Bloedluis bestrijden

Bloedluis bestrijden wordt vaak onderschat, en dat komt omdat dit ongedierte (parasiet) erg slim is.

Om ze kwijt te raken, is het belangrijk om te begrijpen hoe een plaag ontstaat en wat de beste maatregelen zijn om ze te bestrijden.

Heeft u problemen met bloedluis bij kippen of ander pluimvee? Weet dan dat je niet alleen bent. Ze zijn een dierenplaag die de laatste jaren voor veel pluimveehouders een probleem is geworden.

Bloedluizen zijn er altijd al geweest, maar de laatste jaren heeft de plaag exponentiële proporties aangenomen, waardoor ingrijpen noodzakelijk wordt.

Het heeft allemaal te maken met klimaat verandering. Jaar na jaar hebben we niet alleen warmere zomers, maar ook veel warmere dagen in het vroege voorjaar en het late najaar.

Daardoor komen bloedluis vroeg tevoorschijn en blijven ze actief tot laat in het jaar. Om nog maar te zwijgen van de hittegolven, wanneer hun ontwikkeling bliksemsnel gaat.

Daarom dit advies: voorkomen is beter dan bloedluis bestrijden.

bloedluis herkennen en bestrijden

Wat is bloedluis?

  • De bloedluizen zijn licht tot donkerrood van kleur als ze bloed hebben gezogen.
  • Zonder bloed zijn ze grijzig/wit tot zwart.
  • De volwassen vrouwtjes zijn duidelijk zichtbaar (0,6 – 0,8 mm groot), de mannetjes zijn tot drie keer kleiner.
  • Jonge larven en nimfen zijn wit van kleur en hebben ook bloed nodig om te groeien.
  • Nimfen die bloed hebben gezogen, zijn te zien als rode vlekken in het kippenhok of op de nestblokken.
  • Bloedluis mijdt het licht en kruipen daarom overdag in de kieren van het kippenhok of nestblokken.
  • In de avonduren en nacht komen ze naar buiten om bloed van de kippen te zuigen.
  • Bloedluis parasiteren op verschillende vogelsoorten, waarbij kippen en volièrevogels hun favorieten zijn.

Bij een zware besmetting met bloedluis kan de kip bloedarmoede krijgen. U herkent dit aan de bleke kam van de kip. Als er niets gedaan wordt, zal de kip na een tijdje sterven.

Bloedluizen kunnen ook Ecoli bacteriën overbrengen, de ziekte van Lyme, Q-koorts en vogelgriep verspreiden.

Bloedluizen kunnen ook overleven op andere dieren zoals katten, konijnen en knaagdieren zoals muizen en ratten. Vooral als de bloedluis geen vogelbloed kunnen vinden, zullen ze andere dieren opzoeken, die op hun beurt de besmetting verder zullen verspreiden.

Voortplanting van de bloedluis

Bloedluizen zuigen gemiddeld elke 2 tot 4 dagen bloed bij pluimvee. Ze kunnen zich alleen voortplanten met vogelbloed.

De ideale omstandigheden voor voortplanting zijn:

  • Vogelbloed: kippen en kanaries zijn het populairst
  • Temperaturen tussen 25 en 29 °C
  • Hoge luchtvochtigheid van 70%.
  • Donkere omgeving. Als ze honger hebben, zullen ze zelfs overdag naar bloed zoeken.
  • Ze planten zich ook voort bij lagere of hogere temperaturen (tot 37°C) en een lage luchtvochtigheid (tot 20%).
  • Onder 12°C komen de eitjes niet meer uit, maar ze blijven intact tot het warmer wordt.
  • Bij temperaturen van -20°C en +45°C sterven niet alleen de bloedluizen, maar drogen ook de andere stadia, waaronder de eitjes, uit.
  • Onder normale omstandigheden legt elke vrouwelijke bloedluis 4 tot 8 eitjes per dag gedurende 6 weken. Dit hangt af van de omstandigheden (temperatuur en vochtigheid) en de parasiet.
  • Bij kippen en volièrevogels varieert dit enigszins. 30 % van de eieren komt onmiddellijk uit, 70 % blijft als eitje achter. Dus je kunt je voorstellen wat er gebeurt tijdens een hittegolf. Niet alleen neemt het aantal volwassen, eieren leggende vrouwtjes exponentieel toe, maar ook de ei populatie wordt enorm. Dit maakt het voor de bloedluizen gemakkelijk om de winter te overleven.

Als je bloedluizen overdag ziet, kun je ervan uitgaan dat het er gemiddeld al duizenden (+ 4000) zijn.

Waar komt bloedluis vandaan?

Veel mensen vragen zich af: “Waar krijgen mijn kippen bloedluis van?”. Dit is een interessante vraag, want dit is een preventieve manier om uw probleem aan te pakken, en het is ook het beste wat u kunt doen om bloedluis bestrijden!

Bloedluizen kunnen de kippen en het kippenhok op verschillende manieren besmetten.

  • Wilde vogels kunnen bloedluizen binnenbrengen wanneer zij in het dierenverblijf komen eten.
  • In oude, onbewoonde schuren kunnen zich nog eieren van rode mijten bevinden. Zodra de stallen weer bevolkt zijn, zullen de eieren uitkomen. Ze kunnen in het eistadium 8 tot 9 maanden intact blijven. Koop daarom nooit een gebruikt kippenhok.
  • Katten en mensen kunnen bloedluizen overbrengen. Haal bijvoorbeeld nooit eieren elders uit een kippenhok als een van hun kippenhokken is aangetast door bloedmijt.
  • Transportkooien en showkooien kunnen parasieten overbrengen.
  • Als je gevogelte koopt, kan er een bloedmijt aanwezig zijn. In principe zitten ze alleen ’s nachts op pluimvee om bloed te zuigen, maar het is heel goed mogelijk dat ze naar een nieuwe eigenaar komen. Met name leghennen die u een tweede leven wilt geven, kunnen ook bloedmijt bij zich dragen.

Hoe lang leeft een bloedluis?

De gemiddelde leeftijd van een bloedluis is 40 dagen. Bij lage temperaturen kunnen bloedluizen veel langer leven, tot wel 60 dagen of meer.

Temperaturen van meer dan 40°C en minder dan 3°C zijn dodelijk voor bloedluizen. Maar de eieren blijven zelfs bij deze temperaturen intact en komen later uit als de temperaturen gunstig zijn. Daarom komen de bloedluizen na de winter weer tevoorschijn en kunnen zij zich verder ontwikkelen en voortplanten.

In lege stallen waar geen kippen of pluimvee meer zijn, sterven de bloedmijten na enige tijd, maar de eitjes wachten op nieuwe gastheren en vrouwen.

Hoe lang kan een bloedluis overleven in een leeg hok zonder bloed?

Volwassen bloedluizen kunnen slechts enkele weken overleven zonder bloed van vogels en pluimvee, maar de eieren overleven 8 tot 9 maanden!

Ze blijven inactief zolang er geen vogels, kippen of pluimvee aanwezig zijn. Zodra er weer kippen of vogels zijn, komen de eieren uit en begint de plaag opnieuw.

Bloedluis onzichtbaar?

Bloedluizen blijven lange tijd onzichtbaar voor de mens omdat ze gevoelig zijn voor licht en zich overdag in kieren en spleten verstoppen. Voor een doeltreffende bloedluis bestrijding is het echter noodzakelijk dat u ze zeer snel opspoort.

Hoe bloedluis herkennen en opsporen?

  • Maak de binnen en buitenkant van de leg en nestkastjes van uw kippen en vogels dagelijks schoon met een (witte doek). Als je bij het wrijven rode vlekken ziet, dan heb je bloedmijt.
  • In volières en kippenhokken, controleer de spleten en zitstokken. Je kunt een wit papier in de scheuren wrijven. Als het rood wordt, heb je bloedmijt.
  • Controleer de houders van drinkflessen en voederbakken die aan de tralies van de volières zijn bevestigd. Dit zijn ook een ideale habitat voor bloedluis.
  • Controleer de kooi ’s nachts met een lamp op bloedluizen die bloed zoeken.
  • Hang een bloedluisval in je kooi. Dit vangt zowel mannelijke als vrouwelijke exemplaren.
  • Als uw dieren lusteloos of mager worden, kunt u ervan uitgaan dat u al een plaag hebt! Ze leggen ook weinig of geen eieren.
  • Bij kippen wordt de kam bleek, wat op bloedarmoede wijst. Zelfs dan is de situatie zeer ernstig en moeten drastische maatregelen worden genomen.

Bloedluis bestrijden

Officieel heet de bloedluis (Dermanyssus Gallinae). Op bol.com kunt u roofmijten tegen bloedluizen kopen, deze roofmijten doden de verschillende stadia van de bloedmijt.

Zowel rode bloedmijten (mijten die hun bloed hebben opgezogen) als witte bloedmijten (mijten die hun bloed niet hebben opgezogen) worden aangevallen door de roofmijt.

Biologische middelen om bloedluis bestrijden

Aangezien bloedluis een groot probleem kan worden, zijn er veel bestrijdingsmiddelen op de markt. Zowel via chemische producten als bloedluis bestrijden met natuurlijke bestrijdingsmiddelen.

Natuurlijk wil ik een oproep doen om uw oog te laten vallen op een biologisch middel tegen bloedmijt, vooral omdat de chemische middelen vaak niet doeltreffend werken, slecht zijn voor mens en dier.

Bovendien worden bloedluizen snel immuun voor chemische stoffen.

Beste remedie bij bloedluis bestrijden is preventie

Rode mijten komen voor bij kippen en pluimvee, maar u zult ze alleen opmerken als ze in enorme aantallen in de stallen aanwezig zijn.

Aangezien er altijd bloedluizen zullen zijn en u ze nooit volledig kunt uitroeien, is het belangrijk het aantal beperkt te houden. Dus de beste remedie tegen bloedmijt is voorkomen en nog eens voorkomen!

Preventie bij bloedluis bestrijden

  1. Hou je kippenhok of vogelvoliere goed schoon.
  2. Maak zitstokken, nestblokken, transport kooien regelmatig schoon.
  3. Als u een nieuw kippenhok wilt kopen, kies er dan een die gemakkelijk is schoon te houden. Kunststof is hiervoor ideaal, het heeft weinig naden en is zeer gemakkelijk schoon te maken.
  4. Kalk je kippenhok wit met witte kalk.
  5. Strooi tabakstro in het hok in plaats van het gebruikelijke stro. Normaal stro heeft in holle buizen waarin bloedluizen zeer goede schuilplaatsen vinden, maar tabakstro heeft dat niet.
  6. Hang een bloedmijtval op die gebaseerd is op feromonen. Dit lokt zowel mannelijke als vrouwelijke bloedmijten naar de val. Een val kan 20 dagen gebruikt worden, daarna moet je hem verversen.
  7. Stel kleine hoeveelheden roofmijten bloot aan temperaturen boven de 15°C. Roofmijten zijn de natuurlijke vijanden van bloedluizen. Ze kunnen in de kieren en spleten op ze jagen en doden.

Conclusie

Bloedluis bestrijden zal voor iedereen die kippen heeft een noodzakelijk kwaad worden. Want elke kippenhouder zal vroeg of laat met deze parasiet te maken krijgen, hoe vervelend ook.

In bovenstaand artikel heeft u voldoende informatie hoe bloedluis bestrijden, maar nog belangrijker hoe bloedluis voorkomen.

Tot slot, wees altijd waakzaam!

  • Vermijd contact met andere kippenhokken en volièrevogels.
  • Quarantaine nieuwe vogels of kippen.
  • Houd uw hok zo schoon mogelijk en zorg ervoor dat knaagdieren en vogels niet aan het voer kunnen komen.
  • Maak de transport kooien schoon.
  • Gebruik biologische middelen bij bloedluis bestrijden.