Hoe ziet een muizennest eruit, hier leest u alles wat je moet weten.
We kijken allemaal graag naar die schattige muisjes als we ze in een film zien spelen en eten met hun kleine handjes.
Ze zijn echter niet zo schattig, wanneer ze niet gedomesticeerd zijn en je huis teisteren. Er zijn verschillende soorten muizen, zoals de gewone huismuis, veldmuis of de woelmuis.
Alleen de huismuis zal proberen uw huis binnen te komen, omdat dit de meest aanpasbare soort is van alle andere soorten. Deze dieren zijn omnivoren, dus alles in uw keuken is een traktatie voor hen.
Waardoor een muizennest in huis?
Mensen houden niet van de kou, dus in de winter houden we onze huizen lekker warm en genieten we van aangename temperaturen de winter.
Muizen hebben niet de mogelijkheid om een onderkomen als het onze te bouwen met een intern verwarmingssysteem. In twee woorden muizen en soms ratten zullen komen als het koud is, want onze huizen stralen warmte en leven uit.
Een kleine ingang is genoeg voor een muis om binnen te komen en met zijn sterk ontwikkelde reukzin zal hij snel vinden waar al uw voedsel ligt en er zich aan tegoed doen.
Muizen in huis.
Muizen hebben vele redenen om te nestelen. De meest voorkomende zijn om te broeden en het nest te beschermen, om zich warm te houden, om hun voedsel op te slaan en om hun jongen te beschermen tegen roofdieren.
Zodra de muizen zich in een huis hebben gevestigd, zijn het mannetje en het vrouwtje zeer gemotiveerd om een goed nest te bouwen, omdat ze, net als alle andere dieren, hun best doen om te overleven.
Muizennest herkennen
Omdat de nesten gemaakt worden voor hun nakomelingen, moeten ze zo comfortabel mogelijk zijn. Een nest bestaat uit dingen die de knaagdieren in huis bij elkaar gescharreld hebben.
Enkele voorbeelden van muizennest materialen.
- Voedselverpakkingen uit de vuilnisbak.
- Rafels en gescheurde stukken kleding en stoffen.
- Vullingen van matrassen en kussens.
Als u gescheurde kranten of aangevreten glasvezel opmerkt, dan is het zeer waarschijnlijk dat er vlak onder uw neus een muizennest wordt gebouwd.
Een muizennest ziet er niet zo netjes uit als dat van een vogel. Muizen nemen gewoon verschillende materialen die ze hebben uitgekozen en bundelen die tot een bal in willekeurige volgorde. Een muizennest is rommelig maar net zo comfortabel als de kamer van een tiener.
Een ander belangrijk ding om te onthouden bij het zoeken naar een nest is om uit te kijken naar uitwerpselen. De grootte ervan kan u vertellen of u een muizenplaag of ratten overlast heeft.
Muizenkeutels zijn relatief kleiner dan rattenkeutels. Ze zijn zwart van kleur en ongeveer 3 tot 6 mm lang. Dit is een van de belangrijkste aanwijzingen waar je op moet letten, want alleen het bestaan van een nest betekent niet noodzakelijk dat er levende muizen in de buurt zijn.
Let dus ook op andere aanwijzingen voordat je conclusies trekt.
Waar vind u een muizennest?
De geniepige knaagdieren bouwen hun rommelige nestjes op warme, goed verstopte en dicht bij voedsel gelegen plaatsen.
Plaatsen waar muizennesten voorkomen.
- Vlak achter keukenapparatuur de oven, koelkast, wasdroger, wasmachine enzovoort.
- Achter een verwarming. Hoe warmer – hoe fijner voor de muis.
- Binnenin de spouwmuren, probeer te zoeken naar scheuren en spleten, of verzwakte plekken rond muurplinten. Zoals al genoemd, zelfs het kleinste toegangspunt is genoeg.
- In uw keukenkastjes. De onderste hebben een grotere kans om een muizenhotel te worden, omdat ze er gemakkelijker uit en in kunnen komen.
Muizen zijn schuwe wezentjes die zelden ver van hun nest op zoek gaan naar voedsel. Ze nestelen zich graag in de buurt van een verwarming of elektrische apparaten omdat die warm zijn.
Dat kan zeer gevaarlijk zijn, want knaagdieren kauwen vaak op de snoeren en kabels om hun tanden af te vijlen en meer nestmateriaal te verzamelen.
Schade van een muizennest?
Om hun nest te bouwen, vertonen muizen een reeks gedragingen die ernstige schade toebrengen aan onze eigendommen en ook aan onze gezondheid.
De handelingen die de kleine knaagdieren verrichten zijn in deze volgorde- kauwen, dragen, rafelen, sorteren, trekken en pluizen.
Tijdens het nestelen brengen muizen veel schade toe aan onze huizen, schuren, chalets en andere woon/werk verblijven terwijl ze materiaal proberen te verzamelen en het nest bouwen op de door hen gekozen plaats.
Welke schade richten muizen aan bij het nestelen.
- Ze graven uw pas geplante gewassen in de tuin aan.
- Muizen kauwen op elektriciteitsdraden en alle soorten snoeren die ze kunnen vinden.
- Ze eten door de isolatie van de muren.
- Eten alle voedsel dat niet veilig is opgeslagen in een plastic container of metalen blik, en zelfs als het is, niets is volkomen veilig.
- Uw kelder, schuur en garage is een feestmaal voor ze, ze gaan zelfs voor uw spullen die van rubber zijn gemaakt.
- Muizen kunnen de motor van uw auto vernielen, omdat het hun favoriete nestplaats is.
En dit zijn alleen nog maar de structurele schade die muizen kunnen aanrichten, zonder te spreken over alle ziekten die ze bij zich dragen. U moet heel voorzichtig zijn als je de tekenen van een muizenplaag opmerkt, terwijl je naar aanwijzingen zoekt.
Muizennest informatie
Muizenbestrijding is momenteel om vele redenen zeer gevraagd. De belangrijkste reden is dat muizen zo succesvol zijn in de voortplanting, dat ze de eerste plaats innemen in ongediertebestrijding.
Muizen nestelen.
In één muizennest vind u gemiddeld een stuk of 6 muizen. Zoals bij veel andere dieren is er maar één mannetje in een nest. De rest zijn altijd vrouwtjes.
Hoe vaak planten muizen zich voort?
In de muizenwereld, net als in de mensenwereld, heeft het jongere, sterkere vrouwtje een betere kans om een groot nest voort te brengen.
Het aantal jongen varieert van 4 tot 16 per moeder en één muis kan onder de juiste omstandigheden wel 10 nesten per jaar voortbrengen.
Wanneer verlaten de babymuizen het nest?
Het zijn meestal de mannetjes die het nest verlaten omdat ze de behoefte voelen een nieuw nest te maken. Dat gebeurt meestal zo’n twintig dagen nadat de baby’s geboren zijn.
Vrouwtjes zijn ongeveer vijf tot zes weken na hun geboorte geslachtsrijp. Daarna zijn ze klaar om de levenscyclus voort te zetten door het baren van nieuwe jongen.
Dit zijn de belangrijkste redenen waarom muizen zo succesvol zijn in het fokken in vergelijking met andere zoogdieren en dieren in het algemeen. Ze planten zich bijna onmogelijk snel voort en zijn volledig in staat om in een beperkte tijdspanne een plaag te vormen.
Met andere woorden, het vervelende ongedierte kan uw huis overnemen voordat u het zelfs maar in de gaten heeft.
Hoe voorkom je dat muizen een nest maken?
De beste manier om muizen te ontmoedigen een nest te te bouwen, is uw huis zo onaantrekkelijk mogelijk voor hen te maken.
Zorg ervoor, rekening houdend met de nestgewoonten die we hierboven vermeld hebben, dat er geen omstandigheden zijn voor hen om een nest te vormen en er te leven.
Zorg dat al uw voedsel van van uw huisdieren in veilige (plastic) verpakkingen zit en houd uw keuken altijd schoon.
Een muis heeft ongeveer 3 gram voedsel per dag nodig, dus zelfs de kleinste hoeveelheid is genoeg om te overleven.
Ontneem de gezelligheid van uw garage door deze schoon te houden en kijk regelmatig onder de motorkap van uw auto om te controleren op mogelijke muizennesten.
U heeft die oude kartonnen dozen niet nodig, dus gooi ze maar weg. Als u ze nodig heeft om wat van je spullen in op te bergen, kies dan voor een soort metalen of sterke plastic bak.
Als u een kast vol met oude kleren hebt, gooi ze dan weg. Alle seizoenskleren die u nergens knaagdiervrij kunt bewaren, kunt u beter weggeven of verkopen. Laat ze niet onbeheerd in de schuur of garage liggen, want ze zijn het perfecte nestmateriaal voor muizen.
Ga uw huis rond en controleer op mogelijke ingangen zoals gaten of scheuren, vooral rond stopcontacten, (nuts)leidingen en de binnenkant van uw kasten.
Wat te doen als u een muizennest vindt?
Oké, u heeft het muizennest gevonden waar u naar op zoek was.
Wat moet u nu doen?
Nou, ten eerste, raak het niet aan met uw blote handen.
Doe (rubber) handschoenen aan en ook een gezichtsmasker! Doe het snel in een emmer als er toevallig nog muizen in zitten.
Als er een zit en u kunt hem niet doden, breng hem dan ergens ver weg van de vindplaats en laat hem vrij in de natuur. Als het muizennest leeg is, gooi het weg in de grijze kliko verpakt in een stevige plastic zak.
Zorg ervoor dat je alle resten en uitwerpselen met bleekmiddel of ontsmettingsmiddel (dettol) schoonmaakt en alle bacteriën doodt.