken. Maar waar komen ze eigenlijk vandaan? Ze lijken steeds meer voor te komen in Nederland, maar hoe zijn ze ontstaan?

Voordat we in detail zullen vertellen over de reis die een bedwants aflegt en bij je in huis terecht komt, beginnen we eerst met de levenscyclus van de bedwants.

Bedwantsen herkennen

bedwantsen

Bedwantsen zijn onderdeel van de Cimicidae-familie en Cimex lectularius is de Latijnse naam van dit kruipende insect welke ons slapeloze nachten kan bezorgen. Deze insecten zijn al meer dan duizend jaar een hinderlijke parasiet voor mensen.

Het gerucht gaat dat ze in 1940 in de meeste ontwikkelde landen bijna volledig waren uitgeroeid, maar sinds 1995 steken ze weer steeds vaker de kop op in ontwikkelde landen.

Bedwantsen planten zich voort door middel van traumatische bevruchting. Je vraagt je waarschijnlijk af wat dat precies inhoudt? Tijdens het paarritueel bevrucht het mannetje het vrouwtje door haar onderlijf te doorboren met zijn onderhuidse genitaliën. Het sperma wordt vervolgens in de mesospermalege opgeslagen, een secundaire genitale structuur.

De spermacellen reizen via het bloedlymfe naar de rudimentaire concepuales, een andere spermaopslagstructuur. Bevruchting vindt plaats in de eierstokken. Eitjes worden gelegd, waar vervolgens doorzichtige nymfen uitkomen. De nymfen eten en vervellen en worden volwassen.

Deze insecten communiceren door middel van feromonen en kairomonen. Hierdoor kunnen ze zowel de nestlocatie als de voortplanting en de voedselvoorziening in de gaten houden.

Bedwantsen bestrijden bittere noodzaak

bedwantsen

De grootste vraag die geïrriteerde huiseigenaren, die door een plaag worden geteisterd, zichzelf stellen is: “Waar komen bedwantsen vandaan?” Je houdt het huis zeer goed schoon en houdt zich aan hoge hygiënestandaarden. Waar komen deze bloedzuigende insecten dan vandaan?

Deze vraag kan het best beantwoordt worden aan de hand van een aantal factoren die wellicht de bedwantsen oorzaak zouden kunnen veroorzaken in uw huis, kantoor, hotel enz.

De overlast kan op verschillende manieren ontstaan. Er is geen enkel land ter wereld dat nog nooit last heeft gehad van bedwantsen.

Bedwantsen zijn slechts 6,5 mm groot en kunnen gemakkelijk in de bagage, koffers, kleding, caravan, vliegtuig, trein of bus sluipen, zonder dat ze opgemerkt worden. Deze bedwantsen liften de hele wereld over om van je huis hun verblijf te maken.

Hier volgen een aantal van de mogelijke bronnen voor een bedwantsen oorzaak.

Bedwantsen oorzaakAls je recentelijk hebt gereisd of een gast op bezoek hebt gehad, dan is de kans groot dat de bedwants simpelweg is meegelift in de bagage. Ze houden ervan zich te verstoppen in de naden van je tassen en koffers en worden op die manier ongenode gasten in je huis.

Als je schoolgaande of studerende kinderen thuis hebt wonen is de kans groot dat zij onbewust de bedwantsen mee naar huis hebben genomen uit school of de studentenkamer.

Als je recentelijk verhuisd bent of pakketten hebt ontvangen bestaat de kans dat dit vervelende ongedierte samen met die dozen naar je toe zijn verhuisd.

Ze komen overal vandaan

bedwantsen plaag

Als je (oude) houten meubelen hebt gekocht op een vlooienmarkt, in een kringloopwinkel, op een straatmarkt of zelfs bij een meubelwinkel, dan kan dat een manier zijn hoe de bedwantsen gratis bij je naar binnen zijn gekomen.

Bedwantsen kunnen namelijk een jaar in leven blijven zonder voedsel. Tweedehands meubels kunnen dus een eersteklas probleem opleveren, namelijk bedwantsen!

Ongedierte

Je buren kunnen, zonder dat ze het weten, het bedwantsen probleem met je gedeeld hebben. Als je buren wel eens op bezoek komen, kunnen ze naar je huis meeliften. Via hun kleding, tassen, etc. beginnen ze een nieuw leven in je huis.

Het kan zelfs zo zijn dat deze griezelige beestjes via leidingen of ruimte in spouwmuren naar binnen zijn komen kruipen vanuit het huis of appartement van de buren.

Misschien willen ze graag verhuizen, omdat het huis van de buren niet zo hemels is als ze aanvankelijk hadden aangenomen. Misschien zijn ze op zoek naar een andere verblijfplaats, omdat de buren de bedwantsen in hun huis laten bestrijden.

Bedwantsen mee van vakantie

bedwantsen herkennen

Je dacht natuurlijk dat die fijne vakantie met je partner op een vredige en stille locatie je zou helpen even helemaal te ontspannen. In plaats daarvan heb je bij thuiskomst als bedankje een bedwantsen plaag opgelopen.

Bedwantsen zijn een erg veelvoorkomend ongedierte in appartementen, vakantiehuizen en hotels.

Ze worden gevonden in de kussens, onder het matras, tussen de bedframes en in de kledingkast. Aangezien ze een jaar kunnen overleven zonder voedsel wachten ze in de donkere hoekjes geduldig op hun volgende slachtoffer.

Waar komen ze vandaan – Bedwantsen bestrijden

Bedwantsen zijn wereldkampioen wereldreizigers. Ze hebben absoluut geen problemen met reizen met het vliegtuig, de trein, de boot, de bus, de auto, de scooter, de fiets etc. Je weet maar nooit, ze kunnen zelfs in een onderzeeër terecht gekomen zijn en het zichzelf daar thuis maken.

Misschien zijn ze zelfs wel naar een ver verwijderd sterrenstelsel gereisd toen E.T. de aarde een bezoekje bracht! (Ik weet het, ik laat mijn verbeelding een beetje met me aan de haal gaan!).

Hoe dan ook, er zijn maar een paar mogelijke antwoorden op de vraag waar de bedwantsen vandaan komen. Om er zeker van te kunnen zijn dat je inderdaad een bedwants in je huis bent tegengekomen, zal ik nu omschrijven hoe ze eruit zien.

Bedwantsen herkennen

Je zult waarschijnlijk inmiddels een paar vragen hebben, zoals “Hoe herken ik bedwantsen?” Als je niet het verschil ziet tussen een mug en een bedwants, dan helpt het misschien erachter te komen wat het verschil is tussen een muggenbeet en een bedwantsen beet.

Bedwantsen zijn kleine, vleugelloze insecten die zich voeden met het bloed van warmbloedige dieren. De pas uitgekomen jongen zijn ongeveer zo groot als een maanzaadje, volwassen bedwantsen zijn ongeveer 6,5 mm groot. Ze zijn ovaal van vorm en zijn van top tot teen plat.

Ze zijn vaak geelbruin of oranje van kleur. Na het bloed zuigen kun je wellicht het bloed in hun lichaam waarnemen als een donkerrode massa.

Of misschien vindt je de lege schelp-achtige vervelling van bedwantsen. Ze zijn meestal ’s avonds en in de nachten actief, wanneer de prooi slaapt en hun feestmaal niet kan worden verstoord.

Bedwantsen beet

bedwantsen beet

Terwijl ze je bloed zuigen injecteren bedwantsen een kleine hoeveelheid speeksel in de huid. Als je vaak gebeten wordt resulteert dit soms in een overgevoeligheid voor het speeksel, of in een allergische reactie.

Een bedwantsen beet jeukt erg, maar weersta de neiging om te krabben, omdat dat de jeuk en de pijn alleen maar verergert. Je kunt wel gerust zijn, voor zover bekend dragen bedwantsen geen besmettelijke ziektes met zich mee.

Behalve het waarnemen van het insect zelf kun je ook de aanwezigheid van bedwantsen waarnemen door de zwarte sporen op muren, lakens en meubels. Deze zwarte sporen zijn de bedwants uitwerpselen van het verteerde en gedroogde bloed.

Het kan ook naar overrijpe frambozen ruiken in een kamer met een bedwantsen plaag. Ook vervellingen en bloedvlekken op het beddengoed als je ’s ochtends wakker wordt kunnen duiden op de aanwezigheid van bedwantsen.

Bedwantsen bestrijden

bestrijden bedwantsen

Nu weet je waar bedwantsen vandaan komen, hoe ze eruit zien en hoe je hun aanwezigheid kunt ontdekken. De volgende logische gedachtengang is hoe weer van deze bedwantsen af te komen. Je kunt deze beestjes vinden onder en in de naden en vouwen van een matras.

Je kunt zelfs ook kleine zwarte vlekjes van gedroogde uitwerpselen op de plafonds, wanden, meubelen etc. vinden. Het kan ook gebeuren dat ze onder het tapijt, achter loszittend behang en in scheuren en spleten in de muur leven. Je hoeft er ook niet verbaasd over te zijn als je ze vindt in je televisie, computer, etc.

Bestrijden bedwantsen

Nu je de schuilplaatsen van deze griezelige beestjes hebt gevonden zul je een aantal stappen moeten ondernemen om van de bedwantsen af te komen.

  • Je moet de rommel in en om het huis opruimen en tapijten, dekens en knuffels met de stofzuiger grondig schoonmaken.
  • In het geval van een heftige plaag, spullen schoonmaken en bewaren in hersluitbare plastic zakken. Je moet alles doorzoeken om er zeker van te zijn dat er geen bedwantsen meer verstopt zitten, voordat je alles weer terug kunt zetten.
  • Vergeet vooral de koffers en tassen niet, die je hebt mee gehad op reis of  vakantie.
  • Dicht alle gaten en spleten in de muren, vloeren, leidingen en bedrading af met kit.
  • Was alle kleding en beddengoed in heet water van ten minste 50 °C.
  • Zuig de naden van de matras, hoofd- en voeteneinde, nachtkastjes, tapijten etc. en gooi, zodra je klaar bent, de stofzuigerzak weg.
  • Bedwantsen bestrijden met een verdelgingsspray, behandel ieder hoekje en gaatje van je huis.
  • Lukt bedwantsen bestrijden niet zelf, dan kun je een professionele ongediertebestrijder inhuren, als de plaag volledig uit de hand is gelopen.

Samenvatting

Dit was informatie over bedwantsen bestrijden.

Het zijn erg irritante beestjes die net als vampieren je bloed zuigen. Het is erg belangrijk dat je snel reageert, als je de eerste tekenen van de aanwezigheid van bedwantsen in je huis opmerkt, om te voorkomen dat de plaag uit de hand loopt.

Ik hoop dat dit artikel over waar bedwantsen vandaan komen en hoe bedwantsen bestrijden behulpzaam voor je is geweest.