Steenmarter uitwerpselen herkennen

Je kunt een steenmarter vaak herkennen aan zijn voedselsporen, maar nog belangrijker zijn steenmarter uitwerpselen. Omdat ontlasting vaak informatie geeft of er een steenmarter in je buurt is gevestigd.

Zo kun je de juiste voorzorgsmaatregelen nemen.

Je hebt steenmarter uitwerpselen ontdekt?

steenmarter uitwerpselen herkennen en actie ondernemen

Ik leg je uit hoe je ontlasting van een steenmarter duidelijk kunt herkennen en hoe je correct te werk moet gaan bij het verwijderen van de uitwerpselen.

Hoe zien steenmarter uitwerpselen eruit?

Typische uitwerpselen van marterachtigen zijn zeer gemakkelijk te herkennen, zelfs voor leken. De keutels lijken niet alleen op die van een kat, maar heeft ook enkele andere specifieke kenmerken:

Steenmarter uitwerpselen hebben een worstvorm die aan het eind spits toeloopt en een diameter van ongeveer 2 centimeter en een lengte tot 10 centimeter kan bereiken.

De keutels lijken hiermee erg op die van een kat door hun langwerpige vorm.

Uitwerpselen steenmarters

steenmarter uitwerpselen
Steenmarter uitwerpselen herkennen


Aangezien steenmarters zich niet alleen voedt met kleine zoogdieren zoals vogels of kleinere roofdieren. Maar ook met eieren, insecten, wormen, vruchten, bessen en noten, hebben de uitwerpselen meestal een ander uiterlijk dan die van een kat.

Bovendien is het ook gemakkelijk te zien welk voedsel het dier heeft gegeten. Je zult in de keutels veren, granen of vruchten vinden die niet volledig verteerd zijn.

Je zult merken dat er een zeer onaangename geur vanaf komt. De uitwerpselen van marters, ruiken zeer doordringend. Dit is ook een duidelijke aanwijzing dat dit plaagdier in je omgeving verblijft.

Als je inderdaad last hebt van een steenmarter, kun je dit misschien ook opmerken zodra je de zolder betreedt. Door de uitwerpselen en urine die de steenmarter achterlaat, zul je zoals reeds gezegd een intense geur opmerken.

Waar vind je gewoonlijk steenmarter uitwerpselen?

De uitwerpselen zijn op veel verschillende plaatsen te vinden. De dieren kunnen zich namelijk in huis onder plafond, op zolder, in de carport, in de garage of zelfs onder de motorkap van jouw auto bevinden.

Vaste plek

steenmarter poep
Steenmarter keutels

Maar één ding is altijd hetzelfde. Steenmarter ontlasting zal altijd op een “vaste” plaats worden gevonden, dicht bij de plaats waar zij slapen. Enerzijds komt dit doordat de dieren zeer schuw zijn en hun veilige omgeving slechts binnen een bepaalde straal verlaten. Aan de andere kant houden deze dieren hun slaapplek schoon.

Als je een door jouw ontdekte poepplaats schoonmaakt, zal de steenmarter een nieuwe plek zoeken.

Zijn steenmarter uitwerpselen gevaarlijk?

In principe kunnen we je geruststellen, de uitwerpselen van steenmarters zijn niet gevaarlijker dan die van andere dieren wanneer het specifiek gaat om de overdracht van ziekten op mensen en dergelijke.

Het is echter gevaarlijk of schadelijk op een andere manier. Als het ongedierte zich bijvoorbeeld op zolder bevindt en enige tijd onopgemerkt blijft, kunnen de uitwerpselen en urine van het dier schade toebrengen aan jouw huis en o.a de isolatie.

Steenmarter uitwerpselen in de auto

Hetzelfde geldt als het dier zich ongemerkt onder de motorkap van de auto nestelt. Door de hitte die de motor in de motorruimte produceert, kunnen aanwezige uitwerpselen zich letterlijk in de afzonderlijke motoronderdelen verbranden.

Bovendien moet je de uitwerpselen natuurlijk nooit met blote handen aanraken, want ze kunnen ziektekiemen of wormen bevatten. Houd ook honden in de gaten dat ze geen steenmarter keutels opeten.

Correct verwijderen van Steenmarter uitwerpselen

Zodra je de “toiletplaats” van een steenmarter hebt gevonden, kun je die het best zo snel mogelijk opruimen.

Daar zijn verschillende redenen voor:

  • Zoals reeds gezegd, zijn de uitwerpselen onschadelijk voor de mens. Het kan echter aanzienlijke schade aanrichten aan jou huis, garage of auto, deze schade kan dure reparaties tengevolg hebben.
  • Als een steenmarter mannetje de geur van een andere steenmarter heeft opgepikt, zal hij nog meer reuksporen (urine/poep) achterlaten om de “concurrent” af teschrikken. Dit betekent dat als je te lang wacht, je niet slechts met één dier te maken krijgt, maar met twee of meer.
  • Voordat je keutels van de steenmarter gaat verwijderen, moet je handschoenen aantrekken, zodat blote handen niet in contact komen met de uitwerpselen. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat ziektekiemen of wormen jou geen infecties bezorgen.
  • De uitwerpselen kunnen het gemakkelijkst worden weggegooid in de vuilnisbak voor organisch afval. Nadat je de poep hebt verwijderd, moet je het gebied een paar keer goed schoonmaken met azijn, desinfectiemiddel of chloor . Dit is de enige manier om de sterke geur te elimineren.

Is de steenmarter weg?

Als je uitwerpselen van een steenmarter in huis, op zolder, in de garage of onder je auto aantreft, kun je er sterk van uitgaan dat er sprake is van een plaag. Want als je uitwerpselen vindt, betekent dit dat het dier heel dichtbij verblijft en daar ook zijn slaapplaats heeft.

Om absoluut zeker te zijn, of de dieren weg zijn nadat je alle uitwerpselen hebt schoon gemaakt. Moet je de plaats van de uitwerpselen gedurende enkele dagen goed in het oog houden. Als je weer uitwerpselen op dezelfde plaats aantreft, moet je zo snel mogelijk handelen en de steenmarter verjagen.

Samenvatting

De gemakkelijkste manier om een steenmarter op te sporen is te kijken naar de uitwerpselen. Zoals je reeds in dit artikel hebt kunnen lezen, poepen de dieren altijd in de buurt van hun slaapplaats en dus vlakbij de plaats waar zij zich hebben genesteld.

Als je de poepplaats gedurende enkele dagen observeert en de uitwerpselen duidelijk kunt identificeren, moet je proberen het dier te verjagen.

Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, moet je een professionele verdelger inhuren. Zij zijn zeer vertrouwd met het afschrikken van ongedierte en kunnen deskundig advies geven.