Steenmarter auto verjagen: Dit helpt direct!

Steenmarter in auto we helpen je om schade te voorkomen, met deze handige tips.

Een steenmarter in de auto een schrik voor elke autobezitter, ze bijten in remslangen en elektrische kabels, kunnen gevaarlijke motorschade veroorzaken, en het lijkt erop dat er geen manier is om hem te bestrijden.

Hiermee is de steenmarter een constante bron van problemen voor autobezitters. Met deze tips kunt u hem uit de buurt houden en lees je wat te doen in geval van schade.

Steenmarter auto

steenmarter auto schade voorkomen doe je met deze tips

Alle rubber-elastische onderdelen zoals slangen, bougiekabels, stroomkabels en isolatiemateriaal worden bijzonder vaak beschadigd door steenmarters.

Steenmarter auto schade komt steeds vaker voor.

Ze knagen in het bijzonder graag aan:

 • Bougiekabels
 • Koelvloeistof- en ruitensproeier slangen
 • Rubber en Plastic slangen
 • Rubberen balgen op aandrijfassen en stuurinrichting
 • Stroomkabels en hun isolatie
 • Isolatiematten voor geluids- en warmte-isolatie

Met hun scherpe tanden beschadigen deze knaagdieren kabels in auto’s. Het is het jachtinstinct dat steenmarters ’s nachts onder geparkeerde auto’s lokt. Daar bijten ze in remslangen of elektriciteitskabels.

Vaak zijn auto’s dan niet meer rijklaar.

Steenmartens zijn solitaire dieren die hun territorium afbakenen. Vooral mannetjes dulden geen soortgenoten van hetzelfde geslacht en markeren hun territorium met geuren en uitwerpselen.

Hiervoor is het voldoende om over de motorkap van een auto te lopen, want de geurklieren bevinden zich tussen de tenen.

Steenmarters verdedigen hun territorium

Als de auto later in het territorium van een andere marter wordt geparkeerd, ruikt deze de geur van zijn rivaal en verdedigt hij zijn territorium agressief. Om dit te doen, klimt hij ook in de motorruimte, bijt zich vast en markeert de auto met zijn eigen geur.

Het mannetje laat geursporen achter. Het motorcompartiment is bezaaid met uitwerpselen, urine en zweet uit klieren in de poten. Van nu af aan behoort de motorruimte van de auto tot zijn territorium.

Tevens schuwen steenmarters licht en open ruimtes en scharrelen daarom in het donker van dekking naar dekking. Onze auto’s fungeren dus als “blikken bosjes” waarin ze in een flits verdwijnen als er mensen, honden of katten voorbij komen.

Steenmarters waarderen de motorruimte van auto’s bovenal als een plaats van terugtrekking. Steenmarters houden ook van donkere en, in de winter, warme, droge plaatsen vanuit het oogpunt van de steenmarter is het motorcompartiment een ideale voeder en slaapplaats.

Gevolgen van een steenmarter beet

Door of aangevreten bougiekabels kunnen leiden tot niet meer starten van je auto of een ruwe motorloop. Tenzij de motor toch afslaat, is het aan te raden om zonder precieze diagnose door te rijden, omdat onverbrande brandstof de katalysator kan beschadigen. Neem wel direct contact op met de garage voor verdere diagnose.

Bijtsporen en beschadigingen aan rubber slangen zijn niet onmiddellijk merkbaar tijdens het rijden. Alleen het daaropvolgende binnendringen van vuil en water en het verlies van olie en smering zal schade veroorzaken aan de aandrijvingen en eventueel aan de stuurdelen.

Dit kan gevaarlijk zijn.

En: als de schade niet snel wordt ontdekt, kunnen de reparatiekosten drastisch oplopen. De meeste autoverzekeringen dekken steenmarter schade, althans gedeeltelijk, maar vaak betalen zij alleen voor de rechtstreeks beschadigde onderdelen en niet voor gevolgschade.

Geperforeerde koelvloeistofslangen door steenmarter beten leiden tot een verlies van koelvloeistof met het gevaar van oververhitting van de motor. Doorgebeten slangen kunnen leiden tot vermogensverlies, en de motor kan overschakelen op het noodloopprogramma.

Elektrische auto’s beschermd tegen steenmarters?

Het is waar dat elektrische auto’s gewoonlijk volledig bedekt zijn aan de onderkant en in de motorruimte, en hoogspanningskabels hebben vaak speciale beschermende buizen en een dikke isolatie en afscherming.

Maar elektrische auto’s zijn niet volledig immuun voor steenmarter auto schade. Hoewel deze tot nu toe zeldzaam zijn, kunnen ze echt geld kosten. Om veiligheidsredenen mogen hoogspanningskabels niet worden gerepareerd, zodat de getroffen kabelset volledig moet worden vervangen.

Indien de tanden van het knaagdier de beschermende omhulsels of de kabelisolatie zijn binnengedrongen, zal het isolatiecontrolesysteem van het hoogspanningssysteem het defect detecteren en een waarschuwingsbericht weergeven.

Elektrische auto’s hebben een zeer hoge intrinsieke hoogspanningsveiligheid, zodat er geen gevaar bestaat voor elektrische schokken, zelfs niet in geval van een beet van een steenmarter.

Ook het dier zal ongedeerd ontsnappen, omdat het hoogspanningssysteem in de rusttoestand is uitgeschakeld en de kabels spanningsvrij zijn.

Oplaadkabels zouden ook interessant kunnen zijn voor steenmarters, maar tot dusver is er niet veel over bekend. Mocht het zo zijn dat steenmarters laadkabels van elektrische auto’s aanvreten, dan is de elektrische auto beschermt. Want tijdens het laadproces worden de laadkabels gecontroleerd op foutstromen en bij de geringste afwijking wordt het laadproces stopgezet.

Auto steenmarter bescherming

In elk geval moet je de motorruimte van de auto grondig reinigen zodra je een steenmarter bezoek of zelfs een beet opmerkt.

Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat de geursporen van de knaagdieren, die aantrekkelijk zijn voor andere steenmarters, op betrouwbare wijze verdwijnen en geen aantrekkingskracht meer uitoefenen.

Je kunt het reinigen zelf doen door de motorruimte grondig schoon te maken met water met afwasmiddel. Als alternatief kun je de motorruimte laten wassen.

Steenmarter auto verjagen of afschrikken

 • Anti-marterslangen: Als je kabels en slangen afdekt met hard plastic, kun je ze beschermen tegen de tanden van steenmarters. De extra mantel kan aan de zijkant worden geopend en wordt over de kabel getrokken.
 • Motor schotten: Sommige autofabrikanten bieden geperforeerde platen aan die de motorruimte naar beneden toe afsluiten.
 • Anti-steenmartermatten: Matten van draadgaas onder de auto kunnen marters op korte termijn afschrikken. Vaak leren zij echter na korte tijd dat de mat onschadelijk is.
 • Ultrasone apparaten: Deze kleine apparaten zenden hoge ultrasone geluiden uit die mensen niet kunnen horen. Opdat steenmarters niet wennen aan de geluiden, die voor hen onaangenaam zijn, moeten de toestellen wisselende frequenties produceren.
 • Huismiddeltjes: Veel automobilisten zweren bij huismiddeltjes zoals wc- blokjes, mottenballen of zakjes honden- en kattenhaar. Ze kunnen werken, maar niet voor altijd.
 • Schoonmaken: Was de auto grondig, door de motor en de onderkant te wassen, verdwijnt de geur van steenmarters.
 • Apparaten met elektrische schokken: Zij werken volgens het principe van een weideomheining en geven lichte elektrische schokken aan de indringer. De installatie van deze apparaten met een spanning van enkele honderden volts, maar met onschadelijke stromen, moet goed worden doordacht en correct en vakkundig worden uitgevoerd.

Vragen – Steenmarter auto verjagen

Welke automerken hebben de voorkeur bij steenmarters

Natuurlijk heeft de steenmarter geen voorkeur voor een bepaald automerk, zoals wij mensen dat wel hebben. Het feit dat een steenmarter meer schade toebrengt aan bepaalde auto merken, ligt in het feit dat ze eenvoudiger toegang krijgen tot de motorruimte.

Zo wordt er vaker steenmarter auto schade gemeld bij automerken van Japanse en Koreaanse merken, maar ook Volkswagen, Opel, Renault behoren tot de favoriet van steenmarters. En dit is terug te leiden tot het feit dat de stenmarter gemakkelijke toegang kan vinden tot de auto.

Vaak hebben duurdere auto’s merken de toegang om onder de motorkap vaak beter afgeschermd. Alhoewel dit geen garantie is dat steenmarters geen schade aanrichten bij Mercedes, Audi of Volvo om enkele dure automerken te noemen.

Steenmarter auto WC blokje

WC blokjes worden gebruikt om een aangename geur in de badkamer te verspreiden en om het toilet te beschermen tegen (kalk) en vuil afzettingen. Het is betwistbaar of de blokjes lekker ruiken.

In grotere hoeveelheden is de geur nogal opdringerig. De wc blokjes kunnen hiermee ook worden gebruikt tegen steenmarters en zijn een van de bekendere huismiddeltjes om steenmarters te verjagen.

Toepassing van WC blokje in auto tegen steenmarter.

De toepassing van een WC blokje is eenvoudig. De blokjes laat je gewoon in de houder zitten en in de motorruimte opgehangen. Waar je wel voor moet worden gezorgd is dat het niet te dicht bij een warmtebron wordt opgehangen, anders gaat de houder smelten.

In de motorruimte wordt hij het best bevestigd in de buurt van de slangen en kabels waarop de steenmarter graag kauwt. De kabels maar ook de vloer van de zolder waar een steenmarter zijn intrek heeft ingenomen kunnen ook met de wc blokjes worden ingewreven.

Tip: Je moet wel handschoenen dragen als je karweitje doet.

Doeltreffendheid WC blokjes in auto om steemarter te verjagen

De doeltreffendheid van de bestrijdingsmethode wordt zeer verschillend beschreven. Sommige autobezitters zweren dat de stenen helpen. Maar men heeft ook steenmarters zien knabbelen aan een kabel vlak naast een WC blokje.

De doeltreffendheid lijkt veel groter te zijn op korte termijn dan op lange termijn. Dat wil zeggen, er is hetzelfde probleem als met de meeste geuren die gebruikt worden om een steenmarter te verjagen. Het dier went aan de geur en heeft er na een tijdje geen last meer van.

Zoals zo vaak is een WC blokje een goedkope oplossing om steenmarters te weren, en ook hier geldt. Baat het niet het schaadt ook niet, steemarter auto schade voorkomen een wc blokje kan één van de oplossingen zijn.

Samenvatting

Steenmarters zien er eigenlijk heel lief uit, maar als deze kleine roofdieren aan onze auto’s zitten te kluiven, zijn ze opeens helemaal niet meer schattig. Elk jaar ontvangen verzekeringsmaatschappijen steenmarter auto schadeclaims

Auto’s die in de nacht buiten geparkeerd staan, zijn een geliefd doelwit voor steenmarters, vooral in mei en juni, wanneer hun territoriumgedrag bijzonder sterk is.

Helaas voor autobezitters is het kenmerkend voor de dieren om aan bedrading en leidingen te knagen, en het motorcompartiment van een auto is ook een ideale plek voor steenmarters om zich te verstoppen.

De gemiddelde schadevergoeding door steenmarter auto schade bedraagt ongeveer

€ 500,- . Toch een behoorlijk bedrag en daar komt bij, dat het toch heel vervelend als de auto niet start of een ongeluk kan gebeuren omdat er aan een remkabel is geknaagd.

Campers en SUV’s – gemakkelijke prooi.

Vooral in campers maken steenmarters zich graag schuldig aan overlast. “Uit cijfers blijkt dat campers twee keer zoveel steenmarter schade oplopen als personenauto’s.

Dit is te wijten aan het feit dat ze gedurende een lange periode op dezelfde plaats geparkeerd staan, waardoor het voor de dieren gemakkelijker is om zich te nestelen.

Campers staan ook vaak geparkeerd op (rustige) plekken die toegankelijk zijn voor steenmarters.

Je auto of camper beschermen tegen steenmarter knaagschade kan eenvoudig en simpel met bovenstaande tips en apparaten die zorgen dat steenmarters wegblijven uit jouw camper en auto.