Houtworm bestrijden

Houtworm bestrijden zo kom je van die vervelende kevers af. Geen houten paneel, geen houten balk lijkt veilig te zijn voor hen.

Aangetast hout is doorkruist met voedertunnels. Dit alleen is echter geen indicatie dat de houtworm larve daadwerkelijk nog actief is of het hout allang verlaten heeft.

Houtwormen zijn niet schadelijk voor de menselijke gezondheid en toch behoren ze tot de meest gevreesde plaagdieren. Hieronder beschrijven we de houtworm, zijn schadepatroon en geven we tips over hoe u het beste houtworm moet bestrijden.

houtworm bestrijden zelf doen of bestrijder inschakelen

Informatie over houtworm bestrijden

Net als met ander ongedierte start de beste bestrijding met kennis, dus laten we eens nader kennis maken met dit plaagdier.

Houtwormen kunnen elke houtsoort aantasten en zowel het kostbare meubilair in de huiskamer als de balken op zolder vernielen. De houtworm zelf zal zich zelden kenbaar maken.

Gewoonlijk wijzen alleen kleine gaatjes in het hout op zijn aanwezigheid. Om houtworm gericht te kunnen bestrijden, is het belangrijk een aantal dingen over het ongedierte te weten.

 • Hoe herken je houtworm larven, de larven van de houtwormkever zijn wit.
 • De kevers zelf worden tussen drie en vijf millimeter groot en zijn bruin van kleur.
 • Manier van leven, de larven van de houtworm boren zich met hun kaken in het hout en leggen lange tunnels aan alvorens zich na enkele jaren te verpoppen.
 • De kevers leven slechts enkele weken en voeden zich niet met hout.
 • Habitat, de houtworm komt vooral in het bos voor. Als de eitjes aan het hout blijven kleven, wordt de kever het huis binnengesleept.
 • Houtwormen leven vooral in vochtig hout in de kelder of op zolder.
 • Andere houtinsecten die in huizen worden aangetroffen zijn de huisboktor en de spinthoutkever.
 • In het wild worden houtwormen in de zomer aangetroffen op droog hardhout en zachthout. In huis komen de larven het hele jaar voor, mits het er koel en vochtig is.

Hoe komt een houtworm in hout

In het wild leggen houtwormen hun eitjes op vochtig hout. Als dit voor binnenafwerking wordt gebruikt, komen er houtwormen in. Daar kunnen ze deuren, trappen, vloeren, meubels of dakspanten aantasten.

Het is vooral gevaarlijk wanneer zwaar aangetast hout als dragende elementen dient. De houtplaag kan zo de stabiliteit van hele vloeren en dakconstructies in gevaar brengen en dus ook uw veiligheid.

TIP: De larven voeden zich met hout en schuiven ongeveer een halve centimeter per dag op. Een teken van houtwormaantasting is dan ook het fijne houtmeel (boorgruis) onder het aangetaste houten voorwerp.

Als u er een zwart of donker papier onder legt, is het gemakkelijker het houtgruis te vinden en de aantasting op te sporen.

Houtwormen leven meerdere jaren en kunnen grote schade toebrengen aan hout.

Dit is waar de houtworm zich thuis voelt

De larven van de houtwormkever verkiezen een vochtige en koele omgeving. Het is ook belangrijk dat het hout dood, bewerkt of opgebouwd is.

De houtworm houdt vooral van het zogenaamde spinthout een zacht deel hout onder de schors, dat zeer zacht is en eiwitten bevat en waar ook sneller houtrot optreedt.

Over het algemeen verkiezen houtwormen zachthout boven hardhout zoals eik of beuk.

Houten meubelen in verwarmde woonruimten worden bijna nooit aangetast. Het hout is te droog en biedt daardoor niet de ideale leefomstandigheden.

Houtworm bestrijden – Preventieve maatregelen

Net als met alle plaagdieren is voorkomen beter dan bestrijden, dit gaat ook voor houtworm bestrijden op.

Houtwormen zijn niet kieskeurig, ze tasten gewoonlijk alle houtsoorten aan. Als het hout vochtig is geworden door opslag in de open lucht, in een kelder of garage, is de kans op aantasting door houtwormkevers groot.

De eitjes worden op het hout gelegd, de larven komen uit en vreten zich een weg naar binnen.

De beste preventieve maatregelen zijn

 • Het hout mag tijdens de opslag nooit direct contact met de grond hebben. Als het hout is afgedekt met een dekzeil of folie, zorg dan voor voldoende luchtcirculatie.
 • Om te voorkomen dat houten tuinmeubelen worden aangetast, moeten ze op een droge plaats worden bewaard en worden behandeld met een houtverduurzamingsmiddel dat een impregnerende werking heeft.
 • Hout moet op een droge en warme plaats worden bewaard.
 • Door houten meubelen met cederolie te behandelen gaan ze glanzen, tegelijkertijd worden ze beschermd tegen houtwormaantasting.
 • Meubels, vloerplanken, balken, trappen en houten lambriseringen moeten regelmatig worden gecontroleerd op houtwormaantasting.

Beschadigingen die houtwormen veroorzaken

De houtwormkever vormt geen gevaar. Hij verlaat het hout en vliegt naar buiten om te paren. Als boorgaten zichtbaar zijn en vers boorgruis uit de gaten kruimelt, zijn de larven actief.

Tot de larven verpoppen en als kevers uitkomen, vreten ze door het hout en voeden zich ermee.

Dit kan grote schade toebrengen aan het hout. Als de plaag onopgemerkt blijft, kunnen tafels en stoelen beginnen te wiebelen of kunnen hele dakspanten instorten.

Onmiddellijke actie is noodzakelijk.

Aangezien de larven verscheidene jaren in het hout blijven, kan ongemerkt enorme schade ontstaan. Vaak kunnen dakbalken niet meer worden gered en dreigt het dak in te storten.

De houtworm vormt geen gevaar voor de gezondheid van de mens. De houtworm bestrijden moet wel onmiddellijk starten om schade aan waardevolle meubelstukken of aan de structuur van het gebouw te voorkomen.

Hoe herken je een houtworm plaag

Als er één tot twee millimeter grote ronde gaten in het hout verschijnen, kan worden aangenomen dat er sprake is van houtwormaantasting. Het aantal gaatjes geeft aan hoeveel larven het hout zijn binnengedrongen.

Op die manier kan houtwormaantasting zonder twijfel worden opgespoord:

 • Hout heeft kleine gaatjes.
 • Rond de gaten zit boorgruis.
 • Als je erop tikt, klinkt het hout hol in plaats van dof.
 • Plaats een bord met eikels in de buurt van de gaten.
 • Aangetast hout ruikt muf en is vochtig.
 • Fotografeer het hout en vergelijk het na een paar dagen met de huidige schade.

Houtworm bestrijden – Snel resultaat

Als een aantasting door houtwormen is ontdekt, moet snel actie worden ondernomen om de schade aan het hout tot een minimum te beperken en, in extreme gevallen, de structuur van het gebouw te redden.

Zowel huishoudelijke middelen als professionele ongediertebestrijding producten kunnen worden gebruikt.

Houtwormen zelf bestrijden met huismiddeltjes

Een beproefd huismiddeltje tegen houtwormen is de “eikeltruc”. Een paar eikels worden op een bord gelegd. Deze wordt op korte afstand van het aangetaste hout geplaatst.

De larven worden aangetrokken door de eikelgeur en boren zich in de vrucht. Als er genoeg ongedierte is verzameld, worden de eikels in de open lucht weggegooid en wordt het proces herhaald.

Op die manier kan het ongedierte op een milieuvriendelijke manier worden verwijderd en hoeft het niet eens te worden gedood.

Een andere mogelijkheid is om de wormgaten te behandelen met verschillende vloeistoffen. Met een kleine injectiespuit wordt azijn, ammoniak petroleum, benzine of pure alcohol in de wormgaten gespoten.

Deze methode wordt slechts in beperkte mate aanbevolen, omdat de geur lange tijd in het hout aanwezig blijft en de kans is op brandgevaar.

Extreme temperaturen tegen houtwormen

Als warmte en koude selectief wordt gebruikt, kunt u houtworm bestrijden.

Behandeling met warmte bestrijdt de larven. Minstens 55 graden Celsius is nodig. Aangetast hout kan in de oven. Deze wordt ongeveer een uur op de laagste stand in werking gesteld. Besmette meubels kunnen ook in de sauna worden geplaatst.

In de winter, met emperaturen onder – 15 graden houtworm bestrijden. Op koude winterdagen kunnen houten meubelen enkele uren buiten worden gezet. In de zomer kan het ook helpen om de voorwerpen direct in de zon te leggen.

Als u niet over de mogelijkheid beschikt, kunt u uw meubels door een houtspecialist in een klimaatkamer laten plaatsen om de juiste temperatuur omstandigheden te creëren, om zo effectief houtworm bestrijden.

Met chemische middelen houtworm zelf bestrijden

Omwille van de gezondheid is houtworm zelf bestrijden, door gebruik te maken van chemische stoffen niet aan te raden. Het gebruik van biociden in geval van een massale aantasting van houtwormen moet worden voorbehouden aan een verdelger.

HG houtworm is een eenvoudige en minder schadelijke manier om zich tegen houtwormen te beschermen. De beste houtworm bestrijdingsmiddelen vind u hier.

Professioneel houtworm bestrijden

Als houtworm dragende houten voorwerpen, zoals vloerdelen, dakbalken of houten plafonds heeft aangetast, is het tijd om contact op te nemen met een expert. Zonder de hulp van een ongediertebestrijder kan de stabiliteit in gevaar komen.

Conclusie

Houtworm bestrijden kun jezelf doen bij een kleine aantasting, het beste product hiervoor is HG houtworm Het is ook mogelijk om op natuurlijke wijze de larven te bestrijden warmte of koude.

De houtworm larven richten zich voornamelijk op vochtig hout. Ze kunnen hout voor opslag aantasten, maar ook houten meubelen, trappen of dakconstructies.

De plaag blijft vaak onopgemerkt en duurt enkele jaren. De larven leven alleen op hout en kunnen bij een massale aantasting hele daken doen instorten.

Het hout moet regelmatig worden geïnspecteerd op mogelijke boorgaten en vrijkomend boorgruis.

Houtwormen komen nagenoeg nooit voor in verwarmde woningen, omdat zij een restvochtgehalte van ten minste tien procent in het hout nodig hebben. Houtwormen geven de voorkeur aan jong hout van dennen of lariksen.

Hard beukenhout of oudere eik daarentegen wordt minder vaak aangetast.

Schakel een professionele bestrijder in als de plaag groot is, houtworm zelf bestrijden zal dan niet voldoende zijn.

Veelgestelde vragen

Welk middel werkt goed tegen houtworm?

Houtworm zelf bestrijden dat kunt u het beste doen met HG houtworm deze kost gemiddeld €10,- per bus. Dit is één van de beste houtwormbestrijdingsmiddelen om zelf te gebruiken

Hoe ziet een houtworm eruit?

Een houtworm is een witachtige larve van ongeveer drie millimeter groot. De larven zijn afkomstig van de gewone houtwormkever. De kever kan tot vijf millimeter groot worden en ziet er bruinachtig uit.

Hoe herken ik een houtworm?

Houtwormen boren zich in het hout. Dit is te herkennen aan kleine ronde gaatjes. Als een houtworm actief is, verschijnt er lichtgekleurd boorgruis rond de boorgaten en komt het uit de tunnels tevoorschijn.

Hoe lang leeft een houtworm?

Nadat de eitjes zijn gelegd, duurt het ongeveer twee weken voordat de larven uitkomen. Deze leven tot tien jaar in het hout en voeden zich ermee. Dit wordt gevolgd door een verpopping van maximaal vier weken. De broedtijd bedraagt twee tot drie weken. De kevers vliegen uit en sterven na een paar weken.

Hoe komt de houtworm in het huis?

In de meeste gevallen komen de larven het huis binnen via vochtig constructiehout. Als het hout te vochtig in de kelder of garage wordt opgeslagen, kan het aangetast worden door houtworm. Bezitters van een open haard vervoeren vaak met houtworm besmet brandhout dat buiten is opgeslagen, naar binnen.

Hoe houtworm bestrijden?

 1. De larven worden aangetrokken door de geur van eikels en boren zich vast in de uitgelegde eikels, die vervolgens kunnen worden weggegooid.
 2. Behandeling met warmte of koude is ook schadelijk voor houtworm.
 3. HG houtwormspray is een betrouwbaar en duurzaam middel tegen houtwormen.

Bij massale populaties moet u het zekere voor het onzekere nemen en een professionele houtwormbestrijder inschakelen.