Steenmarter geluid herkent? – Neem direct actie!

Steenmarter geluid kan echt heel vervelend en vermoeiend zijn. Vooral ’s nachts, als je wilt gaan slapen om uit te rusten van een drukke dag, zijn deze dieren actief.

Het getik dat je op zolder hoort kan heel griezelig en voor sommige beangstigend klinken, het is echter gewoon een dierlijke bezoeker die je zo snel mogelijk moet verjagen.

In dit artikel wil ik daarom laten zien aan de hand van welke geluiden je de indringer in huis het gemakkelijkst kunt herkennen en met welke eenvoudige middelen je deze kunt verjagen.

Steenmarter geluid waar lijkt het op.

steenmarter geluid herkent neem direct actie

De steenmarter zelf is gewoonlijk een zeer rustig en kalm dier. Het is een roofdier dat op jacht gaat naar voedsel, dus hij weet zich goed te verbergen en bijna geruisloos te bewegen.

Het is daarom des te verbazingwekkender welke geluiden het kan maken. Hoewel het een van de kleinere wezens is, kan het zeer luid “schreeuwen”. Steenmarter geluid klinkt schril en krijsend voor ons. Ze zijn te vergelijken met het geschreeuw van een kat wanneer die met een andere kat vecht.

Het “schreeuwen” gebeurt hoofdzakelijk wanneer de steenmarter zich bedreigd voelt door bijvoorbeeld een hond, of wanneer hij betrokken is bij territoriale gevechten. In de paartijd d.w.z. midden in de zomer probeert hij de aandacht te trekken door te schreeuwen om vrouwelijke soortgenoten aan te trekken.

Een steenmarter gevangen in een levende val zal een hoop gekrijs produceren. Als hij gevangen zit in een levende val, voelt hij zich natuurlijk bedreigd en zal hij sissen en agressief reageren op ons mensen.

Geluiden op zolder?

Als een steenmarter zijn intrek heeft genomen op zolder, kun je hem heel goed herkennen aan zijn geluiden. Hoewel je nu zou kunnen denken dat dit komt door geluiden als krijsen of sissen, zijn de geluiden heel anders.

Omdat hij zich bijzonder thuis voelt op zolder hij zal niet krijsen of sissen. Het enige wat je zult horen is het tikken van de pootjes, dat veroorzaakt wordt door de bewegingen op zolder, en/of een geritsel.

Vooral ’s nachts kun je het getik van de pootjes horen, want de dieren zijn nachtdieren. Naast het gepluk en geritsel, hoor je in het ergste geval ook geknaag. Maar dat is alleen als de steenmarter knaagt aan bijvoorbeeld de isolatie of afdichtingen onder het dak.

Op het hoogtepunt van de zomer, kun je ook verschillende dieren op zolder horen. Dit komt omdat het paartijd is en dit betekent dat er minstens twee marters in jouw huis hebben genesteld.

Onthoud echter dat geritsel niet noodzakelijk betekent dat er een steenmarter is neergestreken. Het kunnen net zo goed muizen zijn, ratten of misschien de kat van de buren.

Steenmarter in huis: 4 eenvoudige tekenen

Steenmarter Uitwerpselen

Gelukkig kan een plaagdier betrekkelijk gemakkelijk worden herkend aan de hand van enkele eenvoudige tekenen. Een daarvan is de uitwerpselen die het dier uitstoot.

Dat komt omdat de uitwerpselen een speciale vorm hebben en er pikant uitzien. Meer gedetailleerde informatie over dit onderwerp vindt je hier: Steemarter uitwerpselen herkennen.

Geluiden in het dak

Afgezien van de uitwerpselen kun je steenmarters in huis vooral herkennen aan het feit dat de geluiden op zolder alleen ’s nachts voorkomen. Dit komt omdat de marter een nachtdier is en de hele dag op zijn slaapplaats doorbrengt. Als je overdag iets hoort, is het hoogstwaarschijnlijk een ander (ongedierte) dier.

Voetafdrukken

Verdere aanwijzingen voor de aanwezigheid van een steenmarter in huis zijn de voetsporen die het ongedierte achterlaat. De voetafdrukken lijken, net als de geluiden, op die van een kat.

Het verschil is dat je de klauwen ook kunt herkennen in de voetafdrukken of sporen.

Als je kattenvoer en meel in huis hebt, kun je dit ook heel gemakkelijk testen. Leg overdag wat kattenvoer op zolder en omring het met wat meel. Als de steenmarter bij het voedsel wil komen, zal hij in het meel stappen en duidelijke voetafdrukken achterlaten.

Geuren

Geuren kunnen ook een duidelijke aanwijzing zijn dat een marter je huis en zolder als verblijfplaats heeft gekozen. Dit komt doordat de steenmarter uitwerpselen en de urine van dit knaagdier zeer sterk ruikt in vergelijking met die van een muis, rat of kat.

Vragen

Steenmarter geluid herkennen, bezoek eens deze video en wellicht herken je het geluid wat je hebt gehoord in de avond of nachtelijke uren.
Bezoek deze link “steenmarter geluid youtube

Samenvatting

Zodra je steenmarter geluid duidelijk hebt herkend, moet je hem zo snel mogelijk verjagen met de daartoe geëigende middelen. Hiervoor staan je verschillende mogelijkheden ter beschikking.

Steenmarter geluid herkent, je kunt speciale ultrasone apparaten gebruiken om ze snel te verjagen.

Deze ultrasone apparaten zenden uit op een hoog frequentiebereik, wat het ongedierte moet verjagen. Het geluid vooral overdag schrikt de dieren ook af, zodat ze op zoek gaan naar een andere plek om rustig door te brengen.

Aangezien de steenmarter een zeer fijne neus heeft, kun je ook spray gebruiken. Een uitgebreidere methode is het opzetten van een levende val op zolder of in de tuin om de steenmarter levend te vangen en vervolgens weer vrij te laten. Alhoewel deze methode vaak maar een tijdelijke oplossing is, aangezien een soortgenoot snel zijn plek weer inneemt.