Fruitvliegjes – Voorkomen & Bestrijden

Fruitvliegjes wie kent ze niet, vooral in de zomermaanden kunnen ze voor veel overlast zorgen. Ben je ook op zoek naar een oplossing, met tips uit dit artikel kun je een fruitvliegjes plaag voorkomen.

Insecten wil je liever niet in je huis, en fruitvliegjes zijn in het bijzonder ongewenste gasten. Natuurlijk kun je proberen ze weg te jagen, maar om voorgoed van fruitvliegjes af te komen, is een slimme, lange termijn oplossing nodig.

Fruitvliegjes gids herkennen en bestrijden

In veel opzichten is het vangen van fruitvliegjes niet anders dan het bestrijden van mieren, muggen, of ander ongewenst ongedierte.

Maar als je denkt dat het net zo makkelijk is als het plaatsen van een goede muggenval voor binnen, dan heb je het mis. Zelfs die zijn geen partij voor deze kleine vliegjes!

Wat te doen tegen fruitvliegjes.

Allereerst begin met een goede schoonmaakbeurt van je huis.

Insecten haten schone oppervlakken. Maar als je aanrechtbladen hebt schoongemaakt en elk oppervlak hebt geschrobd en je ziet nog steeds fruitvliegjes.

Dan zijn er nog genoeg andere effectieve manieren die je kunt doen tegen fruitvliegjes in huis, om zo in een mum van tijd ze kwijt te raken.

Waar komen fruitvliegjes vandaan?

Ook al lijkt het alsof ze zomaar uit het niets opduiken, de waarheid is dat fruitvliegjes worden aangetrokken door gistend fruit. Vooral fruit (groenten) met een hoog fructosegehalte is aantrekkelijk voor deze kleine insecten.

Vrouwelijke fruitvliegjes leggen hun eitjes op of in overrijp, rottend of bederfelijk fruit.

Als je denkt dat is smerig, zet je dan schrap.

Elke vrouwtje kan tot 500 eitjes per keer leggen! Daarom is het belangrijk om actie te ondernemen zodra je de allereerste fruitvlieg ziet.

Nadat ze uit het ei zijn gekomen, doen de larven zich een paar dagen tegoed aan hun omgeving (bijvoorbeeld een superrijpe banaan) voordat ze zich ontwikkelen tot ze volledig volwassenen zijn.

Over het algemeen is hun levenscyclus vrij snel, fruitvliegjes kunnen zich al voortplanten 2 dagen nadat ze volwassen zijn. Wat betekent dat je onmiddellijk begint met bestrijden, voor de overlast in je huis te groot wordt.

Voedsel, fruit, geuren waar ze op af komen

Producten waar fruitvliegjes zich tot aangetrokken voelen zijn echt eenheidsworst in termen van gisting. Als het gefermenteerd is, wil een fruitvlieg het en gaat het eieren leggen en verder eten!

Ik bedoel, we hebben allemaal onze favoriete voedingsmiddelen, maar voor fruitvliegen, stopt het niet bij gefermenteerd voedsel. Ze worden ook erg aangetrokken tot vochtige gebieden en broeden vaak op vochtige locaties.

Denk aan overrijp fruit, gistend voedsel, of gisting bij alcohol. Denk ook aan vochtig en slibberig aangekoekt voedsel. Kortom, alles met een “dikke” textuur kan en zal een insect aantrekken.

Bijvoorbeeld de schil van een vrucht, of de slijmerige laag die ontstaat wanneer fruit begint te rotten, of de slijmerige aangekoekte voedselresten in de gootsteen.

Lees hier verder om meer te weten te komen over welk specifiek voedsel, fruit en geuren fruitvliegjes gek op zijn!

Als je geïnteresseerd bent in fruitvliegjes vangen dan, kun je hier lezen welke geuren die fruitvliegjes haten.

Suikerachtige geuren en voedingsmiddelen

Suikerachtige geuren trekken fruitvliegjes aan en zijn de meest voorkomende lokstof als het op fruitvliegjes aankomt en dan vooral fruit dat aan het bederven is.

Het suikeraroma is genoeg om een fruitvlieg aan te trekken, haar eitjes te laten leggen en de plaag te laten beginnen.

Suikergeuren trekken de insecten aan, maar het hoeft niet alleen uw fruit te zijn dat ze aantrekt. Ze zitten ook op snoep, snoeppapiertjes, dessertproducten en gebakken (gist)producten. Een klein beetje suiker in een voedingsmiddel, fruit of geur, is alles wat een fruitvlieg nodig heeft om aangetrokken te worden.

Suiker is verslavend dus het is geen wonder waarom fruitvliegen er bijna net zo dol op zijn als wij mensen.

Fruitvliegjes houden van de geur van gist.

Een andere geur waar ze dol op zijn, is die van gist. Maar wat is gist precies en in welk voedsel zit het?

Gist is eigenlijk een schimmel, en het wordt vaak gebruikt bij de productie van voedsel. Gist wordt vooral gevonden in gebakken goederen en bier, omdat het helpt het voedsel de smaak en textuur te geven. Gist wordt o.a. gevonden in moutlikeuren, gebakken producten, bessen en druiven, granen, sojasaus.

Gist zit in heel veel verschillende voedingsmiddelen en dranken, en daarom kunnen fruitvliegjes tot al het bovenstaande worden aangetrokken.

Ze houden van bananen.

Het is wel bij iedereen bekend, hoeveel fruitvliegjes van deze zoete, gele vrucht houden.

En geloof het of niet, één van de redenen dat fruitvliegjes er zo dol op zijn is eigenlijk omdat het één van de meest voorkomende, alledaags, gegeten fruit is.

Bananen lijken altijd in onze keukens te zijn, en vanwege die populariteit zien we ze als het favoriete fruit van fruitvliegjes.

Heb je je ooit afgevraagd waarom een banaan zo anders is dan al onze andere (gewone) vruchten – niet sappig, en met een andere textuur? Wel, bananen zijn eigenlijk een kruid, en de schil van de banaan is eigenlijk de vrucht.

De binnenkant van een banaan is vergelijkbaar met gember, en de schil is het deel van de banaan dat de zaden bevat, waardoor het de vrucht is.

Wat een banaan werkelijk is, maakt voor een fruitvlieg niet uit. Wanneer een banaan aan het rotten is, heeft hij een van de zoetste geuren, ook al is hij echt niet meer aantrekkelijk voor mensen. En dat is alles wat je nodig hebt om ze aan te trekken – een zoete, rottende, sterke geur.

Ze worden aangetrokken tot mango’s

Mango’s zijn een andere vrucht die fruitvliegen niet kunnen weerstaan. Mango’s zijn super zoet, en super sappig, en super smerig als ze rot zijn.

Mango’s zijn een tropische vrucht die een mooie goudrode kleur krijgt als ze rijp zijn. Het zijn steenvruchten, wat betekent dat ze een grote pit in het midden hebben.

Fruitvliegen worden sterk aangetrokken door de suiker in mango’s en beginnen zich in de buurt van mango’s voort te planten en te vermenigvuldigen zodra ze gisten.

Mango’s zijn een van de geuren waar fruitvliegjes dol op zijn. Het is niet eens zozeer het fruit zelf dat hen aantrekt, maar de geur zelf.

Wil je fruitvliegjes weghouden van mango’s? De beste manier is om ze gewoon te verstoppen, want als er een mango in de buurt is, zal een fruitvliegje hem vinden.

Eten graag watermeloen

Om eerlijk te zijn, dit komt niet als een verrassing, toch? We weten dat fruitvliegjes van suikerzoete geuren en fruit houden, en we weten dat ze van vochtige plekken houden.

Dus de watermeloen is meer als een watermeloen hemel als het op fruitvliegjes aankomt.

Watermeloen is afkomstig van een bloeiende plant en groeit aan lianen. De groen, roze en zwart gespikkelde vrucht is iets wat we allemaal kennen en waar we van houden – vooral tijdens die warme zomerbarbecues.

Deze kleine insecten worden sterk aangetrokken door de suiker in watermeloen wanneer deze begint te gisten.

Watermeloen met zijn hydraterende eigenschappen en zoet smakende textuur is echt een walhalla als het gaat om waar deze vliegjes op af komen. En geloof me, ze zullen niet bij je watermeloen zijn weg te houden.

Koolhydraten in brood trekken fruitvliegjes aan.

Zoals eerder vermeld, is gist een van de geuren waar fruitvliegjes gek op zijn, dus het is geen wonder als je fruitvliegjes in de buurt van je brood ziet. Of het nu gaat om Italiaans brood, pitabrood of een broodje hamburger, denk aan wit brood als de grootste aantrekker.

Wit brood, een typisch zoeter smakend gistbrood, iets waar een fruitvlieg dol op is. De grote hoeveelheden suiker en het gistingsproces dat optreedt wanneer het brood begint af te breken, is wat een fruitvlieg aantrekt.

Vochtige dweilen zijn broedplaatsen voor fruitvliegjes.

Wacht, wat?

Deze vliegjes komen toch alleen voor op fruit ik bedoel, zo heten ze toch?De vliegjes zijn eigenlijk niet alleen te vinden op fruit, ze kunnen ook worden gevonden in schoonmaakbenodigdheden zoals dweilen, en mop emmers.

Fruitvliegjes houden van vochtige plekken die vochtig blijven, en onze schoonmaakspullen, tenzij ze volledig gedroogd zijn.

Hiermee worden ze de perfecte plek voor fruitvliegjes om te broeden.

Het is er vochtig en warm.

Als je je ooit afvraagt waar al die fruitvliegjes in je huis vandaan komen, zou het een goed idee zijn om de schoonmaakspullen te controleren. Controleer om ze te zien in de dweil of mop en of ze zich daar voortplanten voordat ze op het fruit zitten.

Andere schoonmaakmiddelen waar ze in kunnen zitten zijn onze natte sponzen, natte lappen, bezems, in stofzuigers, en emmers waar nog resten in zitten.

Vooral in bezems en stofzuigers kunnen fruitvliegjes zitten als u een etensresten heeft opgeruimd en het gereedschap niet goed heeft schoongemaakt.

Fruitvliegjes worden aangetrokken door het vuilnis en afvalbakken.

Alles wat een fruitvlieg nodig heeft om tevreden te zijn is wat bedorven en gerijpt voedsel of fruit.

De locatie hoeft niet mooi te zijn!

Als je oud voedsel weggooit, kunnen de geuren zo sterk zijn dat een fruitvlieg naar dit afval wordt aangetrokken. Fruitvliegen worden niet hoofdzakelijk aangetrokken door de geur van afval in zijn geheel, maar wel door het specifiek zoet ruikende rotte fruit dat erin zit.

Hoe kom je van fruitvliegjes af?

Fruitvliegjes vangen de beste methodes

1. Maak alle oppervlakken goed schoon.

De eerste (en misschien makkelijkste) stap om van fruitvliegjes af te komen is heel eenvoudig. Veeg alle aanrechtbladen grondig schoon ontsmet met (dettol) een goed ontsmettingsmiddel.

Houd gootsteen afvoeren zo goed mogelijk vrij van etensresten en resten. Als je dat niet doet, worden deze plekken de perfecte plek voor fruitvliegjes om zich voort te planten. ( Ook rouwvliegjes zijn dol op aangekoekte gootsteen afvoeren).

Tip: Gebruik bij voorkeur geen schoonmaakmiddelen met een (fruit) geur. Fruitvliegjes vinden deze geur aantrekkelijk, het beste kun je ontsmetting of schoonmaakmiddel zonder geur gebruiken.

2. Gooi te rijpe of rottende producten weg

Controleer alle groenten en fruit op rot, bederf of overrijpheid. Gooi alle twijfelachtige stukken weg om te voorkomen dat vrouwelijke fruitvliegjes hun eitjes op deze oppervlakken leggen.

3. Gebruik appelciderazijn

Vul een kom of glas met appelciderazijn, dek het af met plasticfolie, plak de randen dicht met een elastiekje, en prik een klein gaatje in de bovenkant.

4. Val van rottend fruit

Als rottend fruit is wat ze binnen heeft gebracht, kan het ze er ook weer uit krijgen! Zet een val in een pot door wat rottend fruit te combineren met een kleine hoeveelheid appelciderazijn.

5. Meng appelciderazijn en afwasmiddel

Vul een kom met azijn en voeg een druppel afwasmiddel toe, en even goed mengen.

6. Probeer bier of wijn

Geen zin om zelf te knutselen dan is dit een snelle oplossing hoe je van fruitvliegjes kunt afkomen.

7. Probeer een chemische fruitvlieg doder

Als schoonmaken en huishoudelijke middelen niet werken, en de overlast blijft. Koop dan hier een van deze top geselecteerde producten om fruitvliegjes voor eens en voor altijd te elimineren.

Fruitvliegjes vraag & antwoord:

De kleine vliegjes op het fruit zijn niet alleen vervelend, ze zorgen er ook voor dat het fruit sneller gaat schimmelen. U moet proberen dus zo snel mogelijk van het ongedierte af te komen.

Hoe moeilijk zijn fruitvliegjes te bestrijden

In een paar minuten komt u gemakkelijk van vervelende fruitvliegjes af. Een succesvolle manier om fruitvliegjes te vangen, is een eigen fruitvliegjesval te maken met eenvoudige huishoudelijke producten zoals hierboven beschreven.

Waar komen fruitvliegjes vandaan als er geen fruit is?

Waar komen fruitvliegjes vandaan? Meestal brengen we de fruitvliegjes zelf in huis. Hun eitjes en larven kunnen zich bevinden in fruit, groenten en fruit die wij in de supermarkt kopen of zelf telen. Bovendien vliegen de volwassen dieren in de zomer vaak door de ramen.

Waar komen fruitvliegjes opeens vandaan?

Hoe ontwikkelen fruitvliegen zich in de eerste plaats? Ze ontwikkelen zich uit eitjes die de vrouwtjes leggen op fruit en groenten. Maar ze zijn zo klein dat je ze niet kunt zien. Zo nemen we veel van deze kleine vliegjes mee naar huis wanneer we fruit en groenten kopen zonder dat we het weten.

Hoe lang leven fruitvliegen zonder fruit?

Mannelijke fruitvliegen hebben een levensduur van ongeveer 10 dagen, terwijl vrouwtjes zelfs tot acht weken kunnen leven.

Waar nestelen fruitvliegjes?

Fruitvliegen planten zich bij voorkeur voort in overrijpe vruchten of groenten, bij voorkeur op beschadigde plaatsen, of in organisch afval. Daar vinden de larven die uit de eieren komen direct iets te eten. Ze consumeren vooral bacteriën, gisten of schimmels die zich in de rottende, gistende plaatsen bevinden.

Wat doodt fruitvliegjes

Het onbetwiste wondermiddel: Azijn + Afwasmiddel

De beproefde val: doe water, azijn en afwasmiddel in een kom. Het kleine ongedierte kan de geur van azijn niet weerstaan. Ze storten zich gulzig op het mengsel en proberen op het water te “landen” en helaas voor hun verdrinken ze.

Waar houden fruitvliegjes niet van?

Of beter helemaal niet aantrekken, maar ze weghouden: Fruitvliegjes zouden een hekel hebben aan de geur van basilicum en kruidnagelolie. Vleesetende planten zoals zonnedauw kunnen ook een paar doden.

Bij welke temperatuur sterven fruitvliegjes?

Ze hebben dan een levensduur van 40 tot 50 dagen. Fruitvliegen kunnen zich niet voortplanten bij temperaturen onder de tien en boven de 32 graden. Het eten van fruit waarin al larven leven is onschadelijk voor de gezondheid.

Kun je fruitvliegjes doden met deodorant?

Deodorant is ondoeltreffend

Het behoort tot het land der fabelen dat je van fruitvliegjes af kunt komen met deodorantspray. De meeste deodorant producten bevatten geen of weinig alcohol. Als er brutale fruitvliegjes door uw badkamer zoemen, verspil dan uw kostbare deodorant niet door het ongedierte te besproeien. Ze gaan er namelijk niet dood door.

Kunnen fruitvliegjes uit de afvoer komen?

Fruitvliegen verschijnen vooral in warme seizoenen, en ze worden ook aangetrokken door rondslingerend fruit. Maar ze kunnen zich ook ophopen in de afvoer, waar ze zich meestal voeden met organisch afval.

Conclusie

Fruitvliegjes komen niet alleen jouw huis binnen via open ramen, maar ook via fruit dat in de supermarkt of op de wekelijkse markt is gekocht.

Eitjes en larven van fruitvliegen zitten vaak al op het fruit, en als ze in jouw huis goede leefomstandigheden vinden, zullen ze zich snel vermenigvuldigen.

Zorg er dus vanaf het begin voor dat de kleine wezentjes zich niet thuis voelen bij jou!

Overigens: door fruit grondig te wassen alvorens het te eten, worden de meeste eitjes en larven die zich aan de schil hechten, verwijderd.

Fruitvliegjes vangen: De beste tips

Fruitvliegjes verspreiden zich snel, vooral in het warme seizoen. Als je de kleine insecten in de keuken ziet, moet je snel handelen, want de insecten brengen bacteriën en gistschimmels over die het fruit sneller doen bederven.

Verschillende huismiddeltjes kunnen je helpen om ze te bestrijden.

Komkommerwater: Het water van ingemaakte komkommers trekt de vliegen aan. Boor gaatjes in het deksel en plaats de pot zo dicht mogelijk bij het door fruitvliegjes besmet gebied.

Afwasmiddel en azijn: Meng een zoete vruchtenazijn met afwasmiddel. Doe het mengsel in een kleine kom en zoek een plek dicht bij de vliegen. Door het afwasmiddel kunnen ze niet vliegen en zinken ze in de azijn.

Alcohol: Zoete wijn of mousserende wijn is aantrekkelijk voor de insecten. Giet wat in een kleine kom en bedek het met huishoudfolie. Prik gaatjes in de folie zodat de insecten erin kunnen maar er niet meer uit.

Reinigingstablet: Los een reinigingstablet voor kunstgebit op in water. Zet de kom met het mengsel weer dicht bij de fruitvliegjes.

UV-licht: Een andere mogelijkheid is het gebruik van een insectendoder met UV-licht. De fruitvliegjes worden aangetrokken door het licht en vernietigd zonder chemicaliën.