Muizen in spouwmuur – 5 Tips om ze weg te krijgen

Muizen in spouwmuur? heeft u gekrab en gescharrel gehoord vanuit de muren of het plafond?

Dan is de kans groot dat u muizen in de spouwmuur heeft, maar geen paniek met deze bestrijdings- strategieën komt u van de indringers af.

Voor veel mensen is het al nachtmerrie als ze een muis in huis zien rennen. Maar de paniek slaat bij veel mensen echt toe als ze krassende en scharrelende geluiden vanuit de spouwmuren horen.

En logisch want zo lijkt dit ongedierte buiten bereik te zijn, en dan komt de eerste vraag naar boven. Wat is de beste manier om muizen in spouwmuur te bestrijden?

Wat te doen tegen muizen in de spouwmuur

muizen in spouwmuur snel weg krijgen

Ritselen, krabben, knagen: muizen zijn allesbehalve stil als ze in huis achter muren of op zolder rondhuppelen. Maar niet alleen is het lawaai vervelend, de knaagdieren zijn ook dragers van ziekten. Ik vertel u hier wat u kunt doen tegen muizen in spouwmuur.

1 – Muizen in spouwmuur of ander ongedierte?

Het is niet raar dat u nog niet veel van dit ongedierte heeft gezien. Muizen die zich in uw muren vestigen, blijven vaak overdag in hun nesten.

U doet er goed aan om aan de hand van de beschikbare aanwijzingen (muizenkeutels) precies vast te stellen of het werkelijk muizen zijn die uw bedrijf of huis als nieuwe verblijfplaats hebben gekozen.

Als u geen muizenkeutels vindt of nog niet zeker bent dat het muizen zijn. Zoek dan naar de andere tekenen van een muizenplaag zijn, zoals knaagsporen of aangevreten voedsel verpakkingen.

2 – Lok muizen uit spouwmuur

Muizen komen uit uw spouwmuren op zoek naar voedsel, en dat is uw beste kans om ze te vangen. Lok met meerdere vallen of een muizen lokdoos voorzien van pindakaas of chocolade ze naar buiten.

Plaats deze muizenvallen, vooral onder gootstenen, in laden en achter meubels. Of u een muis liever vangt en loslaat met een levende val of uw probleem oplost met een emmer of meerdere lijmvallen is een persoonlijke voorkeur.

Tip –  Met een emmer val heeft u de mogelijkheid om meerdere muizen te vangen in één nacht. Dit in tegenstelling tot andere muizenvallen waarbij je slechts 1 muis per keer vangt.

Controleer de muizenvallen vervolgens dagelijks of twee keer per dag, als u een levende val gebruikt. om ze zo snel mogelijk weer vrij te laten.

3 – Blokkeer alle mogelijke voedselbronnen

Met aluminiumfolie muizen weren
muizen in spouwmuur blokkeer gaten en kieren met staalwol of aluminiumfolie

Om de muizen in de spouwmuren in de richting van uw val te leiden, moet u alle andere potentiële voedselbronnen weghalen.

Houd de deksels van vuilnisbakken goed gesloten, ruim gemorste etenswaren in de keuken en eetkamer onmiddellijk op.

Zorg ervoor dat alle etenswaren in luchtdichte (plastic) verpakkingen worden bewaard.

Laat fruit, snoepgoed en snacks in kartonnen verpakkingen natuurlijk niet meer op het aanrecht staan, maar denk ook aan uw kelder of voorraadkast.

Het is het beste om voedsel in kelders en voorraadkasten in bijvoorbeeld deze plastic containers ongedierte te verpakken.

Tip: Af en toe de kelder en de voorraadkasten te inspecteren om er zeker van te zijn dat ze volledig ontoegankelijk zijn voor ongedierte is zeker aan te bevelen

4 – Verwijderen van muizen in spouwmuur

Wanneer u een muis in uw een val vindt, trekt u een paar handschoenen aan en gaat u als volgt te werk:

  • Vallen met levende muizen moeten in een stevige plastic zak worden gedaan (met kooi en al). Breng de gevangen muizen naar een bos, park, plek op minstens 500 meter afstand van de plek waar je ze hebt gevangen, zodat dit ongedierte hun weg niet terug kunnen vinden.
  • Dode muizen kunnen in een plastic zak worden gedeponeerd om direct in de buiten vuilnisbak / grijze kliko / of ondergrondse vuilnis container te deponeren. Als u het (angstig) of onhygiënisch vindt om een klikval los te maken om de dode muis te bevrijden. Kunt u ook de klikval en dode muis in één keer weggooien. Gelukkig zijn spring muizenvallen niet erg duur om weg te gooien.

Let op: Vaak zal het niet één muis zijn die uw huis en de spouwmuur heeft uitgekozen als nieuw onderkomen. Blijf daarom op je hoede en laat de muizenvallen nog een paar weken staan en controleren.

Gebruik geen of wees heel voorzichtig met muizengif.

Muizengif lost vaak slechts een deel van de muizenplaag op, sommige muizen kunnen zelfs resistent worden tegen (antistollings) muizengif

Daarnaast brengt ongedierte gif een aantal gevolgen met zich mee.

In het beste geval neemt een muis een paar muizenkorrels die u strategisch hebt geplaatst, mee terug naar het nest, en een of meer muizen sterven tussen de spouw muren.

U denkt waarschijnlijk dat de muizenkorrels het probleem heeft opgelost en de muizen dood zijn.

Maar enkele dagen nadat de muizen zijn bestrijden zijn, ruikt u misschien iets onaangenaams in uw huis. En dat zijn dan naar alle waarschijnlijkheid dode in ontbinding verkerende muizen.

Gebruik geen muizengif, want in het ergste geval, kunnen de dodelijke chemicaliën gericht op knaagdieren worden gevonden en ingeslikt door kinderen of huisdieren.

Als u er toch voor kiest om muizengif te gebruiken, plaats de muizenkorrels dan in een muizen lokdoos (meestal een grote zwarte doos met één ingang en het gif diep van binnen) om ongelukken te voorkomen.

Plaats de muizen lokdoos het dichtst bij mogelijke voedselbronnen voor de muizen en zorg dat deze steeds buiten bereik van huisdieren en (kleine) kinderen blijft.

5 – Voorkom muizen in spouwmuur

Muizen zijn kleine geniepige beestjes die door gaten passen die kleiner zijn dan een potloodpunt, dus neem de tijd om uw huis te controleren op kieren en gaatjes.

Dicht alle scheuren of openingen die u vindt af met een groot stuk staalwol. Hoewel ze kunnen proberen er doorheen te graven, vormt staalwol met een een sterke barrière.

De ventilatieopeningen aan de buitenkant van de muren kunt u dekken met een speciaal muizenrooster / muizengaas, zodat ongedierte niet naar binnen komt.

Als u gaten dicht voordat u er zeker van bent dat u al het ongedierte heeft gevangen of vergiftigd, loopt u echter wel het risico dat u muizen met hun nesten in de muren vangt en ze buiten uw bereik laat sterven en rotten.

Tijdens een inspectie op kieren en scheuren is het ook slim om slechte afdichtingen rond ramen en deuren te repareren. Ventilatieopeningen aan de buitenkant af te dekken bijen bekjes, zodat u geen wespen of ander ongedierte in de muren krijgt.

Conclusie

Als huiseigenaar of huurder wilt u zo snel mogelijk de muizen in spouwmuur vangen of doden. Zoals hierboven in dit artikel is te lezen raadt ik aan om de muizen uit de muren te lokken met behulp van vallen.

In mijn optiek is het gebruik van muizengif in combinatie met muizen in muren en plafonds af te raden. Wellicht zullen de knaagdieren gedood worden, maar kunnen deze dode dieren, binnen in uw spouwmuur gaan rotten en stinken.

Vallen met springveren, lijmvallen en levend vangende vallen zoals emmer vallen zijn het beste om te gebruiken. De beste muizenvallen om muizen in de spouwmuur weg te krijgen zijn hier online verkrijgbaar.