Wespensteek? 3 huismiddelen die helpen.

Wat helpt bij een wespensteek? In de zomer geven wespen vaak overlast op terras en rondom je huis en tuin. Wespensteken zijn pijnlijk, maar zelden gevaarlijk. Wat kan er gedaan worden om de zwelling en de jeuk te verlichten?

En hoe kunnen wespensteken vermeden worden?

Een onvoorzichtige beweging en het gebeurt snel. Een wesp heeft je gestoken. Veel mensen raken in paniek, maar daar is geen reden toe. Hoewel de steken pijnlijk zijn en zeer vervelend door de intense jeuk die even later optreedt, zijn ze meestal niet gevaarlijk.

wespensteek wat moet je doen

Wespensteek wat te doen.

In de meeste gevallen kunnen eenvoudige huismiddeltjes verlichting brengen bij pijn, jeuk en zwelling na een wespensteek.

 • Koel de plaats van de steek met een koelpads of ijsblokjes om de pijn en de jeuk te verlichten.
 • Een halve ui op de plaats leggen verkoelt en heeft een ontstekingsremmend effect.
 • Een kompres met koude azijn koelt af en heeft een neutraliserend effect op het gif.
 • Bij de apotheek zijn speciale gels tegen insectenbeten verkrijgbaar, die ook kunnen worden gebruikt om de wespensteek te koelen en de zwelling te verlichten.

Als u geen middeltjes bij de hand hebt, kan speeksel bij voorkeur gemengd met suiker ook helpen tegen pijn en zwelling.

Let op: Het is beter de steekplaats niet uit te zuigen, omdat het gif al is opgenomen door het lichaam. Een wespensteek uitzuigen heeft dan ook geen nut, en gebruik je een speciale anti gif spuit. Dan is de kans groot dat je de huid beschadigd en de jeuk en pijn nog steeds blijft.

Let op de symptomen na een wespensteek

Koelen is de beste manier om de pijnlijke jeuk na een wespensteek te verlichten.

In ieder geval moeten mensen die gestoken zijn de eerste minuten goed in de gaten worden gehouden om er zeker van te zijn dat er geen symptomen optreden die op een allergische shock zouden kunnen wijzen.

Zelfs mensen die geen grote problemen met wespensteken hebben gehad, kunnen een allergie voor het wespengif ontwikkelen.

De zwelling en de jeuk zijn meestal het hevigst op de tweede of derde dag na de steek, waarna beide geleidelijk afnemen.

Hoe wespensteek te voorkomen.

Om wespensteken in de eerste plaats te vermijden, vermijdt u het best alles wat de dieren agressief maakt of aantrekt.

 • Sla of blaas niet naar de wespen, want dat maakt ze agressief.
 • Dek voedsel buiten af en breng het na de maaltijd naar binnen.
 • Drink drankjes niet rechtstreeks uit een glas of fles, maar met een rietje.
 • Bied de dieren zogenaamde afleidings voeding aan. Zet een bakje met overrijpe druiven op een grote afstand van je huis en terras.
 • Vermijd felgekleurde kleding en parfum of geparfumeerde crèmes, die trekken de dieren aan.
 • Om te voorkomen dat u per ongeluk op een wesp stapt, is het raadzaam om in de tuin stevige schoenen te dragen.

Allergische reacties wespensteek.

Bel onmiddellijk een arts in geval van een allergische wespensteek. Wespensteken zijn gevaarlijk voor mensen met een allergie.

3 Symptomen die op een allergische reactie wespensteek lijken.

 1. Kortademigheid
 2. Duizeligheid
 3. Braken of flauwvallen wijzen op een ernstige allergische reactie die zelfs dodelijk kan zijn als ze niet wordt behandeld.

In het laatste geval moet onmiddellijk de spoedarts worden gebeld of 112. Ook voor wespensteken in de mond en keel, is een arts bellen raadzaam want die kunnen de luchtwegen doen opzwellen.

Mensen die weten dat ze allergisch zijn, moeten altijd een noodpakket bij de hand hebben.

Huismiddelen tegen wespensteek

1- Uien

De ui, het klassieke huismiddeltje tegen insectenbeten, kan verlichting bieden na een insectenbeet. Het sap van de ui heeft niet alleen een verkoelend effect, maar ook een mild ontsmettend en ontstekingsremmend effect.

Het beste is een verse ui te halveren, deze in een rastervorm te snijden en zoveel mogelijk uiensap op de wond uit te knijpen. U kunt de prikplaats ook een paar minuten met de ui inwrijven.

Bovendien kan een beetje suiker op de helft van de ui worden gedaan. De suiker wordt verondersteld het vocht te verwijderen en dus ook het gif.

2- Appelcider azijn

Van appelcider azijn wordt gezegd dat het in staat is het wespengif op te lossen, naast de verkoelende en jeuk verzachtende eigenschappen. Dep hiervoor  azijn op de pijnlijke plek direct na de steek.

U kunt dit herhalen als het nodig is.

Watten gedoopt in appel cider azijn kan verdere verlichting brengen. Bevestig het gewoon met een pleister op de pijnlijke plaats en laat het enkele uren zitten.

3- Citroen

Citroen heeft een ontsmettende en verkoelende werking en kan worden gebruikt om een wespensteek te verlichten. Snijd hiervoor een schijfje citroen af en leg dit gewoon op de plaats van de steek.

Wespensteek uitzuigen of niet?

Wespensteken jeuken, branden en doen pijn. Maar wat is de remedie? De mythe van het uitzuigen blijft hardnekkig bestaan.

Als u door een wesp gestoken wordt, moet u kalm blijven en het dier niet slaan.

Anders kan de wesp je opnieuw steken.

In tegenstelling tot alle adviezen moet u het gif niet met uw mond uitzuigen het komt via uw slijmvliezen weer in uw lichaam terecht.

Koel het gebied in plaats daarvan af met een koud azijn kompres. Dit neutraliseert het gif. In de apotheek zijn zogenaamde zalf te koop die op de steek te worden gelegd en het insectengif te neutraliseren.

Er zijn ook veel gels voor insectenbeten die een verkoelend en verzachtend effect hebben. Als je er geen een hebt, leg dan een gesnipperde ui op de wond. Dit zal de steek afkoelen en de jeuk verlichten.

Eerste hulp bij Aziatische hoornaar steken

De Aziatische hoornaar zijn bijzonder gevreesd, de steken van deze wesp zijn bijzonder pijnlijk en zelfs gevaarlijk . Het gif bevat veel pijn verwekkende stoffen en veroorzaakt een branderig gevoel.

Waardoor de angel van de hoornaar als pijnlijker wordt ervaren dan de angel van zijn kleinere verwanten. Ook hier geldt: ontsmetten en dan koelen, koelen, koelen. Als de pijn nog te hevig is, kunnen speciale zalven uit de apotheek snel verlichting brengen.

Wespensteek kind & baby

Wat te doen bij een wespensteek bij uw kind of baby?

Helaas kan een wespensteek niet altijd worden vermeden, zelfs als u altijd voorzichtig bent met uw baby of peuter. Als het toch gebeurt, is het belangrijk om de steek onmiddellijk te ontsmetten en te koelen.

Dit kan worden gedaan door een cold pack in een doek te wikkelen of een molton met ijsblokjes te gebruiken. Voor de gevoelige huid van baby’s en kleine kinderen zijn verkoelende gels op plantaardige basis ook bijzonder goed om de huid te kalmeren na een wespensteek.

Als u echter geen gel bij de hand hebt, zijn er ook enkele huismiddeltjes die goed werken. Een echt wondermiddel hiervoor is de ui, aangezien het sap daarvan een sterk ontstekingsremmend effect heeft.

Wrijf de angel zachtjes in met een vers gesneden halve ui. Een koud kompres met azijn of klei kan ook helpen.

Wespensteek kind en baby


Een wespensteek is meestal pijnlijk maar ongevaarlijk. Als het echter in de mond of keel zit, is het belangrijk om voor de zekerheid een arts te raadplegen, omdat de luchtwegen kunnen opzwellen.

Onmiddellijk zuigen op ijsblokjes of ijskoude nekkompressen helpen de zwelling te bestrijden.

Let op: Als u allergisch bent voor een wespensteek, bel dan onmiddellijk een spoedarts. De symptomen zijn onder meer roodheid over het hele lichaam, zweten, en duizeligheid en misselijkheid die tot braken kunnen leiden.

Als u deze tips volgt, bent u goed voorbereid op het wespen seizoen.

Conclusie

Wespensteek voorkomen dat kan met deze tips.

Ook al staat de zomer gelijk aan het wespenseizoen, toch zijn er enkele tips en trucs om de kans op een wespensteek klein te houden.

 • Wespen worden vooral aangetrokken door de geur van zoet voedsel en dranken. Laat daarom geen drankflessen, glazen of etensresten open staan.
 • Kinderdrinkflessen met een drinkrietje voorkomen dat wespen in de bak vliegen.
 • Vermijd ook zoveel mogelijk de nabijheid van vuilnisbakken.
 • Pak voor het speeltuinuitje snacks in die zo reukloos mogelijk zijn: Rijstwafels, bijvoorbeeld, zijn hier zeer geschikt voor.
 • Wespen zijn ook gemakkelijker te zien op lichtgekleurde drinkgerei. En: Veeg na het eten snel en grondig uw mond, gezicht en handen af.
 • Overigens worden wespen ook aangetrokken door parfums en geparfumeerde verzorgingsproducten dus ook hier is de reukloze optie aan te bevelen.
 • Felle kleren en kleuren zijn zeer aantrekkelijk voor wespen, dus ook hier is voorzichtigheid geboden. Bovendien moeten kleine ontdekkingsreizigers van de wereld buiten altijd schoenen dragen.
 • U kunt uw huis wespenvrij maken door horren voor ramen en balkondeuren te plaatsen. Tip: Rust de kinderwagen ook uit met een vliegennet.
 • Mensen raken vaak in paniek als ze door een wesp worden nagezeten en er gezoemd wordt rond hun hoofd. Dit maakt het insect echter agressief en het steekt sneller. Het beste is om kalm te blijven en te proberen het dier met langzame bewegingen weg te “duwen”. Als de wesp niet verjaagd kan worden, kan een zigzag vlucht je misschien redden van een wespensteek.