Muizen in de tuin – Zo kom je er vanaf

Muizen in de tuin is dat erg? nou over het algemeen worden ze als ongewenste gasten in de tuin gezien. Lees dit artikel hoe u  een muizenplaag in uw tuin kunt herkennen en wat u ertegen kunt doen.

Opgegeten selderijknollen, sla die plots stopt met groeien, jonge fruitbomen en bloembollen die niet uitlopen noch ontluiken. Dit zijn voorbeelden van de schade die muizen in de moestuin kunnen aanrichten.

Schade aan gazon, groenten, bloembollen, sierheesters, jonge bomen en verzakte bestrating of terras wordt vooral veroorzaakt door de woelmuis en de kleinere veldmuis.

Vooral deze laatste eet een enorme hoeveelheid verschillende plantendelen, wortels, granen en knollen. De veldmuis wordt tot 12 cm groot en kan tot tien keer per jaar 4 tot 8 jongen baren.

muizen in de tuin bestrijden

Welke muizen in de tuin

Ja, de kleine knaagdieren zijn schattig. Maar dat verandert niets aan het feit dat muizen, net als ratten, een plaag zijn op het gebied van aanrichten van schade aan huis en tuin, hygiëne en gezondheid.

Bovendien kan een muizenpaar in een mum van tijd uitgroeien tot een hele kolonie. Dus de enige vraag die overblijft is: Wat te doen tegen muizen in de tuin?

En welke muis is schadelijk in de tuin en welke is nuttig? U leest het in dit artikel.

Veldmuis in de tuin

Veldmuis in huis

De veldmuis is gemakkelijk te herkennen, ze leven in kleine kolonies. Veel bovengrondse paden, veel kleine (vlucht) gaten en kleine hoeveelheden uitgegraven, fijne grond verraden hun aanwezigheid.

In sommige jaren kunnen veldmuizen aanzienlijke schade toebrengen aan de planten en hun ondergrondse delen, alsook aan de schors van fruitbomen in de moestuin.

De knaagschade aan bomen en planten zijn vaak plekken waar rot of ziekteverwekkers binnenkomen. Vooral bij wortelen, bieten en andere groenten kunnen ze hele rijen planten wegvreten.

De dagelijkse voedselbehoefte van een veldspitsmuis bedraagt 10 % tot 15 % van hun lichaamsgewicht, d.w.z. ongeveer 3 à 6 gram. Bovengrondse looppaden en ronde ganggaten (zonder terpen) wijzen op hun aanwezigheid.

Uitgebreide informatie over de veldmuis .

Spitsmuis in de tuin

spitsmuis bestrijden

De spitsmuis kan ook in de tuin gevonden worden. Deze kleine insecteneters, zoals de mol, zijn nuttig in de tuin. Ze eten bijna uitsluitend insecten en ongewervelde weekdieren.

Zij zijn dus van groot nut voor natuurlijke ongediertebestrijding omdat zij slechts af en toe lichte schade aanrichten door zaden te eten. De kleine spitsmuis heeft als onderscheidend kenmerk een zeer spitse snuit.

Spitsmuizen verblijven graag in hoopjes stenen, bladeren of compost. Als u deze dieren in uw tuin wilt aanmoedigen, moet u ze een geschikte habitat bieden.

Ze zijn ook te vinden op weilanden en in heggen.

Aangezien spitsmuizen geen knaagdieren zijn, maar insecteneters en veel ongedierte in de tuin vernietigen, worden zij beschouwd als nuttige dieren.

Ze eten geen boomschors, groenten, fruit, wortels en bloembollen.

Uitgebreide informatie over de spitsmuis .

Woelmuis in de tuin

Woelmuis bestrijden

Daarentegen is de woelmuis, veel groter dan de niet schadelijke spitsmuis, hij kan een lichaamsgrootte tot 20 cm bereiken. Hij heeft ook vier duidelijk zichtbare snijtanden en voedt zich hoofdzakelijk met sappige wortels en knollen.

Een woelmuizenplaag uit zich vaak in gazon, groentetuin, fruitbomen of zelfs sierplanten zoals rozen die verwelken zonder dat daar een reden voor lijkt te zijn.

Vaak hebben de planten geen houvast meer in de grond doordat de wortels zijn weggevreten en vallen ze gewoon om of kunnen ze er gemakkelijk worden uitgetrokken.

Een ander typisch kenmerk is de plotselinge kromming van de geknabbelde planten. Afhankelijk van de mate van beschadiging is het meestal niet mogelijk de planten te redden.

Platte, meestal langwerpige hopen aarde wijzen ook op de activiteiten van een woelmuis. Deze worden vaak aangezien voor molshopen, waardoor veel tuiniers te laat zijn met het nemen van maatregelen tegen de woelmuizenplaag.

Uitgebreide informatie over de woelmuis .

Schade door muizen in de tuin voorkomen

Als u van muizen uit de tuin af wilt, moet u er eerst zeker van zijn dat het echt muizen zijn. Kleine (aarde) hopen in de tuin zijn een teken van woelmuizen, die vooral tunnels graven om de wortels van bloemen, vaste planten en struiken af te knabbelen.

Schade aan groenten, bloembollen of sierstruiken wordt daarentegen meestal veroorzaakt door de veldmuis.

Bestrijden met huismiddeltjes en geurtjes.

Muizen hebben een uiterst gevoelige reukzin, wat bijzonder gunstig handig is voor het bestrijden van muizen met op geur gebaseerde werende middelen.

Aangezien met eenvoudige huismiddeltjes muizen in de tuin kan voorkomen en een groot effect kan worden bereikt, moet u ze zeker deze methode verkiezen boven het gebruik van vergif.

Dit omdat verschillende soorten muizengif niet alleen schadelijk zijn voor de muizen zelf, maar ook op indirecte wijze de gezondheid van huisdieren in gevaar kunnen brengen.

Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als een huiskat bij het eten van (dode) muizen gifstoffen binnenkrijgt. De volgende middelen zijn geschikt om muizen in de tuin door middel van geuren te verjagen:

Vloeibare mest.

Tijdens het fermentatieproces van brandnetels ontwikkelt de mest een sterke geur, die door de muizen als uiterst onaangenaam wordt ervaren. Een alternatief welke hetzelfdewerkt, is vloeibare mest van vlierbessen.

 • De toepassing is eenvoudig.

Vul de vloeibare mest in een gieter en giet deze rechtstreeks in de holtes van de woelmuizen. Een vloeibare mest van thuja takken wordt ook doeltreffend geacht. De toepassing is identiek aan die van de eerder genoemde vloeibare meststoffen.

Vloeibare koemest

Muizen vinden ook de geur van vloeibare koemest uiterst onaangenaam. Als er een mogelijkheid is dat u drijfmest van een boer kunt krijgen, een paar emmers zijn vaak al voldoende.

 • Toepassing vloeibare koemest

Giet de mest gewoon in de muizengaten om de knaagdieren weg te jagen. Daarnaast de mest geeft uw tuingrond ook veel voedingsstoffen. In de nabijheid van uw buurman is het echter raadzaam deze methode van muizen bestrijding niet toe te passen of eerst te overleggen.

Karnemelk

Zure karnemelk is ook ideaal om muizen te verdrijven. U kunt het rechtstreeks in de muizenholen gieten of het in een katoenen doek drenken en het in de holen duwen.

Let er bij het aanbrengen op dat de karnemelk niet over de hele grond of boven de grond wordt gebruikt. Dit zou problemen met de buren kunnen veroorzaken door de stinkende geur.

Etherische oliën

Sommige etherische oliën bevatten geuren die onaangenaam zijn voor muizen. Deze omvatten eucalyptusolie en pepermuntolie.

Druppel een paar druppels van de olie op een doek en leg die in de onmiddellijke nabijheid van het muizennest. Aangezien het aroma veel te intens is voor de fijne reukzin van de muizen, zullen ze snel op de vlucht slaan.

Planten die muizen in de tuin verjagen.

De mate waarin geuren van afzonderlijke planten bijdragen tot het verjagen van muizen is nog niet duidelijk aangetoond. Derhalve kan worden aangenomen dat zij geen rechtstreeks afschrikkend effect hebben.

Niettemin vinden muizen de geuren van bepaalde planten onaantrekkelijk, zodat zij gespaard blijven van vreetschade. Dit is te wijten aan het feit dat sommige planten bittere en aromatische stoffen afscheiden.

Weer andere exemplaren vormen borstelige, stekelige bladeren die bij het eten in de keel blijven steken. Slechts een paar planten zijn genoeg om een afschrikkend effect te hebben.

Deze planten omvatten, onder andere:

 • Knoflook
 • Tijm
 • Mint
 • Kamille
 • Dille

Huismiddeltjes tegen muizen in de tuin

Doeken gedrenkt in terpentine

Leg een in terpentine gedrenkte doek langs de paden van de muizen om ze af te schrikken. Let er echter op dat terpentine een zeer ontvlambare stof is en dat er zich geen ontvlambare voorwerpen in de nabijheid mogen bevinden.

Andere huismiddeltjes.

Deze tips kunnen u ook helpen om muizen in de tuin te bestrijden:

 • Bescherm jonge fruitbomen tegen het vreten van wortels met muizengaas.
 • Strooi gebruikte kattenbakvulling op verdachte plaatsen in de tuin en vervang deze regelmatig.
 • Strooi katten of hondenhaar in borders of jonge aanplant.
 • Dek alle vuilnisbakken goed af met een deksel als mogelijke voedselbron.
 • Raap gevallen fruit op en vermijd open voederplaatsen voor huisdieren.

Is het nodig om muizen uit de composthoop te verdrijven?

Als muizen zich in de composthoop hebben gevestigd, is in het begin geen ernstige schade te verwachten. Het kan echter gebeuren dat de knaagdieren zich explosief vermeerderen.

Daarom kan het zijn dat u een aantal maatregelen moet nemen om het verblijf van de dieren zo onaangenaam mogelijk te maken. U kunt dit doen door de composteer bak verschillende om te spitten of te verplaatsen.

Als er geen natuurlijke neerslag valt, kunt u de compost ook af en toe zelf besproeien.

Muizen hebben een hekel aan teveel water in hun holen.

Conclusie

Het voorkomen van muizen in de tuin kan op verschillende manieren. Maar als u muizen met succes uit uw tuin wilt verdrijven, moet u eerst de buitenruimte controleren op mogelijke schuilplaatsen en indien nodig de ingangen afsluiten.

De meest populaire schuilplaatsen voor muizen zijn:

 • Composthoop.
 • Houten schuttingen.
 • Vogelhuisjes.
 • Schuren, fietsstalling en tuinhuisjes
 • Dicht bladerende bodembedekkers

Muizen kunnen zowel klimmen als zwemmen, en daarom zijn er vaak talrijke schuilplaatsen. Zelfs kleine scheurtjes in het metselwerk zijn voldoende voor muizen om binnen te komen.

Volledige controle van muizen in de tuin is meestal moeilijk, en daarom moet u zich erbij neerleggen dat er muizen in uw tuin leven.

Als u een natuurlijke tuin heeft met een evenwichtig ecosysteem, is het onwaarschijnlijk dat muizen zich buitensporig vermenigvuldigen en tot een muizenplaag uitgroeien.