Ratten Overlast – Constructief Bestrijden

Ratten zijn niet bepaald de lievelingsdieren van de mensen. En daar is een goede reden voor, want dit ongedierte plant zich in snel tempo voort, kunnen ziekten overbrengen en laten grote schade achter door hun knaagsporen.

Ratten overlast hoe voorkomen en bestrijden

Ratten ze brengen niet alleen gevaarlijke ziekten over, maar kunnen ook een echte plaag worden. Ratten zijn recidivisten die altijd op dezelfde plaatsen terugkeren.

Toch hoef je niet altijd je toevlucht te nemen tot dodelijk gif als lokaas om van deze knaagdieren af te komen.

Ik vertel je hier meer over effectieve manieren om ratten overlast tegen te gaan, en hoe ze te bestrijden.

In Nederland en België leven vooral bruine ratten, die de voorkeur geven aan ondergrondse leefruimten en daarom ook wel rioolratten worden genoemd.

Hun totale populatie in ons land wordt in de miljoenen geschat, wat niet bepaald gering is. Daarom is het des te belangrijker om een rattenplaag snel te bestrijden maar je hoeft niet per se direct rattengif lokaas te gebruiken.

In plaats daarvan kun je ook vertrouwen op beproefde huismiddeltjes of levende vallen inzetten. Om er zeker van te zijn dat je met een plaag te maken hebt, moet je de belangrijkste aanwijzingen kennen. Wat dit zijn en hoe je ratten kunt verjagen, lees je hieronder.

Aanwijzingen hoe je ratten overlast herkent.

ratten herkennen

Als je een levende (of dode) rat ziet, is de diagnose duidelijk. Er zijn echter ook andere typische signalen, hoe je een rattenplaag herkent, zelfs zonder dat de knaagdieren zijn waargenomen.

Deze omvatten:

  • Uitwerpselen van ratten: Als je (banaan)vormige bolletjes uitwerpselen van gemiddeld 1,5 tot 2 centimeter aantreft in huis, garage, kelder of op zolder dan zijn dat hoogstwaarschijnlijk de uitwerpselen van een rat.
  • Afhankelijk van de hoeveelheid uitwerpselen die je vindt (een rat poept tot 40 keutels per dag uit), wijst dit op hoeveelheid dieren waarmee je te maken hebt.
  • Vlekken te zien op verschillende plekken, dit zijn resten lichaamsvet, vuil en stofresten die ratten achterlaten op hun looppaden op de muren of zelfs op de vloer.
  • Loopsporen, d.w.z. de afdrukken van hun kleine pootjes, zijn tekenen van ratten overlast.
  • Ammoniak of zure geur te ruiken,  als een of meer ratten zich in jouw huis hebben gevestigd, verspreiden zij (en hun nesten) na verloop van tijd een onaangename geur die in je neus bijt dit is te wijten aan de ammoniak die de dieren via hun urine overal verspreiden.
  • Knaagsporen te zien, of het nu plastic of aluminium, stof of betonmortel is ratten zijn omnivoren en knagen dus aan alles wat ze tegenkomen. Als je bijtsporen ontdekt, herkenbaar aan twee parallelle groeven door hun spitse snijtanden, heb je waarschijnlijk ratten overlast.

Lokstoffen die op magische wijze ratten aantrekken?

ratten lokaas

Ratten komen niet zomaar het huis, bedrijf of horecagelegenheid binnen, maar volgen altijd hun neus, die hen attendeert op vers voedsel.

Dit is vaak voedsel dat al weggegooid is.

Daarom moet je (keuken)afval altijd zorgvuldig weggooien en ervoor zorgen dat kliko, vuilnisbakken, zakken en emmers goed gesloten zijn.

En het is niet alleen ons afval, ook onderstaande voedselbronnen trekken ratten aan:

  • Dierenvoer smaakt niet alleen goed voor honden of katten, maar ook voor knaagdieren. Zorg er bij de opslag (vooral in de voorraadkast, schuur, kelder) dat alle diervoeders in goed gesloten (plastic, metalen) dozen of emmers worden bewaard.
  • Hetzelfde geldt voor opgeslagen fruit en groenten, die ze graag plunderen.
  • Ook zijn composthopen letterlijk een feestmaal voor knaagdieren om ze tegen ongedierte te beschermen, moeten ze altijd goed afgedekt zijn.
  • Het zou goed zijn dat altijd goed gesloten verpakkingen worden gebruikt, waarbij metaal het beste werkt. Ook stevige plastic containers zijn goede opberg ruimtes voor voedsel e.d.

Ratten verjagen – 5 huismiddeltjes.

Als je de eerste signalen van ratten overlast hebt ontdekt, kun je de toevlucht nemen tot aloude huismiddeltjes waarvan wordt gezegd dat ze doeltreffend zijn tegen de dieren.

De 5 beste huismiddeltjes om ratten en muizen te verjagen zijn:

  1. Van etherische oliën (kruidnagel, kamille, munt) wordt gezegd dat ze een beproefd middel tegen ongedierte zijn. De geur die ze over de ruimtes verspreiden zou de dieren wegjagen.
  2. Hetzelfde geldt voor chloor (dweil de ruimtes vaak met chloor/water mengsel) drenk ook doek in chloor en leg die in ruimtes waar u ratten vermoedt. Of leg deze doeken bij de ingangen van rattenholen. (herhaal dit elke 2 á 3 dagen).
  3. Gebruikte kattenbakvullingen behoren tot één van de beste middeltjes om muizen en ratten te verjagen.  Ja, leg gebruikte kattenbakvulling die je van tevoren in kleine stoffen zakjes doet in de ruimtes waar je ratten of nesten van dit ongedierte vermoedt. (katten zijn natuurlijke roofdieren voor muizen en ratten, hun geur is het signaal voor ongedierte om te vertrekken)
  4. Cayennepeper strooi een grote hoeveelheid over de looppaden van de ratten, zodat ze de hete specerij via hun vacht binnenkrijgen en hun slijmvliezen geïrriteerd raken.( regelmatig vernieuwen en grote hoeveelheden gebruiken)
  5. Azijn de actieve bestanddelen in azijn, zouden ook een afschrikkend effect hebben op ratten. Volg dezelfde methode als bij het gebruik van chloor. (Voor het beste resultaat ( mengsel van 1liter azijn op 5 liter water)

Rattengif gebruiken – Ja of Nee?

Ratten kunnen een pijnlijke dood verwachten als ze giftig lokaas inslikken.

Bovendien kunnen de ingrediënten niet alleen schadelijk zijn voor de knaagdieren, maar ook voor honden en katten of zelfs kleine kinderen die het aas per ongeluk inslikken.

Bovendien zijn ratten zeer intelligent en kunnen zij het verband herkennen tussen een giftige hap en een dode soortgenoot die daaraan is gestorven.

Zo weerstaan zij de verleiding en vermijden het aas.

Hetzelfde geldt helaas ook voor levende vallen, na korte tijd begrijpen de dieren waar de kooien goed voor zijn en vallen er niet meer in. Natuurlijk is het nog steeds het proberen waard en altijd beter dan rattengif.

Toch kan het zo zijn dat rattengif het laatste middel zijn om van de ratten overlast af te komen. Voor je rattengif toepast, lees dan eerst dit artikel over het gebruik van rattengif.

Hoe ratten overlast te voorkomen.

Zoals wel vaker gezegd voorkomen is beter dan genezen, dit geldt ook voor ongediertebestrijding ( voorkomen is beter dan bestrijden).

Om te voorkomen dat knaagdieren zich in de eerste plaats thuis gaan voelen in het tuinhuis, de boerenschuur, je huis, een bedrijfsgebouw, restaurant, garage, tuinschuur, spouwmuur, plafond, kelder, zolder of minder vaak gebruikte kamers, kun je onderstaande preventieve maatregelen nemen:

  • Gooi etensresten niet door de gootsteen of het toilet, want ze dienen als voedselbron voor ratten in het riool en kunnen de dieren ook via de afvoerbuizen het huis in lokken.
  • In nieuwere gebouwen is er meestal een zogenaamde terugslagklep om zoiets te voorkomen. In oude gebouwen kan de klep echter ontbreken of niet goed staan afgesteld.
  • Breng fijnmazige roosters (minder dan 18 millimeter) voor kelderramen als die vanaf de grond toegankelijk zijn voor ratten. En dek ventilatieopeningen naar kruipruimtes af met roosters en kieren en gaten met aluminium folie en staalwol, zodat ze ontoegankelijk zijn voor de dieren.
  • Dicht alle scheuren, gaten en voegen waardoor een rat de woning kan binnendringen. Bedenk daarbij dat dieren zich door openingen van twee centimeter kunnen wringen. Gebruik fijnmazig gaas en betonmortel om alle toegangspunten te blokkeren. En kijk ook naar deuren die niet goed sluiten.

Welke ratten veroorzaken overlast

Ratten zouden van oorsprong uit Zuidoost-Azië komen, maar ze komen nu wereldwijd voor, vooral in de (sub) tropische gebieden. Ratten komen veel voor in zeehavens en in dicht bevolkte steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Tilburg om enkele steden te noemen.

We kennen een 4 tal rattensoorten die veel voorkomen in Nederland en België namelijk, bruine ratten, zwarte ratten, muskus ratten en woelratten.

Hieronder vindt u uitgebreide informatie over de 3 soorten, die het meest voorkomen en waarvan we in Nederland en België de meeste overlast van hebben.

  1. Bruine ratten (Rattus norvegicus) komen over de hele wereld voor en veroorzaakt veel overlast in allerlei gebouwen en leven in riolen en op plaatsen waar voedsel(afval) voorkomt.
  2. Zwarte rat leven vaak in gebouwen, dierenverblijven waar ze zich hoog kunnen verstoppen tussen plafonds e.d.
  3. Woelratten brengen veel schade aan in tuinen en akkers maar ook aan oevers van sloten, en vijvers waar ze gangen graven, die tot verzakkingen kunnen zorgen.

Bruine ratten overlast

bruine ratten herkennen

Uiterlijk.

Volwassen bruine ratten bereiken een kop romplengte van 20 tot 30 cm, een staartlengte van 13 tot 32 cm en een gewicht tot 500 g. De snuit is tamelijk stomp, de vacht aan de bovenzijde is grijs, grijsbruin of bruin van kleur. De uitwerpselen van zijn bolvormig tot langwerpig en 1 tot 3 cm lang.

Waar komen bruine ratten voor.

De bruine rat is wereldwijd wijdverspreid als volger van de mens. In menselijke bewoning worden ratten vaak aangetroffen in riolen, dierenhokken, kelders, dierentuinen, parken, slachthuizen, vuilstortplaatsen, voedselverwerkende bedrijven, graanschuren en tenslotte in kantoren en woongebouwen.

Bruine ratten komen zelden voor in natuurlijke habitats, een uitzondering vormen eilanden, waar ratten grote schade kunnen toebrengen aan vogelpopulaties.

Gedrag.

Ratten zijn sociale dieren en leven samen in groepen. Binnen de groepen is er vaak een sociale hiërarchie.

De groepsleden herkennen elkaar aan de geur en reageren agressief op vreemde ratten. Bruine ratten zijn gewoonlijk schuw en vooral actief in het donker.

Ze zijn zelden op open plaatsen te vinden, en bewegen zich vaak langs muren. Ratten gebruiken vaak dezelfde looproutes steeds weer opnieuw.

Het zijn vluchtdieren. Wanneer ze in het nauw gedreven worden, kunnen ze echter uiterst gevaarlijk en agressief zijn, bijten en tot 1,5 m hoog springen.

Bruine ratten kunnen zwemmen en zijn uitstekende klimmers.

Voedsel voorkeuren.

Ratten zijn omnivoren met een voorkeur voor plantaardig voedsel. Zij eten echter ook aas en in zeldzame gevallen jagen ze op levende dieren, zoals jonge eenden of kuikens.

In steden en andere menselijke bewoning zoeken ratten in vuilcontainers of andere plaatsen waar voedselresten kunnen worden gevonden, om zich te voeden. Opslagplaatsen voor voedsel en voeders, alsmede boerderijen en dier fokkerijen met toegankelijke voedselvoorraden worden ook frequent bezocht door bruine ratten.

Voortplanting.

Een vrouwtjesrat kan tot zes keer per jaar bevallen van gemiddeld 8 jongen, die na 2 maanden geslachtsrijp zijn en zich kunnen voortplanten. Een aanvankelijk kleine rattenplaag kan zich dus vrij snel uitbreiden.

In de regel leeft een bruine rat niet langer dan 1 jaar. Onder zeer gunstige omstandigheden kunnen ratten tot 3 jaar oud worden.

Natuurlijke vijanden.

Ratten worden opgejaagd en gedood door honden en katten. In landelijke gebieden zijn marters, wezels en bunzingen roofdieren, evenals roofvogels zoals buizerds en uilen.

Ratten gevaarlijk voor de mens.

Bruine ratten kunnen meer dan 100 verschillende ziekten overbrengen op mensen. Bovendien spelen ze een belangrijke rol als verspreiders van dierziekten.

Ratten kunnen levensmiddelen en diervoeders verontreinigen met hun uitwerpselen en urine, die vaak ziekteverwekkers bevatten en daardoor een risico vormen voor de gezondheid van mensen en hun huisdieren.

Schade die ze aanbrengen.

Bruine ratten worden vaak aangetroffen in de kelders van woongebouwen (zowel eengezinswoningen als grote appartementencomplexen).

Naast andere materiële schade, veroorzaken ze daar kortsluiting door aan elektrische kabels te knagen. Contact met uitwerpselen van deze dieren is hier bijzonder waarschijnlijk, ook kunnen ratten flats binnendringen, vooral in oude gebouwen.

Bruine ratten kunnen door de kleinste kieren en gaten met een diameter van slechts 2 cm.

Op het gebied van voedselopslag bestaat de schade zowel uit het knagen aan verpakkingen als uit het verontreinigen van voedsel met uitwerpselen en urine.

Ratten komen vaak woon en bedrijfsgebouwen binnen via kelderramen en defecte rioolaansluitingen. Hoewel rioolstelsels in stedelijke gebieden niet de voornaamste habitat van ratten vormen, is de bestrijding ervan daar van bijzonder hygiënisch belang.

Omdat de ziektekiemen dichtheid in stedelijke rioolstelsels hoog is en het risico van verspreiding van ziektekiemen door de knaagdieren aanzienlijk is. Dit is met name van belang omdat populaties ratten zich vaak heen en weer verplaatsen tussen de riolen en bovengrondse omgeving, waaronder gebouwen.

Bruine ratten net zoals de muskusrat kunnen ook schade toebrengen aan dijken en dammen door hun graaf en graafactiviteiten.

In de landbouw worden ratten zeer vaak aangetroffen op boerderijen, veehouderijen, waar zij zich voeden met dier en mestvoer.

Met name in dit gebied kan grote schade worden aangericht door de overdracht en verspreiding van dierziekten. Ratten voeden zich ook met voorraden (b.v. graan), waarbij de schade niet alleen wordt veroorzaakt door hun voedingsactiviteit, maar vooral door verontreiniging met uitwerpselen en urine.

Ongedierte op boerenbedrijven zijn ook vaak de oorzaak van stalbranden, muizen, steenmarters en ratten knagen aan kabels en veroorzaken dan kortsluiting welke brand veroorzaakt.

Bruine ratten bestrijden.

Bruine ratten zijn zeer moeilijk te vangen met mechanische vallen.

Bovendien is voorzichtigheid geboden bij het gebruik van deze vallen, omdat er, afhankelijk van het type val, gevaar bestaat voor verwonding van de gebruiker.

Maar ook van kinderen en huisdieren, als gevolg van de grote stootkracht. Pindakaas of noten, zijn bijvoorbeeld, erg geschikt als lokaas voor vallen. Als ratten in grote aantallen voorkomen, kunnen zij meestal alleen worden bestreden met vergif in lokdozen.

Honden en katten kunnen voorkomen dat muizen en ratten zich in gebouwen vestigen, maar zij kunnen een bestaande plaag niet uitroeien.

In online webwinkels bij de welkoop, in bouwmarkten als de Gamma en in tuincentra worden apparaten aangeboden die geluid, ultrageluid of elektromagnetische velden produceren en verondersteld worden knaagdieren te verjagen.

Volgens de huidige stand van de kennis is er geen wetenschappelijk bewijs dat deze apparaten doeltreffend zijn. Ze kunnen ratten alleen weghouden of onder controle houden als het geluid direct in de looproutes van het ongedierte komt.

Kijk bij de reviews van ultrasoon apparaten die ongedierte verjagen of deze goed werken.

Het wordt sterk aanbevolen om bij een grote rattenplaag het advies van een professionele ongediertebestrijder in te winnen.

Conclusie:

Zoals ik hierboven al heb vermeld zijn preventieve maatregelen van bijzonder belang bij de bestrijding van knaagdieren.

Bruine ratten komen in principe alleen voor waar voedsel en nestgelegenheid voor hen aanwezig zijn. Indien preventieve maatregelen worden genomen om hen van meet af aan deze levensomstandigheden te ontnemen, kan een permanente vestiging van dit ongedierte worden voorkomen.

Ratten in de riolering voeden zich met etensresten die via het toilet worden weggegooid. Dit moet dus koste wat kost worden vermeden.

Er zijn speciale terugslagkleppen om te voorkomen dat ratten via de rioolbuizen gebouwen binnendringen. Structurele maatregelen kunnen ook worden genomen om raamopeningen te beveiligen met roosters en deur of poortopeningen met strips of kieren met aluminium folie of staalwol.

Bij het houden van kleine dieren (b.v. konijnen of kippen) moet ervoor worden gezorgd dat er geen etensresten onnodig blijven rondslingeren, waardoor ongedierte kan worden aangetrokken.

Dit geldt ook voor composthopen in de tuin, waar geen voedselresten mogen worden gestrooid. De opslag van rommel en afval bevordert ook de vestiging van ander schadelijk ongedierte, die op deze manier ongestoorde nestplaatsen vinden.

Zwarte ratten overlast

Uiterlijk

Zwarte ratten zijn iets kleiner en slanker dan bruine ratten. Het zijn twee verschillende soorten die niet met elkaar kunnen kruisen.

Zwarte ratten hebben een kop romplengte van 16 tot 24 cm en een gewicht van 150 tot 250 g.

In tegenstelling tot bruine ratten is de staart langer dan de kop en de romp.

Vergeleken met bruine ratten hebben zwarte ratten een relatief spitse snuit en veel grotere oren. In Nederland en België komen verschillende kleurvariëteiten voor, van bijna zwart tot grijs en bruingrijs.

Jonge dieren lijken qua uiterlijk op huismuizen.

Waar komen zwarte ratten voor.

Vergeleken met de bruine rat is de zwarte rat in Nederland en België veel zeldzamer.

De zwarte rat is relatief (warmte) minnend en wordt, in tegenstelling tot de bruine rat, zelden buiten menselijke bewoning aangetroffen.

In gebouwen leven ze meestal op de bovenste verdiepingen en op zolders.

Zwarte ratten zijn uitstekende klimmers. Ze worden nooit in riolen gevonden, ratten die daar worden gevonden zijn altijd bruine ratten. De verspreiding van zwarte ratten in België en Nederland is beperkt tot specifieke habitats.

Ze worden vaak aangetroffen in graanschuren (havens, ook binnenhavens), in veehouderijen en op boerderijen met een oudere gebouwen infrastructuur. Als er plagen zijn, zijn ze vaak massaal aanwezig.

Laboratoriumratten of gekweekte tamme huis ratten zijn altijd afstammelingen van bruine ratten, terwijl er geen fok vormen van zwarte ratten bestaan.

Gedrag.

Zwarte ratten zijn uitstekende klimmers en zwemmers. Ze leven samen in groepen (, waarbij de hiërarchie binnen de groep minder uitgesproken is dan bij bruine ratten.

Zwarte ratten zijn nachtdieren en worden meestal in of rond gebouwen aangetroffen, maar nooit in riolen.

Zij zijn uiterst schuw voor lokaas en zijn minder gevoelig voor de antistollingsmiddelen die als gif worden gebruikt dan andere ratten.

Bestrijdingsmaatregelen zijn dan ook vaak langduriger en moeilijker uit te voeren dan die voor de Noorse rat.

Voedsel voorkeuren.

Zwarte ratten zijn omnivoren, maar zij geven duidelijk de voorkeur aan plantaardig voedsel ze eten bij voorkeur granen, zaden en fruit of groenten. Dierlijk voedsel wordt zelden geconsumeerd.

Voortplanting.

Tot zes keer per jaar, na een draagtijd van 21 tot 23 dagen, brengt het vrouwtje 6 tot 12 jongen ter wereld, die na ongeveer 3 maanden geslachtsrijp zijn. In de regel leeft een wilde zwarte rat niet langer dan 1 jaar. Onder zeer gunstige omstandigheden kunnen ratten tot 3 jaar oud worden.

Natuurlijke vijanden.

Ratten worden opgejaagd en gedood door honden en katten. In landelijke gebieden zijn marters, wezels en bunzingen roofdieren, evenals roofvogels zoals buizerds en uilen hun natuurlijke vijanden.

Gezondheidsrisico’s voor de mens.

Zwarte ratten kunnen heel veel ziektes overbrengen op mensen. In de Middeleeuwen speelden zwarte ratten een cruciale rol bij de verspreiding van de pest, die op de mens werd overgebracht door rattenvlooien (Zwarte Dood).

Bovendien spelen zwarte ratten een rol bij het verspreiden van dierziekten. Ratten kunnen levensmiddelen en diervoeders verontreinigen met hun uitwerpselen en urine.

Die ziekteverwekkers bevatten en daardoor een risico vormen voor de gezondheid van mensen en hun huisdieren.

Schade die zwarte ratten aanbrengen.

Zwarte ratten komen vooral voor op boeren bedrijven. Op het gebied van de opslag van levensmiddelen bestaat de schade zowel uit het knagen aan verpakkingen als uit de verontreiniging van levensmiddelen door uitwerpselen en urine.

In oudere boerderijen, kippenschuren en dierenverblijven met plafonds vinden zwarte ratten ideale leefomstandigheden. Met name in dit gebied kan grote schade worden aangericht door de overdracht en verspreiding van dierziekten.

Zwarte ratten bestrijden.

Preventieve maatregelen zijn van bijzonder belang bij de bestrijding van knaagdieren.

In principe komen zwarte ratten alleen voor waar voedsel en nestgelegenheid voor hen aanwezig is.

Indien hun deze levensomstandigheden van meet af aan door preventieve maatregelen worden ontnomen, kan een permanente vestiging van dit ongedierte worden voorkomen.

Vooral in oudere gebouwen kan de habitat voor zwarte ratten worden beperkt door renovatie (b.v. verwijdering van oude plafonds en tussen vloeren).

Woelratten overlast

De woelrat behoort tot een knaagdier die als (beschermde inheemse) diersoort te boek staat. En hiermee gezegd hebbende is het bij wet verboden om dit dier te bestrijden.

Beschermde woelratten.

  • Mag men niet te doden.
  • Verboden om ze te vangen.
  • Nesten verwijderen of vernielen.
  • Verwonden of vergiftigen.
  • Holen en gangen vernietigen.

Uiterlijk

Volwassen woelratten bereiken een kop romplengte van 14 tot 20 cm, een staartlengte van 7 tot 10 cm en een gewicht tot 300 g.

De snuit is tamelijk stomp, de vacht aan de bovenzijde donker, grijzig bruin of roodbruin tot donkerbruin, of zelfs zwartbruin van kleur.

De kleur op de buik is licht grijzig. De keutels van een woelrat zijn cilindrisch en stomp van vorm.

Ze zijn kleiner in vergelijking met die van andere ratten, keutels zijn gemiddeld 8 mm lang en tussen de 3 en 4 mm dik.

Verse uitwerpselen van een woelrat is hebben meestal een (groene tint) en de kleur varieert van beige tot donkerbruin. Uitwerpselen zijn te vinden langs plaatsen waar de woelratten het water in en uit gaan.

Waar komen woelratten voor.

Ze komen het meest voor in west en noord Nederland. Ze leven het liefst bij sloten en meertjes met stilstaand water, vooral greppels en steil begroeide oevers zijn geliefde nestplaatsen van woelratten.

Woelratten zijn ook dol op akkers, boomgaarden en in grasland te vinden, en soms ook in tuinen. ( Daar komen vaker de kleinere woelmuis voor)

Gedrag.

Woelratten leven als een paartje en hebben een (territorium) van een +/- 150 vierkante meter rond om zijn nest. Ze leven in holen en in de winter verblijven er meerdere woelratten uit dezelfde familie samen.

Woelratten zijn hygiënische dieren en laten hun uitwerpselen achter in latrines, deze zogenaamde latrines liggen vaak aan de randen van zijn leefgebied

Woelratten zijn geen nachtdieren, ze zijn het meest actief overdag.

Woelratten planten zich niet zo snel voort als de bruine of zwarte rat. De vrouwtjes heeft gemiddeld 4 worpen per jaar. Ze krijgen hun jongen van mei tot eind september, en zowel het vrouwtje als mannetje verzorgen de jongen.

De vrouwtjes hebben een draagtijd van gemiddeld 21 dagen, de jonge woelratten zijn na het verlaten van het nest na 4 á 5 maanden geslachtsrijp.

Voedsel voorkeuren.

Over het algemeen eten woelratten grasstengels, rietstengels, wortels, knol en bolgewassen zijn een lekkernij voor hun en als de kans zich voordoet eet de woelrat zelfs kleine visjes en insecten.

Schade wordt aangericht doordat woelratten eten van land en akkerbouwgewassen Een woelrat eet op een (schattige) manier zijn voedsel, hij zit op zijn achterpoten en brengt het voedsel met zijn voorpoten naar zijn bek.

Schade die woelratten aanbrengen.

De woelrat graaft gangen en holen in de oevers, hierdoor is de kans op grond verzakkingen met kans op ongelukken (landbouwvoertuigen die wegzakken).

Woelratten zijn vegetariërs en het is raadzaam dat ze niet in uw tuin komen en schade aan bomen en het grasveld aanrichten.

Net als de woelmuis kunnen ze gaten en tunnels in het gazon graven, waardoor het gazon onherstelbare schade oploopt..

Ook in de moestuin kunnen ze voor grote problemen zorgen, ze eten wortels en andere groenten en vernielen jonge aanplant.

Samenvatting