Wespennest – Herkennen – Verwijderen

Wespennest herkennen en verwijderen met onderstaande tips, leest u meer over hoe om te gaan met deze soms irritante diertjes.

Wespen bouwen hun nesten vaak dicht bij mensen. Als u echter weet hoe u met de dieren moet omgaan, heeft u weinig te vrezen van een wespennest aan uw huis of in de tuin.

De wesp is een waardevol dier, maar vanwege zijn (stekende) angel heeft hij een slechte reputatie. Hij levert wel een belangrijke bijdrage aan de natuur door plagen in de tuin, zoals rupsen, aan zijn nakomelingen te voeren.

Niemand wil een wespennest in zijn tuin, aan huis op zolder of in de spouwmuur. De angst om gestoken te worden is te groot. Maar dit hoeft niet het geval te zijn.

Hier vindt u tips over hoe u een nest moet aanpakken en een (gevaarlijk) wespennest kunt verwijderen.

Hoe wordt een wespennest gevormd.

wespennest herkennen en veilig verwijderen

De wespenkoningin begint in de lente na haar winterslaap een nest te bouwen voor haar toekomstige kolonie. Afhankelijk van de soort wordt het wespennest in donkere holten gebouwd of vrij opgehangen.

Bijvoorbeeld een heg, een boom of het dakspant van een huis dienen als plek voor een beginnend wespennest.

De koningin schraapt houtvezels van planken, schuttingen of bomen, speeksel ze af en toe en zo vormt ze zeshoekige raten. Ze legt haar eieren in de broedkamers. Ze bevrucht ze met een deel van het sperma dat ze in haar zaadbuidel heeft opgeslagen sinds de paring in de vorige herfst.

Aanvankelijk ontwikkelen zich alleen onvruchtbare werkers. Deze blijven het wespennest uitbreiden en brengen nieuwe larven groot. Ondertussen concentreert de koningin zich de hele zomer op het leggen van eieren. Zo groeit de wespen kolonie sterk tijdens de zomermaanden.

In de herfst zorgt de wesp voor de voortzetting van haar dynastie de eitjes die nu gelegd zijn, komen uit in jonge koninginnen, d.w.z. vruchtbare wijfjes.

Dan afhankelijk van de wespensoort legt de koningin of de werksters eieren, waaruit darren te voorschijn komen. Hun levenstaak is te paren met de jonge koninginnen van andere wespenkolonies.

De herfst luidt uiteindelijk het einde in van het leven van de wespenkoningin, en ook de darren en werksters sterven voor het begin van de winter.

Alleen de bevruchte jonge koninginnen overwinteren en beschermen zich tegen de vorst onder verrot hout, boomschors of gaten in de grond. In de lente bouwen ze elk een nieuw wespennest om hun eigen kolonie te stichten.

Waar nestelen wespen?

Over het algemeen bouwen de dieren hun nesten op plaatsen die beschut zijn tegen de weersomstandigheden. Sommige soorten nestelen in donkere grotten of holtes.

De wesp die wij in Nederland en België kennen, nestelt, vaak in een rolluikomkasting, in schuren en garages of op zolders in spuwmuren en onder de plafond betimmeringen.

Weer anderen nestelen ondergronds in muizen of mollen tunnels. Sommige wespen soorten bouwen hun nesten vrij hangend aan bomen, in struiken of heggen.

Hoe lang blijft een wespennest bestaan?

Een bovengronds wespennest is duurzaam en kan jaren meegaan maar de dieren bewonen het slechts van de lente tot de herfst. Afgezien van de jonge koninginnen, sterven wespen in de herfst.

De jonge koninginnen daarentegen verlaten het nest in deze periode om te overwinteren onder verrot hout, boomschors of in holen in de grond en in het voorjaar een nieuwe wespenkolonie te stichten. Een wespennest wordt maar één keer gebruikt door een kolonie.

Wespennest herkennen?

Wespennesten zien er van soort tot soort verschillend uit. Sommige soorten bouwen hun nesten vrij hangend, andere nestelen in gaten in de grond.

In het algemeen zijn de bovengrondse wespennesten grijs tot beige van kleur en buisvormig tot halfrond of bolvormig. Omdat wespen hun nesten bouwen van verweerd hout, ziet een wespennest er papier- houtachtig uit.

De dieren zorgen voor speeksel in de houtvezels, kauwen ze op en vormen er honingraten van. Ze omringen ze dan met een soort omhulsel. In het algemeen zit de toegang van een wespennest aan de zijkant.

hoe herken je een wespennest

Hoe groot is een wespennest en hoeveel dieren leven er in?

De grootte van een voltooid nest varieert naar gelang van de wespensoort en de grootte van de kolonie.

Gemiddeld kunnen er duizenden wespen in een wespennest leven, een groot aantal die in de zomer voor overlast bij uw huis kunnen zorgen.

Waar een wespennest ontstaat


Wespen geven de voorkeur aan beschermde nestplaatsen in de grond. Ze gebruiken verlaten muizennesten of mollenholen om hun nesten te bouwen.

Donkere holtes in en rond het huis zijn echter ook geschikt. Wespennesten zijn vooral te vinden in rolluikkasten en op zolders. Ze kunnen hier tot in de winter blijven.

Als een nest vrij hangt, is het meestal een kortlevende kolonie die weinig belangstelling heeft voor ons voedsel. Als ze niet onder de bovendorpel van de balkondeur of een raam hangen, kunt u deze nesten gerust laten hangen en zullen de insecten u verder niet lastig vallen.

Wespennest in huis of tuin – wat te doen?

Wespen zijn carnivoren, maar ze verzamelen het ook en voeren het aan hun kroost.

Hoe interessant het leven en de bouwkunsten van de insecten ook zijn, wespen zijn meestal ongenode gasten in uw eigen tuin, huis, bedrijf of flat.

In veel gevallen is het niet nodig om een nest te verwijderen. Met een beetje creativiteit kun je samenleven met het zoemende ongedierte. De volgende tips maken het nog gemakkelijker.

 • Wierook op de tuintafel heeft een afschrikkend effect op de dieren.
 • Dek eten en drinken buiten af en gebruik rietjes bij het drinken.
 • Wespenvallen op een afstand van vijf tot tien meter van je terras en huis houden wespen weg van de tuintafel. (Overrijpe druiven zijn ideaal voor dit doel.)
 • Veeg de mond en handen van kinderen af na het eten.
 • Sla niet naar wespen en maak geen andere uitzinnige bewegingen.
 • Draag schoenen zodra er gevallen fruit in de tuin ligt.
 • Kom met de grasmaaier niet te dicht bij een wespenhol, houd tot 4 meter afstand van dit nest.
 • Door het wespennest op gepaste afstand met lakens of tape te omgeven, wordt voorkomen dat iemand per ongeluk te dicht bij het nest komt.

Wanneer kan ik het wespennest verwijderen?

Hoe nuttig wespen ook mogen zijn, veel mensen voelen zich bedreigd door een wespennest in hun huis en willen het zo snel mogelijk verwijderen.

Er zijn twee ideale perioden van het jaar om een nest te verwijderen de ene is de late herfst. Wanneer de wespenkolonie reeds is gestorven en de jonge koninginnen het nest hebben verlaten.

De andere is de lente de koninginnen zijn vanaf begin april op zoek naar een nestplaats. In die periode kan het ontstaan van een nestplaats gemakkelijk worden voorkomen door de dieren te verhinderen er één te bouwen.

Hoe verwijder ik veilig een wespennest?

Zodra u een wespennest in de onmiddellijke nabijheid van uw huis, flat, bedrijf ontdekt, moet je contact opnemen met een wespenbestrijder (plaagdieren specialist).

De ongediertebestrijder zal de bestrijdingsmethode bepalen en het gevaar van het wespennest inschatten. Op basis daarvan zal deze een  prijsopgave wat de kosten zijn voor het verwijderen van het nest.

Wat kost het verwijderen van een wespennest?

De kosten van het verwijderen van wespennesten zijn afhankelijk van de bereikbaarheid van het nest. De prijs voor het verwijderen of verplaatsen van een wespennest hangt vooral af van hoe toegankelijk het nest is.

Indien het nest moeilijk bereikbaar is of de ongediertebestrijder speciale apparatuur, zoals een hoogwerker, nodig heeft, zijn hogere kosten te verwachten.

In de regel is een prijs tussen de € 150,- en € 200,- euro normaal voor het verwijderen van een wespennest.

Maar zoals al gezegd de kosten voor een wespennest verwijderen hangt af van verschillende factoren.

 • Mate van bereikbaarheid van het nest.
 • Reiskosten van de wespenbestrijder.
 • Hoogwerker nodig?
 • Aantal nesten.

Zelf een wespennest verwijderen.

Het is niet raadzaam om een bewoond wespennest zelf te verplaatsen of zelfs te vernietigen.

Niettemin worden op het internet tal van ondeugdelijke producten en methoden te aangeraden om wespen te doden. In de meeste gevallen doen deze echter meer kwaad dan goed.

Hier zijn een paar voorbeelden:

1- Wespenspray.

Wespensprays bevatten giftige stoffen, deze zijn niet alleen schadelijk voor wespen. Maar ook voor mensen, huisdieren, vogels en andere nuttige insecten zoals bijen.

Zeer weinig wespensprays doden alle wespen, de overlevende insecten zijn dan des te meer geïrriteerd en agressief.

2- Wespenschuim.

Naast wespenspray is er ook wespenschuim te koop. Het wordt gebruikt om de ingang van het wespenhol af te sluiten en zo de wespen te doden.

Dit is ook een giftige stof die schadelijk is voor andere insecten dan wespen. Het wespenschuim heeft vaak maar beperkt effect. De insecten eten zich een weg door het verharde schuim en breiden hun nest verder uit.

3- Hogedrukreiniger.

Wie probeert een wespennest te vernietigen met een grote water of hoge druk waterstraal, loopt ook het risico te worden aangevallen door een agressieve zwerm wespen. Bovendien kan het water, afhankelijk van de plaats van het nest, ongewenste schade veroorzaken.

Zelf een wespennest verwijderen kan gevaarlijk zijn. De insecten verdedigen hun huis met het wespengif uit hun angel. Dit kan slecht aflopen voor mensen met een allergie.

4- Uitroken.

Het in brand steken of uitroken van een nest is niet diervriendelijk en niet efficiënt. De dieren zullen het nest verlaten, maar zij zullen een zeer agressieve strijd beginnen met iedereen in de omgeving van het nest.

Bovendien brandt een wespenhol zeer gemakkelijk en kan er snel een ongecontroleerde brand ontstaan.

Wie kan een wespennest het beste verwijderen?

Als een nest overlast of gevaar vormt voor de mens, kun je deze laten verwijderen door een specialist, zoals een wespenbestrijder, ongediertebestrijder of verdelger.

Hij beschikt zowel over geschikte beschermende kleding en de nodige vakkennis.

Een vakman kan gemakkelijker wespen bestrijden, en ook bepalen hoe een wespennest te verwijderen.

Conclusie

Als u van het wespennest af wilt, kunt u het beste een professional inhuren om dat te doen. U kunt beter in geen geval zelf proberen een gekoloniseerd nest te verwijderen.

Als het nest toegankelijk is, wordt het nest door de wespenbestrijder vernietigd en de wespen gedood. “Dit gaat snel en duurt vaak niet langer dan een goed half uur,”

Natuurlijk zijn hier kosten aan verbonden, maar deze zijn te overzien. En vooral als men veel overlast heeft van de wespen is het inhuren van een bestrijder de moeite waard.