Wespensteek behandeling Tips!

Wespensteek behandeling, wanneer helpt kou en wanneer helpt warmte?

Op het hoogtepunt van de zomer, zijn wespen bijzonder actief. Als ze zich bedreigd voelen, is het heel goed mogelijk dat wespen steken.

In de meeste gevallen is een wespensteek niet gevaarlijk, tenzij u allergisch bent voor het gif van de wesp. Hier kun je lezen hoe een wespensteek behandeling met “huismiddeltjes” werkt en wat je moet doen als je een allergische reactie krijgt.

Symptomen van een wespensteek

wespensteek behandeling wat helpt het beste

Als je gestoken wordt door een wesp, blijf dan kalm en zuig de angel er nooit uit met je mond. Als de angel op de prikplaats blijft steken, is het waarschijnlijk geen wespensteek maar een bijensteek.

Als je last krijgt van problemen met de bloedsomloop, hartkloppingen of flauwvallen na een insectensteek, bel dan onmiddellijk een arts of de hulpdiensten.

Pijnlijke roodheid, zwelling en hevige jeuk zijn volkomen normaal na een wespensteek. In de meeste gevallen verdwijnen de symptomen binnen twee tot drie dagen.

Allergiepatiënten daarentegen kunnen problemen krijgen met de bloedsomloop of zelfs een allergische shock krijgen, waarbij acuut levensgevaar bestaat.

Zo herken je een insectengifallergie (anafylaxie):

 • Ernstige en uitgebreide huidreacties zoals piepen
 • Cardiovasculaire symptomen (duizeligheid, zwakte, licht gevoel in het hoofd)
 • Misselijkheid, overgeven
 • Kortademigheid
 • Hartkloppingen
 • Flauwvallen
 • Schok reactie

Wespensteek behandeling: Eerste hulp na de steek

Normaal gesproken is een wespensteek vervelend en pijnlijk, maar volkomen ongevaarlijk. Je kunt een wespensteek behandeling starten met eenvoudige huismiddeltjes:

 • Leg eerst een warme doek op de plaats van de steek. Het eiwit in het gif wordt vernietigd door de hoge temperaturen. Hierdoor zal de steek sneller opzwellen en minder jeuken. Ook handig: een hete lepel of een thermische prikgenezer/verwarmingspen, te koop bij de apotheek. Met de kleine penvormige apparaatjes kan een insectenbeet tot op de punt nauwkeurig worden verhit.
 • Koel vervolgens de prikplaats af onder koud water of met een koelpad, wat ook de pijn en jeuk zal verlichten.
 • Ontsmet de plaats van de punctie.
 • Een ander doeltreffend huismiddeltje is het sap van een ui of citroen. Het verkoelt, heeft een ontstekingsremmend effect en verzacht de jeuk.
 • Het helpt ook om speeksel op de angel te wrijven om de onaangename jeuk te verlichten.

Wespensteek behandeling – uitzuigen niet doen!

Zuig niet op een verse wespen angel! Als je het gif met je mond probeert uit te zuigen, kan het via het mondslijmvlies het lichaam binnendringen.

Antihistaminicum gel tegen jeuk door insectenbeten.

Als je wilt, kun je een antihistaminicum in gelvorm aanbrengen. Dit verkoelt en verzacht bovendien de jeuk niet alleen na een wespensteek, maar bij insectenbeten van allerlei aard.

Wespen allergie: Wat moet ik doen?

Voor mensen die allergisch zijn voor wespengif, kan een wespensteek vrij levensbedreigend zijn. Als je ernstige symptomen krijgt, zoals kortademigheid, duizeligheid of een snelle hartslag, aarzel dan niet om de spoedarts te bellen (telefoon 112).

Vitale organen krijgen dan niet meer voldoende zuurstof, er bestaat een risico op een hartstilstand, die in het ergste geval fataal kan zijn. Bij shocksymptomen helpt het om de benen van het slachtoffer omhoog te leggen. Als de persoon die gestoken is bewusteloos is, leg hem of haar dan in de stabiele houding.

Als je weet dat je allergisch bent voor wespensteken, moet je in de zomer altijd een noodpakket (wespen pen) met antihistaminica en adrenaline bij zich dragen.

Wespensteek behandeling op je vinger?

wespensteek behandeling voor steken in vinger

Het belangrijkste is om de wespensteek te koelen. Koelelementen zijn ideaal voor dit doel, omdat ze gemakkelijk verkrijgbaar zijn bij picknicks in de natuur of in het openluchtzwembad, maar ijsblokjes zijn dat ook.

De kou vermindert de jeuk en remt ontstekingsprocessen.

Het vermindert ook de zwelling.

Tip: doe direct ringen af bij het opzwellen van de vinger.

Wespensteek in de mond en de keel

Wespensteek in de mond en keel kan ook gevaarlijk zijn, omdat ze kunnen leiden tot het opzwellen van de luchtwegen.

In dat geval moet je naar de spoedeisende hulp gaan of de spoedarts 112 bellen.

De beste wespensteek behandeling is om de keel van buiten af met vochtige doeken te koelen en geef de patiënt ijsblokjes om op te zuigen tot de dokter er is.

Aangezien wespen vervelende, maar eigenlijk vredelievende dieren zijn, is de beste tip om de insecten met rust te laten. Je hoeft dus niet een wespennest gratis verwijderen.

Wespensteek oorzaak

Vooral in de nazomer, wanneer er steeds meer wespen opduiken, rijst bij sommigen de vraag of zij meerdere malen steken of na één steek hun kruit verschoten hebben.

Auw: wespen kunnen meer dan eens steken?

Het is een wijdverbreide misvatting, veel mensen denken dat wespen maar één keer kunnen steken.

Als de insecten hun angel eenmaal in de huid van een mens hebben gestoken, zijn ze naar verluidt niet meer gevaarlijk. Dit is echter niet waar!

Dit geldt alleen voor bijen, wanneer een bij steekt, verankert de angel van het insect zich in de huid met behulp van een kleine weerhaak. Na de steek blijft de angel vastzitten in de huid van het slachtoffer.

De bij zelf loopt ernstige verwondingen op als gevolg van de aanval en sterft daaraan.

De situatie is anders met wespen.

Wespensteek: hoe is een angel gemaakt.


De angel van wespen is heel klein. Mensen kunnen het nauwelijks met het blote oog zien.

 • Een angel meet ongeveer 2,6 mm.
 • De wespenangel heeft een holle ruimte binnenin.
 • Het gif dat tijdens de steek wordt afgescheiden, wordt via deze holte naar de punt van de angel getransporteerd.
 • En door de punctie komt het onder de huid van het slachtoffer. Na de steek trekt het insect de angel weer uit de huid zonder schade aan te richten. Het kan op een later tijdstip opnieuw worden gebruikt.

Belangrijk: Soms kunnen zich uitzonderingen voordoen. Dus als de angel van een insect in je huid blijft steken, moet je hem voorzichtig verwijderen. Hiervoor kunt u het beste een pincet of insectenpen gebruiken.

Wanneer wespen steken

Een andere misvatting is dat de kenmerkend geel en zwart gevormde dieren zeer agressief zijn en vaak mensen zonder reden aanvallen.

Dit is niet het geval.

De insecten gaan alleen in de aanval als ze zich bedreigd voelen. Bijvoorbeeld, het wild slaan naar de dieren wordt gezien als een bedreiging.

Insectensprays maken de dieren ook agressief. Als een wespennest en wesp je benadert, moet je dus proberen niet te bewegen en gewoon wachten tot het insect weg is.

Wat je moet weten over de wespensteek reflex. De angel van de wesp is afkomstig vanuit de achterzijde van het insect, alleen de vrouwtjes hebben zo’n wapen.

Let op: De steekreflex is bij wespen ook na de dood nog aanwezig. Wespen die al gedood zijn, kun je beter niet met blote hand aanraken, want ze blijven een gevaar vormen.

Conclusie

Wespensteek behandelen doe je eenvoudig in een aantal stappen.

 • Ontsmet de plaats van de wespensteek grondig
 • Start onnmiddellijke en voortdurende koeling zo ga jeovermatige zwelling tegen.
 • Speciale zalven uit de apotheek helpen tegen de jeuk
 • De bekende ui kan doeltreffend tegen de zwelling en de pijn zijn.
 • Aloë vera helpt tegen de pijn en zwelling en voorkomt ontstekingen.

In het geval van een wespensteek verdwijnt de hevige pijn vaak na korte tijd. Na uiterlijk 3 dagen moet de pijn verdwenen zijn en de zwelling ook merkbaar zijn afgenomen.

Als de symptomen na deze periode niet zijn verbeterd, moet in elk geval een arts worden geraadpleegd.

Hoe vervelend wespen ook zijn, je moet ze liever niet doden!

Ze zijn uiterst nuttig het zijn natuurlijke bestrijders van ongedierte omdat ze jagen op muggen, vliegen en bladluizen. Ze dienen ook als voedselbron voor vogels en helpen bij de bestuiving van bloemen.