7 tips Maden in Kliko doden

Hoe je gemakkelijk maden in kliko kunt voorkomen? En hoe om je eventuele maden in kliko kunt doden lees je in dit artikel.

Maden zijn niet alleen walgelijk, maar een maden plaag kan moeilijk te bestrijden zijn , en vaak blijven ze terugkomen.

Om van dit walgelijke ongedierte af te komen, is geen bestrijder vereist, het enige wat je nodig hebt zijn de tips in dit artikel.

Hoe komen maden in kliko

maden in kliko doden

In dit artikel lees je alles over wat maden zijn, waar ze vandaan komen, en hoe je ze uit de kliko kunt verwijderen en wat je moet doen om te voorkomen dat ze terugkomen.

In tegenstelling tot wat mensen denken over vliegen, leggen ze wel degelijk eieren.

Sterker nog, ze leggen heel veel eieren.

Alle soorten vliegen doen dit.

Tijdens hun leven kunnen vrouwelijke vliegen tot 500 eieren leggen. Gewoonlijk leeft de huisvlieg ongeveer 15 tot 30 dagen, dus dat is voldoende tijd om die eieren te leggen.

Vliegen leggen eieren in (rottend) organisch materiaal, zoals vuilnisbakken, kliko’s afvalcontainers in dierlijke uitwerpselen, enz. Het klinkt walgelijk, maar dat is natuurlijk gedrag.

Die eitjes worden larven, beter bekend als maden. Als je deze witte kronkelige dingen op een stapel afval hebt zien hangen, dan weet je precies wat ze zijn.

Deze maden zullen ongeveer 14 tot 36 dagen eten voordat ze het zogenaamde popstadium bereiken, waar ze zullen beginnen met hun overgang tot vlieg die we kennen en waar we flink overlast van kunnen hebben.

Maden in kliko bestrijden.

Maden hebben een bron van eiwitten nodig, vooral vis en vlees. Maar vliegen kunnen bijna overal eieren leggen waar een aanzienlijke hoeveelheid afval is.

Dat betekent dat een uitstekende omgeving voor maden de plaatsen zijn waar rotzooi en ander soort afval zich ophoopt.

Zoals de kliko en afvalcontainer.

Als er al veel vliegen in je huis, tuin of  buitenomgeving aanwezig zijn, is de kans natuurlijk groot dat je overlast krijgt van maden in de kliko. Pas dus op voor vliegen en doe je best om hun populatie tot een minimum te beperken.

Wat helpt tegen maden in kliko.

Advies en begeleiding om te voorkomen dat maden in de vuilnisbak terechtkomen. Er zijn enkele maatregelen die de kans op het krijgen van maden in kliko kunnen verkleinen:

  • Zorg ervoor dat je nooit voedsel, inclusief voedsel voor huisdieren, onbedekt laat. Vliegen kunnen eieren leggen op voedsel voordat het in de container in gaat. Verpak al het voedselafval ( *tip in aluminium folie) maar vooral in stevig vastgebonden container zakken.
  • Bederfelijk afval zoals vlees/visresten/zuivel enz. kan in kranten/ keukenpapier worden gewikkeld en vervolgens in een dicht gebonden plastic zak worden verpakt om zo een zeer effectieve barrière te vormen.
  • Knijp lucht uit afvalzakken voordat je ze stevig vastbindt en in de kliko plaatst. Het gebrek aan lucht vertraagt ​​de algemene ontbinding, vermindert geuren en hiermee aantrekkingskracht van vliegen en vertraagt ​​de ontwikkeling van maden.
  • Zorg ervoor dat het deksel van de kliko/container goed gesloten blijft. Tip: leg zwaar voorwerp op de deksel. Probeer zoveel mogelijk alle afval te scheiden, zodat algemeen restafval wordt geminimaliseerd en het deksel van de bak gesloten blijft.
  • Maak gebruik van kliko afvalzakken, zo blijft de binnenkant van de afvalbak altijd schoon en minder aantrekkelijk voor vliegen om eieren te leggen. Met een ontsmettingsmiddel (chloor) verwijder je eventueel gemorst voedsel aan de buitenkant van de container.
  • Zet je kliko op een schaduwrijke plek, waar mogelijk uit direct zonlicht, met de deksel hermetisch gesloten – dit vertraagt ​​de algemene afbraak van afval in de container en vermindert geurtjes.
  • Zorg ervoor dat je in de zomer na het ledigen van de container je deze ontsmet met chloor of ander ontsmettingsmiddel om de ophoping van voedselresten, vuil en geurtjes te voorkomen.

De kliko buiten zetten is een normaal onderdeel van ons dagelijkse leven – het zou niet iets moeten zijn om bang voor te zijn. Maar vooral tijdens de zomermaanden is het niet ongebruikelijk dat ongedierte hun intrek nemen in de container.

Als ze dat doen, kun je voor een vervelende verrassing komen te staan, en begint een stressvolle taak om het ongedierte te verwijderen uit de kliko.

Maden in kliko doden

Als je wordt geconfronteerd met maden in kliko, is het belangrijk om snel te handelen. Gelukkig hebben we eenvoudige tips om deze vervelende situatie snel op te ruimen.

Het opruimen van maden in een kliko is zeker geen prettig karweitje, maar als je dit probleem ervaart, is het wel noodzakelijk om zo snel mogelijk te handelen.

Om erger te voorkomen, volg dan deze stappen om maden te verwijderen:

1- Verwijderen van al het afval

Begin met het verwijderen van al het afval uit de vuilnisbak, kliko, container. Het is misschien het gemakkelijkst om te wachten tot de volgende geplande afvalophaaldag.

Als je het sneller wilt doen, kun je ook alles in vuilniszakken verzamelen en zelf bij de gemeentelijke vuilstort afleveren.

Zorg ervoor dat je alle losse afvalresten of vuil uit de binnenkant van de vuilnisbak verwijdert.

2- Kokend water

Een manier om maden te doden is met kokend water. Giet het kokend water voorzichtig langs de binnenwanden van de container. Het kokende water zal alle maden die het aanraakt onmiddellijk doden.

Het nadeel van deze methode is dat het niets doet om te voorkomen dat insecten terugkeren. Als je je prullenbak daarna niet grondig droogt, zal de vochtigheid die in de prullenbak wordt gecreëerd de vliegen snel terugtrekken.

3- Azijn

Als je een meer natuurlijke methode wilt proberen, probeer dan een oplossing van één deel azijn met drie delen kokend water. Deze oplossing doodt de levende maden en verwijdert ook de aantrekkende geuren uit je vuilnisbak.

Zo voorkom je dat vliegen weer worden aangetrokken door rottende geuren en waardoor ze opnieuw eieren kunnen gaan leggen.

Om deze methode echter effectief te laten zijn, moet je het proces minstens één keer per week herhalen, wat tijdrovend kan zijn.

4- Keukenzout

Maden in de kliko kunnen ook eenvoudig worden gedood door gebruik te maken van keukenzout. Dit is een effectieve methode, giet een grote hoeveelheid keukenzout ( ongeveer ½ pak) over de maden.

En herhaal dit na 2 dagen nog een keer, meestal is de container hier vrij van maden. Zorg wel dat de container zodra deze leeg is ontsmet wordt zoals besproken in dit artikel.

5- Hedera (klimop)

Klimop tegen maden in de kliko, visafval leidt vaak tot veel maden in de (groene) kliko. Door klimop in de bak te leggen gaan de maden dood, omdat ze daar niet goed tegen kunnen.

6- Lavendel luchtverfrisser

Niet alleen zorgt de lavendel luchtverfrisser voor een fris ruikend toilet, ook is het een prima middel tegen maden in de kliko.

Heb je lavendel in de tuin staan, dan kun je een paar takjes snoeiafval in je container gooien, zo voorkom je maden. En stinkt de afvalbak een stuk minder.

7- Schep zand uit de zandbak in de kliko.

Maden in de gft of grijze container, kun je voorkomen door zand te strooien op de rand van de bak, zo leggen de vliegen geen eitjes.

Zitten er al maden in de kliko, gooi er een grote schep zandbak zand in. De maden vinden dit niet fijn en drogen als het ware uit en gaan dood.

8- Opruimen dode maden in kliko

Zodra de (dode maden) insecten zijn opgeruimd, reinigt en desinfecteer je de binnenkant van de vuilnisbak. Gebruik een borstel of sponsdweil en warm zeepsop om te schrobben.
 
Zorg ervoor dat je in alle hoeken en gaten komt om eventuele resten te verwijderen.

Giet eventueel zeepsop weg en spoel de prullenbak om met uw tuinslang.

Droog de prullenbak grondig met poetsdoeken of oude handdoeken of laat ze volledig aan de lucht drogen voordat je er kliko zakken in doet.

9- Voorkomen van maden in kliko

Een belangrijke stap bij het opruimen van een insectenplaag is om de indringers te doden en te voorkomen dat de plaag terugkeert.

Hier zijn een paar veelgebruikte methoden om insecten uit de vuilnisbak te elimineren.

Vragen

Zijn maden schadelijk voor mensen?

Maden zijn in veel delen van de wereld een delicatesse. Het eten van ongekookte larven kan echter leiden tot bacteriële vergiftiging, omdat de kans bestaat dat ze in contact zijn gekomen met uitwerpselen of rottend organisch materiaal.

Hoewel hun volwassen tegenhangers algemeen bekend staan als ongedierte vanwege hun irriterende aard en hun vermogen om ziekten te verspreiden, kunnen maden in feite levens helpen redden.

Bepaalde soorten maden, die zorgvuldig en hygiënisch worden gekweekt in laboratoria, kunnen worden gebruikt om zich te voeden met rottend vlees en zo te helpen met bacteriën geïnfecteerd weefsel uit wonden te verwijderen.

Over de hele wereld heeft deze behandeling geholpen talloze ledematen te redden van amputatie. Ze kunnen ook worden gebruikt bij misdaadonderzoek om het tijdstip van overlijden van een overledene te helpen schatten.

Maden kunnen wel verontreiniging van voedselproducten veroorzaken, wat voor bedrijven een overtreding kan opleveren van de voedselwaren wet. Afhankelijk van hun voedselbron kunnen ze ook voedseloppervlakken besmetten, wat op zijn beurt het risico op voedselvergiftiging kan verhogen.

Conclusie

Wat moet je doen als je een maden in kliko hebt?

Zoals met de meeste ongedierte problemen is voorkomen beter dan genezen, dus zorg ervoor dat uw kliko / afvalcontainer goed is afgesloten en bedek uw etensresten in eerste instantie.

Als je toch een maden probleem in de kliko hebt, zorg er dan voor dat deze de volgende keer dat hij geleegd wordt grondig wordt schoongemaakt met desinfectie middelen (chloor, dettol).

Maak uw afvalbak leeg en boen hem goed uit. Doe geen (losse) etensresten in de vuilnisbak, maar zorg ervoor dat het altijd in zakken is verpakt, zodat vliegen er niet bij kunnen om hun eitjes te leggen.

Als u last heeft van maden waar u zelf niets aan kunt doen, schakel dan een professional in. Zij kunnen de bron van de plaag opsporen en behandelen zonder het risico van verdere schade.