Rioolvliegjes

Met eenvoudige tips kun je rioolvliegjes bestrijden, hoe je dat doet lees je in dit artikel.

Heb je kleine vliegjes in huis en dan vooral in de badkamer, het toilet, keuken of in de kruipruimte? En heb je je afgevraagd hoe je van zulke kleine (bruin/zwarte) vliegjes af kunt komen en ze het beste kunt bestrijden?

Dan moet je natuurlijk eerst weten om welke vliegen het gaat. In dit artikel laat ik je zien hoe je rioolvliegjes (want dat zijn die kleine vliegjes) eruit zien en hoe je ze kunt bestrijden.

Rioolvliegjes herkennen

rioolvliegjes herkennen opsporen en bestrijden

Rioolvliegjes (ook wel hartmug, latrine vliegjes) is een insect uit de familie van de vlindermug/motmug (Psychodidae), ondergeschikt aan de mug (Nematocera), orde van de tweevleugelige (Diptera).

De donkere rand van de vleugels is behaard en heeft een lijn van regelmatig gezette witte stippen. Op de vleugels zitten twee zwarte stipjes. De vrouwtjes zijn meestal wat minder opvallend.

Rioolvliegjes zijn te herkennen aan hun bijzondere vleugelvorm.

Met hun brede vleugels lijken ze in rust op een vlinder vandaar de informele naam vlindermuggen of vlindervliegen. De rand van hun vleugels is behaard en bedekt met witte stippen.

Een ander kenmerk zijn twee zwarte stippen op de vleugels. Het meest opvallende kenmerk is echter de vleugelvorm, die op een hart lijkt.

Waar verblijven rioolvliegjes in huis? In je huis, stacaravan, chalet, appartement,restaurant, bedrijf, kantoor of flat zul je deze rioolvliegjes vaak vinden bij afvoeren.

Vooral verstopte en beschadigde afvoeren bieden de perfecte omgeving voor rioolvliegjes om hun eieren te leggen. De larven zijn ongeveer 4 millimeter lang en hebben een duidelijk kopkapsel.

De larven groeien op in de afvoer en voeden zich met organisch substraat, dat ze meestal in overvloed in de afvoer vinden.

Omdat rioolvliegjes niet goed kunnen vliegen, bewegen de kleine volwassen vliegjes zich meestal niet ver van de afvoeren en riolering en zijn ze dichtbij op de kamermuren te vinden.

Als je ze laat schrikken, fladderen ze slechts een korte afstand en nestelen zich dan weer op de muur of een ander oppervlak.

Vanwege hun kleine formaat zijn zeer kleine openingen voldoende om rioolvliegjes in huis te krijgen.

Rioolvliegjes verblijven graag in de buurt van vervuild water (beerputten, geulen, rioolwaterzuiveringsinstallaties).

Ze worden aangetrokken door bijvoorbeeld verstopte of beschadigde afvoerbuizen of rioolopeningen en komen zo ook in je huis terecht, waar ze ook op de kamer muren kunt vinden.

Rioolvliegjes opsporen

In de natuur leven ze in de bosbodem. Ze worden aangetrokken door schimmels en vallen dus ook op uitwerpselen, zoals paardenpoep, dode dieren, enz. enz.

De abortusvlieg kan slecht vliegen en de wind zorgt ervoor dat ze zich verspreiden, toch zijn ze goed in staat om te navigeren naar een bepaalde bestemming.

Het rioolvliegje legt zijn eieren in de buurt van kleine, vuile, ondiepe plassen water.

Ze wordt aangetrokken door de geur van uitwerpselen en urine.

Leefomstandigheden rioolvliegjes

Volwassen vlindermuggen voeden zich met nectar of plantensappen of eten helemaal geen voedsel. De larven voeden zich met het verrot organisch substraat waarin ze zich ontwikkelen.

Voortplanting


Deze insecten ontwikkelen zich vanaf de gelegde eitjes over verschillende larven stadia tot verpopping in vuil rioolwater, uitwerpselen, paardenpoep en dergelijke. naar de volwassen rioolvlieg.

De fase van rioolvlieg eitjes tot verpopping duurt ongeveer 48 uur. Een vrouwtje legt ongeveer 200 eitjes, je kunt dan ook snel een plaag krijgen als je niet snel aan de bestrijding begint.

Zijn rioolvliegjes gevaarlijk.

Rioolvliegjes kunnen niet steken, maar hun zeer harige lichamen brengen ziekteverwekkers over vanuit hun “biotoop”.

Als ze in contact komen met voedsel, kunnen ze dus gevaarlijk zijn voor onze gezondheid. Als ze met grote aantallen aanwezig zijn wekt dit bij veel mensen gevoelens van walging op.

Ondanks dat deze kleine zwarte vliegen tot het geslacht van muggen behoren, bijten ze niet. Dus als je kleine stekende vliegen in je huis, appartement hebt of kleine vliegen die bijten, is de kans groot dat het geen rioolvliegjes zijn.

Ze zullen je dus niet steken, maar kunnen wel gevaarlijk of bedreiging vormen voor de mens als je er heel veel (plaag) hebt. Omdat de rioolvlieg erg behaard is en leeft in afvalwater, kan dit ongedierte ziekteverwekkers overbrengen en voedsel besmetten.

Rioolvliegjes in huis.

Waar komen deze kleine vliegjes vandaan?

Rioolvliegjes opsporen is eigenlijk niet zo moeilijk, dit ongedierte geniet van stilstaand water met kleine hoeveelheden bacteriën. Dus ons afvalwater is de plek waar je ze kunt opsporen.

Afvoeren in huis zijn een plek waar stilstaand water en bacteriën zich op hopen, vooral als de gootsteen of afvoer weinig gebruikt wordt. Als je plotseling een overvloed van kleine vliegjes hebt opgemerkt die rond je gootsteen, douche of badkuip hangen, heb rioolvliegjes opgespoord.

Een aantal plekken waar je rioolvliegjes kunt aantreffen zijn:

  • Spoelbakken van keukens en buiten
  • Douche- en bad afvoeren
  • Keldergootstenen (vooral degenen die enige tijd niet worden gebruikt)
  • Riolen (beschadigde / lekkende rioolbuizen)
  • Septic tanks
  • Grond in kruipruimtes wat afvalwater bevat door lekkende afvoeren.

De gemeenschappelijke factor van al deze plaatsen is, stilstaand water.

Rioolvliegjes leggen hun eieren in de film/laag die zich vormt aan de binnenkant van afvoeren.

Hoe weet je of je rioolvliegjes in huis hebt?

Als je deze kleine bruine vliegjes in je huis begint te zien, dan realiseer je je misschien niet meteen dat er een ongedierteplaag in je leidingen groeit. Er zijn een paar manieren om te controleren of er latrine vliegjes in de afvoerleidingen van je huis leven en broeden.

Oorzaak Rioolvliegjes de Duct Tape test


Plak een stuk duct tape op de (verschillende) afvoeren van de keuken en badkamer en sluit deze een nacht af. De vliegjes zullen uiteindelijk proberen om uit de leidingen naar de oppervlakte te komen, maar zullen op de weg naar buiten aan de duct tape blijven plakken.

Dit zorgt er niet alleen voor dat een deel van de riool vliegen in jouw afvoer al gevangen worden. Maar het geeft ook een indicatie van hoe groot de plaag is.

Herhaal meerdere nachten achter elkaar om het probleem volledig te beoordelen.

Controleer op larven

Dit ongedierte legt vaak eieren in organisch materiaal dat zich ophoopt bij de opening van de keukengootsteen, vaatwasser, of andere afvoeren.

Verwijder het afvoerdeksel, schraap een deel van het aangekoekte (slijm) van de zijkanten en zoek naar dunne, buisachtige larven. Als je er hier geen ziet, maar toch zeker weet dat je een rioolvliegjes plaag hebt, kan dit een teken zijn dat de eieren dieper in je leidingen zitten of wellicht in de kruipruimte.

Dit veel voorkomende ongedierte kan zich in slechts 48 uur voortplanten, waardoor ze gemakkelijk en binnen korte tijd een plaag kan worden.

In tegenstelling tot sommige andere ongedierteplagen, is het niet moeilijk om deze  rioolvliegjes te bestrijden.

Met een beetje ijver en met de juiste producten kun je rioolvliegjes in huis eenvoudig bestrijden.In dit artikel beantwoord ik al je vragen over hoe je rioolvliegjes opspoort, vangt en voorkomt.

Rioolvliegjes vangen

Als je rioolvliegjes wilt vangen, moet je beginnen met het schoonmaken van al je afvoeren. De vliegjes worden aangetrokken door beschimmelde afvoeren, waar ze de perfecte omgeving vinden om eitjes te leggen en waar rioolvliegjes larven.

Door de aangetaste afvoer goed te reinigen, worden niet alleen de eieren of rioolvliegjes larven die er al zijn verwijderd.

Je verwijdert ook de stank die zo aantrekkelijk is voor deze vliegjes en voorkomt zo een hernieuwde besmetting. Het bestrijden van de volgroeide vliegjes is relatief eenvoudig.

Je doodt ze met de vliegenmepper of zuigt ze op met een stofzuiger. Omdat de rioolvlieg niet ver vliegt vanuit de afvoer, is hij vrij gemakkelijk te vangen.

Reinigen van de afvoer voorkomt rioolvliegjes

Als je je afvoer op een milieuvriendelijke manier wilt reinigen om van ongedierte af ​​te komen. Kun je een eenvoudig huismiddeltje gebruiken, namelijk baking soda/zuiveringszout gebruiken.

Vooral een combinatie van azijn met zuiveringszout in de afvoer gieten helpt erg goed, doordat er koolstofdioxide vrij komt. De expansie van het gas maakt de afzettingen los en kan vervolgens worden weggespoeld met heet water.

Baking soda koop je eenvoudig in je supermarkt. Je kunt ook bakpoeder gebruiken, want baking soda is het hoofdbestanddeel van bakpoeder.

Tip: doe vier eetlepels zuiveringszout in de afvoer en giet daarna een half kopje azijn hier boven op. Laat het mengsel een paar minuten inwerken. Wanneer het borrelende geluid stopt, kun je naspoelen met heet water.

Om het effect te vergroten dien je tijdens gebruik de afvoer en de overloop af te sluiten met een vochtige doek zodat de gassen daar niet kunnen ontsnappen.

Bestrijdingsmiddelen voor rioolvliegjes

Als je op zoek bent naar een krachtig en gebruiksvriendelijk alternatief voor het reinigen van jouw afvoer en het bestrijden van rioolvliegjes.

Dan is HG duo ontstopper een zeer sterke afvoerreiniger. Het verwijdert haren, zeepresten, vet, bloed en andere organische componenten in een mum van tijd uit de afvoer.

De eitjes of de larven van rioolvliegjes zullen geen voedsel meer kunnen vinden in jouw afvoer en hun leefgebied wordt verstoort.

De rioolreiniger is zeer geschikt voor het bestrijden van dit ongedierte en tevens ideaal voor ernstig verstopte afvoeren van RVS en kunststof.

Veel gestelde vragen:

Wat is de oorzaak van rioolvliegjes?

Stilstaand (plassen) water, met name in leidingen en andere (riool) afvoeren, trekken latrine vliegjes aan. Deze kleine, mugachtige insecten voeden zich met en broeden het liefst in riool/afvalwater.

Organisch materiaal kan zich snel ophopen langs de zijkant van afvoeren, waardoor deze vliegjes voldoende voeding kunnen vinden en zich voort kunnen planten.

Hoe lang leeft een rioolvliegje?

Gemiddeld leeft een volwassen rioolvliegje tussen de 19 en 23 dagen. Dit is een relatief korte levenscyclus, maar als je weet dat ze zich snel voortplanten.

Kunnen een paar vliegjes in een paar weken tijd uitgroeien tot een heuse plaag.

Gaan rioolvliegjes vanzelf weg?

Als je het stilstaande water in de afvoerleidingen ongecontroleerd laat, zullen ze zelden vanzelf verdwijnen. Warme huizen zorgen ervoor dat afvoervliegen de wintermaanden overleven.

Zorg ervoor dat je preventieve maatregelen neemt na het doorspoelen van afvoeren om de vliegjes overlast onder controle te houden.

Hoe lang duurt het om van rioolvliegjes af ​​te komen?

De meeste plagen kunnen binnen een week zijn opgelost, een onderhoudende behandeling is wel verstandig.

Als je een groot probleem in de afvoeren hebt, moet je mogelijk een professionele ongediertebestrijder inschakelen om de oorzaak van het grotere probleem te achterhalen.

Kan je ziek worden van Rioolvliegjes?

Net als bij veel ander ongedierte kan je ziek worden van rioolvliegjes. Want zoals al gezegd leven ze in water / organische (voedsel)resten met allerlei ziekmakende schimmels en bacteriën.

Doorat de vliegjes zich door je woning verspreiden kunnen ze deze ziekmakende bacteriën en schimmels overbrengen.

Conclusie

Riool of latrine vliegjes (motmuggen) zoeken naar plassen met vervuild (riool) water wat organisch materiaal bevat.

Voor het voorkomen van een besmetting met rioolvliegjes in badkamer en keuken zijn schone leidingen nodig. Door regelmatig leidingen met water, chloor en soda door te spoelen, of in extremere gevallen regelmatig met een krachtige ontstopper te reinigingen voorkom je een plaag.

Als je een afvoer hebt die vaak dagen of weken niet wordt gebruikt, sluit deze dan af met een stop zodat de latrine vliegjes daar in de tussentijd geen broedplaats kunnen vinden.

Houd buiten afvoeren met stilstaand water in de gaten en niet alleen rioolvliegjes, ook gewone muggen vinden een kleine hoeveelheid stilstaand water een perfecte broedplaats.

Blijven rioolvliegjes komen ondanks dat je afvoeren hebt afgesloten, controleer dan ge afvoeren onder je vloeren. Rioolvliegjes in de kruipruimte is vaak de oorzaak van kapotte/beschadigde leidingen.