Fruitvliegjes Vangen? 4 Effectieve Methodes.

Met deze 4 eenvoudige tips kun je succesvol fruitvliegjes vangen. Ben je op zoek naar effectieve (doehetzelf) manieren om fruitvliegjes weg te krijgen, lees dan onderstaande tips.

Die zoemende, vervelende, kleine fruitvliegjes zijn wel het laatste wat je voor je neus wilt aantreffen, vooral als je aan het koken bent of aan het ontbijten.

En niet alleen dat, het is ook nog een hele uitdaging fruitvliegjes vangen er definitief vanaf te komen als ze er eenmaal zijn.

Fruitvliegjes vangen – Eenvoudig & Snel

Fruitvliegjes vangen de beste methodes

Gelukkig zijn er eenvoudige en effectieve manieren om snel fruitvliegjes te doden met behulp van een fruitvliegjes val die je thuis zelf kunt maken.

Samen met wat schoonmaakwerk en een paar huishoudelijke benodigdheden kun je deze vervelende insecten snel weg krijgen.

Fruitvliegjes vangen? Allereerst, wat veroorzaakt de plaag?

Als je fruitvliegjes wilt vangen, moet je eerst de vraag stellen hoe je er überhaupt aan bent gekomen. Fruitvliegjes worden aangetrokken door rijp, rottend of bedorven fruit en groenten.

Maar ook door gefermenteerde producten zoals bier, likeur en wijn worden ze aangetrokken. Ze kunnen ook leven in vuilnisbakken en keukenafval als er voldoende voedsel aanwezig is.

Vrouwtjes fruitvliegen leggen ongeveer 500 eitjes per keer, en de eitjes komen binnen 24 uur uit. Het is duidelijk dat deze beestjes daardoor lastig te bestrijden zijn.

Om fruitvliegjes van hun voedselbron af te snijden en te voorkomen dat je ze in huis krijgt, kun je de volgende preventieve maatregelen nemen om fruitvliegjes weg te krijgen.

  1. Gooi overrijpe producten weg.
  2. Bewaar fruit en groenten in de koelkast.
  3. Was / spoel fruit, groente producten zodra je thuiskomt om eventuele eitjes of larven te verwijderen
  4. Gooi met regelmaat het (keukenafval, etensresten) vuilnis goed afgesloten weg. (trekt dan ook geen ander ongedierte aan)
  5. Ruim gemorste (zoete) vloeistoffen zo snel mogelijk op, vooral vruchtensap of alcohol zoals bier en wijn.

Bleekmiddel voor fruitvliegjes vangen?

Als je fruitvliegjes in de gootsteen, keuken, bad afvoer opmerkt, kunt je overwegen bleekwater/chloor in de afvoer te gieten. Dit kan enkele larven doden, maar het zal niet genoeg eitjes of larven doden om het probleem te verhelpen.

Dit komt omdat bleekwater te snel door de afvoer gaat om grondig in te kunnen werken. Wat je wel kunt doen is dit enkele dagen achtereen te herhalen, het beste resultaat krijg je door dit een dag of 5 toe te passen.

Tip: Schoonmaken met Dettol.

Meng dettol met (lauw) water, en maak je keuken, en muren schoon. Niet alleen wordt alles gedesinfecteerd, het houdt de vliegjes ook weg uit de keuken. Doe dit ook op plaatsen waar je een fruitschaal hebt staan.

Fruitvliegjes vangen door ze te lokken

1. Maak een vliegenval met (appelcider) azijn en plasticfolie.

Voor deze doe-het-zelf fruitvliegjes val giet je een beetje azijn in een glas, of verwijder je gewoon de dop van een fles. (deze hoeft niet vol te zijn – bijna leeg kan ook.)

Bedek de opening met plasticfolie en zet het vast met een elastiekje. Prik vervolgens één of twee gaatjes zodat de fruitvliegjes naar binnen kunnen. Ze kunnen de geur van azijn niet weerstaan, en ze kunnen er niet meer uit als ze eenmaal binnen zijn.

2. Vang fruitvliegjes (puntzakje, azijn en rijp fruit).


Doe een beetje azijn en een stuk heel rijp fruit in een potje. Rol vervolgens wat (print)papier tot een kegel en steek die in de pot, met de smalle opening naar beneden.

De geur van rottende fruit en azijn zal helpen de fruitvliegjes naar het mengsel te lokken. Eenmaal in het kegelgedeelte van deze fruitvliegjesval zal het moeilijk voor ze worden om eruit te komen.

Tip: Voor een nog grotere kans op succes maak je meerdere van deze vallen en plaats je ze in de keuken.

3. Fruitvliegjes doden.

Verdrink de vliegen door een schaaltje azijn en afwasmiddel neer te zetten. Als je vindt dat je fruitvliegjes ongevoelig zijn voor de plasticfolie of papieren kegelvallen.

Probeer dan eens drie druppels afwasmiddel toe te voegen aan een kom azijn, en laat het onbedekt staan. De zeep vermindert de oppervlaktespanning van de azijn, zodat de vliegjes zullen zinken en verdrinken.

4. Zet een bijna lege fles oude wijn of bier neer.

Net als van azijn houden fruitvliegjes ook van de geur van bier en wijn. Laat eens een open wijnfles staan met een restje vloeistof de dunne hals houdt de vliegjes gevangen.

Ik zelf raadt aan om oud bier te gebruiken om fruitvliegjes naar een doe-het-zelf-val te lokken. Voeg ook hier een paar druppels afwasmiddel toe voor meer succes.

Fruitvliegjes vangen met een stofzuiger

Soms wil je niet wachten tot bovenstaande methodes werken, en wil je snel de fruitvliegjes vangen. Dan is het gebruik van een normale stofzuiger een beproefde methode, je vangt ze snel en eenvoudig.

Vooral als je last hebt van een fruitvliegjes plaag is een stofzuiger een uitkomst, je zuigt ze zonder te overdrijven letterlijk uit de lucht. En ook exemplaren die in de hoeken van je keuken zitten, dood je snel en gemakkelijk.

Tip: Zet de stofzuiger niet direct uit maar laat deze nog ff draaien, zodat je er zeker van bent dat ze in de stofzuigerzak zitten en daar dood gaan.

Gebruik een fijnmazig netje (wasnetje)

Om te voorkomen dat je fruitvliegjes op je fruit krijgt wat niet in de koelkast bewaard kan worden. Kun je fruit in een fijnmazig netje bewaren. Zo is een wasnetje een ideale opbergplek voor bananen, mango’s en ananas.

Vragen


Waarom heb ik in de winter last van fruitvliegjes in mijn huis?

In de natuur zijn er in de winter natuurlijk geen volwassen fruitvliegen; zij kunnen buiten immers niet meer genoeg voedsel vinden. In huis heersen echter ideale broedomstandigheden, zelfs in het koude seizoen, en is er het hele jaar door voedsel in overvloed.

Daarom vermenigvuldigen de diertjes zich ook in de winter, waarbij de eitjes of larven met het fruit uit de supermarkt mee naar huis worden genomen.

Zijn er ook zwarte fruitvliegjes die uit de potgrond komen?

Als de vermeende fruitvliegjes zwart zijn en uit de (mogelijk pas gekochte) potgrond komen, zijn het rouwvliegjes. U kunt deze ook bestrijden met azijn, maar ook met zuiveringszout of bakpoeder dat zuiveringszout bevat.

Hoe oud worden fruitvliegjes?

De larvale en popstadia van fruitvliegen duren elk slechts ongeveer vier dagen, waarna de geslachtsrijpe volwassenen na nog eens 24 uur uitkomen.

Fruitvliegvrouwtjes kunnen dan tussen twee en acht weken oud worden, terwijl mannetjes maximaal tien dagen leven.

Conclusie

Fruitvliegjes vormen geen gevaar, ze kunnen geen ziektekiemen overbrengen. Er is dus geen reden om fruit dat door fruitvliegjes is aangetast, weg te gooien.

Maar de diertjes zijn nog steeds een plaag en fruitvliegjes vangen is een goede overweging of toch niet?

Waarschijnlijk niet want de meest effectieve manier om geen last van fruitvliegjes te hebben. Is het is beter om de insecten in de eerste plaats niet aan te trekken.

Met deze tips voorkom je eenvoudig fruitvliegjes

  • Koop fruit in de zomer alleen in kleine hoeveelheden en consumeer het zo snel mogelijk, dan hoef je later geen fruitvliegjes vangen.
  • Als fruit een deukje of een andere verwonding heeft, bewaar het dan in de koelkast in plaats van in de fruitmand.
  • Laat geen open drankjes of lege sap- of wijnflessen rondslingeren. Spoel de flessen goed uit, sluit ze opnieuw af en gooi ze dan snel weg.
  • Laat organisch afval niet te lang in de keuken staan.
  • Compost in de tuin is ook een paradijs voor fruitvliegjes. Gooi in de zomermaanden geen fruit op de compost als die in de buurt van het huis ligt.