Muizen lijm? of diervriendelijk vangen

Muizen lijm toepassen om muizen te vangen? ik zou het niet doen. Waarom niet leest u in dit artikel.

Muizen lijm is een wreed middel om ongedierte te vangen, en dat niet alleen deze (muizenval) brengt ook andere (huis)dieren in gevaar.

muizen lijm gebruiken

Ja, ze bestaan: Mensen die zo gek zijn op muizen dat ze deze knaagdiertjes uit vrije wil als huisdier houden. En waarom ook niet: ze zijn echt leuk om naar te kijken.

Ondanks hun schattige uiterlijk zijn muizen echter niet voor iedereen welkome huisgenoten. En daar is een reden voor: ze planten zich opmerkelijk snel voort, besmetten voedsel en kunnen ook ziekten en parasieten overbrengen.

Alsof dit nog niet genoeg is, veroorzaken de dieren ook materiële schade door het knagen aan elektriciteitskabels en isolatie.

Er zijn talloze manieren om van muizen in huis af te komen. Sommige van hen zoals muizen lijm zijn echter verboden in Nederland vanwege hun dieronvriendelijke vang methode.

Informatie over muizen

Muizen kwamen oorspronkelijk uit Afrika, Zuid-Europa en grote delen van Zuid en Zuidoost Azië. Door de nabijheid van de mens hadden deze kleine knaagdieren een aantal reismogelijkheden, zoals reizen per schip of koets, wat muizen hielp zich over de hele wereld te verspreiden.

Het bekendste exemplaar in Nederland en België, is de huismuis (Mus musculus), eigenlijk afkomstig uit India en nu gevestigd Europa.

Muizen lijm waarom verboden?

Feit is muizen zijn ongedierte, brengen ziekten over en kunnen grote materiële schade aanrichten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat niemand deze kleine knaagdieren in zijn eigen huis wil huisvesten.

Dus wat te doen?

De meeste mensen proberen een plaag onder controle te krijgen met behulp van muizenvallen.

Een uiterst wrede manier om een plaag onder controle te krijgen is het vangen van muizen en ratten met zogenaamde lijmplanken.

De naam van deze vangmethode verraadt letterlijk hoe hij werkt. Muizen of andere kleine knaagdieren blijven met hun pootjes aan de muizen lijm kleven. Het is precies op dat moment dat hun doodsstrijd begint.

Hoe meer de dieren zich uit hun benarde positie trachten te bevrijden, des te hopelozer wordt hun overlevingsstrijd, die meestal dagen duurt.

Er zijn al muizen gevonden die hun eigen ledematen probeerden op te eten in hun kwellende strijd om te overleven. Hun waarschijnlijke doel: zich zo snel mogelijk bevrijden van de muizen lijm om aan een ellendige dood te ontsnappen.

Maar niet alleen muizen en ratten zijn het slachtoffer van deze wrede vangstmethode.

Vogels en andere kleine gewervelde dieren komen ook vast te zitten op de kleefvallen en sterven.

Desondanks zijn er nog steeds mensen die via internet lijmplank vallen bestellen en deze vervolgens gebruiken om knaagdieren te vangen.

De wet wil deze wreedheid tegen dieren voorkomen.

Mensen die de muizen lijm methode toepassen, overtreden de wet op het dierenwelzijn en kunnen worden gestraft met een boete. Als een dier daardoor schade wordt berokkend, is dat zelfs een strafbaar feit.

Muizen lijm het laatste redmiddel?

Veel mensen schrikken of raken in paniek als een muisje hun pad kruist, en ook ratten zijn niet erg populair. Ik kan begrijpen dat men niet onder hetzelfde dak met deze dieren wil slapen.

Ze laten immers vuil achter, kunnen ziekten overbrengen of aan het een of ander knagen.

Dus muizen vangen met emmer.

Hiervoor zijn er verschillende muizenvallen verkrijgbaar in doe-het-zelfzaken, dierenwinkels of online die het dier levend vangen, zodat u het ongedierte op een schone en diervriendelijke manier uit uw huis kunt verdrijven.

Muizen lijm vallen – ondanks het verbod

Voor weldenkende en voelende mensen is het onvoorstelbaar dat er nog steeds lijmvallen worden gebruikt. En deze in huis en tuin worden neer gezet om muizen of ratten te vangen.

Deze lijmplanken zijn zoals ik hierboven al heb genoemd verboden bij de Nederlandse wet op het dierenwelzijn. Niettemin kunnen talloze varianten zonder problemen op het internet worden gekocht.

De beschrijving luidt bijvoorbeeld:

“Muizen lijm vallen zijn zeer efficiënt en u zult snel resultaten zien”. Voor een nog beter en sneller resultaat kunt u ook een beetje extra lokstof aan de lijmplank toevoegen.

Muizen lijm vallen zijn wreed

Muis of rat blijven er met hun pootjes aan plakken. Hoe meer ze proberen vrij te komen, hoe meer ze vast komen te zitten.

Totdat ze na uren of dagen sterven, is er geen andere manier om het lijden van de dieren te beschrijven.

Zijn de mensen die muizen lijm kopen wreed, empathisch, dierenhaters of gewoon onnadenkend? Ik denk zelf het laatste onnadenkend en waarschijnlijk ook hopeloos omdat ze niet van die muizenplaag afkomen. En dan een muizen lijmplank als laatse redmiddel zien om muizen te bestrjden.

Ook zijn mensen die lijmplanken inzetten tegen muizen en ratten onnadenkend omdat ze vaak niet in de gaten hebben dat andere dieren ook worden geschaad.

Wat het laatste betreft, kunnen de volgende voorbeelden hun misschien aan het denken zetten.

Vogels die op lijmvallen zijn gesprongen of geland. Sommigen konden gered worden, anderen stierven in doodsangst. Was dit opzettelijk van de kant van de muizenbestrijder?

Misschien voert hij de vogels in een vogelhuisje een paar meter verderop? Om te voorkomen dat muizen bij het voedsel komen, zette hij een lijmplank op? Met een verschrikkelijk resultaat.

Gebruik diervriendelijke methodes en geen muizen lijm

Geen enkel dier verdient het om op deze manier gedood of beschadigd te worden.

Bovendien zijn muizen en ratten belangrijke schakels in de dierlijke voedselketen. Roofvogels, uilen, oehoe’s en zelfs ooievaars hebben ze bovenaan hun menu staan.

Wie behoefte heeft aan een dierenval, moet daarom zijn toevlucht nemen tot een geschikte levende val. Die met korte tussenpozen moet worden gecontroleerd.

Conclusie

Muizen lijm veroorzaakt veel dierenleed, en deze vangmethode zal ik dan echt als laatste redmiddel willen inzetten. Ik begrijp als u alle middelen heeft geprobeerd om muizen te bestrijden, en vangen van dit ongedierte lukt echt niet.

Dan is muizen lijm waarschijnlijk de laatste strohalm om een muizenplaag onder controle te krijgen.

Mocht u deze vang methode gaan toepassen les hier dan alles over het veilig toepassen van lijmplanken.