Bedwants bultjes – Herkennen & Behandeling

Heb je bedwants bultjes of is het nog niet duidelijk welke rode bultjes je ineens hebt op lichaamsdelen. Informatie over het herkennen van bedwants bultjes en wat de verschillen zijn met andere jeukende bultjes krijg je hier.

Bedwantsen nestelen zich vaak stilletjes en onopgemerkt in jouw leefomgeving.

De eerste typische tekenen en symptomen van een bedwantsen plaag zijn uitwerpselen in de vorm van kleine zwarte puntjes, en een enigszins zoetige geur in je huis of slaapkamer.

Vroeg of laat merkt u het ook aan uw eigen lichaam: want dan krijg je te maken met een bedwants beet met tot gevolg bedwants bultjes.

Bedwants bultjes herkennen & wat te doen

bedwants bultjes herkennen en behandelen

Om correct te kunnen reageren en doeltreffende maatregelen te kunnen nemen, moet je een bedwants beet snel kunnen herkennen. In dit artikel lees je hoe beten van bedwantsen eruit zien, hoe ze verschillen van vlooienbeten.

Je leest hier ook of dit ongedierte parasieten ziekten overbrengen en wat je kunt doen als je slaapkamer door bedwantsen is aangetast. Met deze kennis ben je optimaal toegerust om bedwantsen bestrijden.

Herken bedwants beet – Hoe bedwants bultjes eruit zien

Bedwants beten kunnen zich van persoon tot persoon verschillend manifesteren. Sommige mensen reageren zelfs helemaal niet op de beten. Terwijl anderen te kampen hebben met jeuk of zelfs ernstige allergische reacties.

De beten van dit ongedierte hebben echter allemaal het volgende gemeen:

  • De beet is pijnloos. Interessant is dat dit komt door een verdovingsmiddel dat ze afscheiden als ze bijten. Je merkt pas veel later dat je gebeten bent, als de bedwants al weer lang (onzichtbaar) is vertrokken.
  • De beet is zichtbaar in de vorm van een ronde rode vlek. In sommige gevallen zwelt de roodheid een beetje op of kan er een wee ontstaan, afhankelijk van hoe gevoelig uw huid is.

Bedwants bultjes en beten herkennen

Bedwantsen bijten zelden de eerste keer in een bloedvat, dus bijten ze een tweede, derde of zelfs vierde keer na elkaar in de onmiddellijke omgeving van de eerste beet.

Hierdoor ontstaan de zogenaamde bedwantsen- straatjes, wat een duidelijke indicatie kan zijn van een bedwantsen plaag.

Bedwantsen beten komen vooral ’s nachts voor en zitten meestal op onbedekte lichaamsdelen, zoals de armen, benen, voeten, nek, schouder of het gezicht.

Bedwantsen bijten niet door kleding heen.

Vlooien of Bedwantsen bultjes – De verschillen.

Bent u gebeten of gestoken en wil u weten wie verantwoordelijk is? Welnu, er zijn enkele aanwijzingen waaraan je kunt zien of je bedwantsen of vlooien in huis hebt.

Als je uiteindelijk niet zeker bent, kan een ongediertebestrijder uitkomst bieden.

Bedwants bultjes herkennen

bedwantsen bulten behandeling en herkennen
  • Bultjes liggen naast elkaar op een rij.
  • De beten worden gekenmerkt door roodheid.
  • Bedwantsen bijten vooral op plaatsen van het lichaam die niet bedekt zijn.
  • Na een bedwantsen beet, sijpelt er vaak bloed uit de wond. Bloedvlekken op de matras of in het beddengoed zijn een signaal dat er bedwantsen in je bed zitten.
  • Bedwantsen worden meestal meegebracht van vakantie of op een zakenreis via bagage. Ze worden soms binnengebracht via oud en gebruikt meubilair vanuit de kringloop of via marktplaats.

Vlooienbeet herkennen

Vlooien beet en bultjes herkennen
  • Vlooienbeten kunnen achter elkaar of afzonderlijk voorkomen.
  • Vlooienbeten veroorzaken ook roodheid, maar die is veel kleiner dan bij bedwantsen beten gebruikelijk is.
  • Vlooien bijten ook door kleding heen. Beten kunnen dus overal op het lichaam voorkomen.
  • Vlooien worden meestal binnengebracht door huisdieren. Let daarom op ongewoon gedrag van uw hond of kat (krabt hij vaak?).

Dragen bedwantsen besmettelijke ziektes over?

Tot op heden is er veel speculatie, maar geen concreet bewijs, dat bedwantsen besmettelijke ziekten kunnen overbrengen.

Bedwants bultjes behandeling: Wat kunt u doen?

Een bedwants beet kan gepaard gaan met een doordringende jeuk, waardoor je jezelf constant wilt krabben. De jeuk ontstaat na ongeveer 30 minuten. Tijdens de beet injecteert dit kleine insect je met een verdovend middel, zodat je in het begin niets merkt.

Maar zodra het effect is uitgewerkt, begint de vreselijke jeuk. Een bezoek aan de dokter is meestal niet nodig, maar het is begrijpelijk dat u zo snel mogelijk van de bedwantsen bulten en de jeuk af wilt.

Deze tips kunnen u daarbij helpen:

1- Gebruik een biteaway pen.

Aangezien deze via de warmte methode werkt, kunt u ook een verwarmde lepel gebruiken om de beten te behandelen. Deze methode is vooral geschikt als u niet te veel bedwants bultjes heeft. Het wordt problematisch als het er meer dan 20 zijn. Je moet immers elke bultje apart behandelen met de bite away pen of de lepel.

2- Verkoelende gels of pads

U kunt de jeuk ook verlichten met verkoelende kompressen of een verkoelende gel.

3- After bite

Als deze bovenstaande remedies niet helpen, kun je bij de apotheek een antihistaminicum halen om de bedwantsen bulten te bestrijden. Deze zijn meestal overal verkrijgbaar bij drogist en apotheek en bieden aanzienlijke verlichting.

Als u de indruk hebt dat uw pogingen om verlichting te krijgen niet helpen, moet u naar een dokter gaan.

Oorzaak van bedwants bultjes – Waar en hoe ontstaat besmetting?

Bedwantsen zijn helaas een steeds grotere en wijdverspreide ongedierteplaag. Met name mensen die veel reizen of tweedehands kleding of voorwerpen kopen, lopen het risico besmet te worden met bedwantsen.

In dit artikel kon je hierboven al van alles lezen over bedwantsen bulten, en hoe je ze kunt herkennen en welke behandeling mogelijk is.

Daarnaast geef ik informatie waar een plaag kan ontstaan, welke rol netheid speelt, hoe u kunt voorkomen dat u met bedwantsen knuffelt en hoe u van ze afkomt als het ergste gebeurt.

Gewapend met deze informatie, zult u goed gewapend zijn tegen de parasiet die bedwants heet.

Een bedwants kan snel duizenden nakomelingen produceren.

Om eieren te kunnen leggen, moeten volwassen wijfjes eerst bloed zuigen. Om de drie tot zeven dagen verzamelen ze voedsel in de vorm van bloed van hun slachtoffer.

In geval van nood kunnen ze echter weken of maanden overleven zonder voedsel. Als een bedwants zich constant met bloed kan voeden, is hij in staat om elke dag bedwantsen eieren te leggen en deze te plaatsen in een schuilplaats, zoals spleten of kieren.

Binnen twee maanden kan een enkele vrouwelijke bedwants zo tot 500 nakomelingen voortbrengen.

Als er een plaag van bedwantsen is geweest, is het bijzonder belangrijk dat u snel handelt.

Bedwantsen vangen = Bedwants bultjes voorkomen

Bedwantsen zijn zeer weinig eisende diertjes. Zij voelen zich prima thuis zodra zij een schuilplaats vinden die een bron van bloed voor hen openstelt.

Ze zijn vrij beweeglijk en veranderen gemakkelijk van schuilplaats als de gelegenheid zich voordoet. De overdracht verloopt dus snel en als er eenmaal een plaag is, is die meestal moeilijk te bestrijden, omdat het ongedierte zich razendsnel verspreidt.

Daarom is het des te belangrijker dat u precies weet waar bijvoorbeeld gemakkelijk een plaag kan ontstaan, en dat u de nodige maatregelen neemt om dit te voorkomen.

Er zijn verschillende manieren om bedwantsen te bestrijden. Allereerst kunt u een aantal huismiddeltjes gebruiken om de parasieten te bestrijden. Maar afhankelijk van hoe ernstig de bedwantsen plaag is, zullen deze methoden niet altijd helpen. In dat geval, heb je geen andere keuze dan professionele hulp te zoeken.

Wees extra attent na een vakantie

  • Als u op vakantie bedwantsen hebt opgelopen, of dit vermoedt moet u uw bagage na uw vakantie buiten uw huis uitpakken. Bijvoorbeeld, in de garage, tuin of berging of als u in een flat woont op het balkon dit zijn geschikte plaatsen. Zo komen uw kleren niet direct in contact met uw bed en de slaapkamer.
  • Was je kleren op minstens 60 graden. Bedwantsen sterven bij hoge temperaturen.
  • Een andere mogelijkheid is de besmette kleding of voorwerpen in te vriezen bij een temperatuur van minimaal -18 graden. Kou heeft hetzelfde effect als warmte. De bedwantsen kunnen het niet verdragen en sterven.
  • Als er een bedwantsen plaag in uw huis is, moet u eerst de getroffen slaapkamer en het bed grondig stofzuigen. Vergeet vooral kieren, hoeken en spleten niet.
  • Maak ook de tweedehands meubels goed schoon, want ook daarin kunnen bedwantsen leven en een schuilplaats vinden.
  • Plak plakband op je bedframe, dit heeft het positieve effect dat bedwantsen er aan blijven kleven.
  • Als de plaag zeer ernstig is, kan alleen een verdelger helpen. Zij zullen insecticiden in uw huis aanbrengen om de insecten en hun eitjes voor eens en altijd uit te roeien.

Conclusie

Hoe kan ik bedwants bultjes voorkomen? Als u op reis gaat, is het raadzaam uw bed, beddengoed, matras en bank en eventuele fauteuils grondig te controleren op tekenen van bedwantsen.

Zet uw koffer niet op het bed of op de grond.

Zodra u thuiskomt, kunt u het beste uw kleren al buitenshuis uitpakken en ze vervolgens direct in zo warm mogelijk water te wassen.

Vergeet ook niet uw koffer en andere tassen schoon te maken. Bedwantsen verstoppen zich graag in kieren en verschaffen zich zo toegang tot woningen.

Koop bij voorkeur geen tweedehands meubilair, zoals banken, fauteuils, stoelen, bedden of matrassen. Vermijd ook tweedehands tapijten of gordijnen. Als u het toch niet zonder tweedehands meubels wilt stellen, zorg er dan in ieder geval voor dat u ze grondig schoonmaakt voordat u ze gebruikt.

Als er een bedwantsen plaag ontstaat, is het bijzonder belangrijk dat u snel handelt. Zo voorkomt u beten en hiermee gepaard gaande bedwantsen bulten.

Neem contact op met een ongediertebestrijder en laat deze controleren of er inderdaad sprake is van een bedwantsen plaag. Nadat hij een eerste indruk heeft gekregen, zal hij passende maatregelen nemen om snel van dit ongedierte af te komen.