Muizenkeutels herkennen & Veilig opruimen

Muizenkeutels in huis of bed, de  alarmbellen moeten direct afgaan bij het zien van muizenpoep.

Om je te helpen muizenkeutels te herkennen geven we je hier informatie over hoe gevaarlijk deze uitwerpselen zijn.

Lees ook in dit artikel hoe je muizenuitwerpselen en muizenurine het best kunt opruimen. Het is natuurlijk al erg genoeg dat er dierlijke uitwerpselen in je huis of zelfs in je bed aanwezig is.

Niet alleen is het een hygiënisch probleem, het vormt de aanwijzing van de aanwezigheid van ongedierte.

Muizen en muizenkeutels in huis

Muizenkeutels hoe gevaarlijk

Muizen leven redelijk comfortabel onder ons. Ze voelen zich aangetrokken tot de beschutting die onze huizen hen bieden, terwijl onze keukens en voorraadkasten dienen als hun voedselbron. Een lekkende waterleiding en andere waterbronnen voorzien in hun behoefte aan vocht.

Muizen komen meestal een huis binnen als de weersomstandigheden, natter en kouder worden en ze beschutting zoeken tegen de elementen. Er zijn veel signalen dat je een knaagdierplaag hebt waaronder de aanwezigheid van muizenkeutels.

Hoe muizenkeutels herkennen

Hoe ziet muizenpoep eruit, het kan best moeilijk zijn om muizenkeutels te onderscheiden van rattenkeutels (of andere ongedierte uitwerpselen). De meest onderscheidende factor zijn de grootte van de keutels.

Uitwerpselen van muizen zijn over het algemeen een kleine 3 tot 8 millimeter lang.
Ze lopen taps toe aan de uiteinden en lijken op donker gekeurde rijstkorrels of (XL hagelslag).

Rattenkeutels of Muizenkeutels

muizenkeutels of rattenkeutels herkennen

Heb je uitwerpselen gevonden in de buurt van muizenvallen, dan wil je natuurlijk weten of het geen rattenkeutels zijn?. Want dat is wel zo handig om het juiste bestrijdingsplan op te zetten.

Kleur en geur zijn geen betrouwbare indicatoren omdat ze slechts minimaal verschillen. Rattenkeutels zijn echter groter, dan muizenkeutels. Rattenpoep is ongeveer 1 tot 2,5 cm lang, meestal licht gebogen in de vorm van een banaan.

De rattenkeutels worden niet over een groot gebied verdeeld, zoals bij de muis het geval is, maar 40-50 keutels worden op één plek geconcentreerd.

Oude of verse keutels

Ondanks wat je misschien verteld wordt, is het moeilijk om te bepalen hoe oud keutels zijn, omdat de kleur vaak afhangt van de voedselbron. De beste manier om de versheid van de uitwerpselen te bepalen, is om de aanwezige uitwerpselen te verwijderen.

Zodra je de keutels hebt verwijderd, moet je de plek waar je voor het eerst de keutels aantrof na 24 uur opnieuw inspecteren. Als je dan weer nieuwe uitwerpselen vindt, heb je een actuele muizenplaag.

Waar kun je muizenpoep vinden

Muizen zijn nachtdieren, dus ze zijn niet gemakkelijk te ontdekken. Daarom zijn de uitwerpselen die ze achterlaten een goede indicatie op de aanwezigheid van deze plaagdieren.

Muizen poepen elke dag tussen de 50 en 75 keutels. De omvang van een muizenplaag kan soms worden bepaald door het aantal muizenkeutels die je vindt en waar ze zich bevinden. Want meestal is er meer dan één muis in huis.

Het is een goed idee om de volgende delen van het huis te controleren of door een professionele ongediertebestrijder te laten inspecteren als je vermoedt dat er muizen aanwezig zijn.

 • Keukenkasten, voorraadkasten en andere ruimtes waar voedsel wordt bewaard of bereid.
 • Bijkeukens en gebieden rond apparaten en boilers.
 • Badkamerkasten en slaapkamer kasten.
 • Zolder en kruipruimte.
 • Elk deel van het huis met ventilatieopeningen, zichtbare leidingen of gaten in muren.
 • Garage, berging en opslagruimtes. Haardhout)

Zijn muizenkeutels gevaarlijk?

Wat zijn de gevaren en kansen om ziek te worden van muizenkeutels?

In principe worden de ziekten van muizenkeutels verspreid via voedselbesmetting of het inademen van besmette lucht. Er zijn twee belangrijke ziekten die veel voorkomen bij in aanraking komen van muizenkeutels.

Salmonella vergiftiging.

De aandoening die wordt veroorzaakt door de Salmonella bacterie. De ziekte wordt meestal opgelopen via besmet water en voedsel. De algemene naam voor de aandoening is voedselvergiftiging, een veelvoorkomend gezondheidsprobleem dat veel mensen ervaren.

Deze gezondheidstoestand is niet dodelijk, maar de aandoening kan gecompliceerd worden als ze niet dringend wordt behandeld.

De symptomen zijn:

 • Buikpijn
 • Diarree
 • Koorts

Hantavirus gevaarlijk.

Hantavirus is een zeldzame aandoening die kan ontstaan door muizenkeutels, dit virus kan zelfs dodelijk zijn. Meestal wordt het hantavirus verspreid via de lucht en kan het in contact worden gebracht via de inademing van het virus.

Het hantavirus tast het ademhalingssysteem en verschillende systemen in het lichaam aan.

Een belangrijk teken is moeite met ademhalen. Ademen is moeilijk omdat het virus ervoor zorgt dat er vocht in de longen komt. De aandoening heeft een dringende medische behandeling nodig, waaronder het gebruik van een beademingsapparaat en zuurstoftoevoer.

De symptomen kunnen zijn:

 • Moeilijk ademen
 • Koorts
 • Koude rillingen
 • Vermoeidheid
 • Spierpijn
 • Misselijkheid
 • Duizeligheid

Het ervaren van een van deze symptomen en het opmerken van muizenkeutels in bed zijn voldoende redenen om een ​​arts te raadplegen.

Noodzaak om muizenkeutels op te ruimen

Ongetwijfeld zijn muizenkeutels smerig.

En nog veel meer, muizenkeutels impliceren dat er muizen in je huis leven. Naast de mogelijke gezondheidsproblemen door de uitwerpselen, kunnen knaagdieren mijten en teken overbrengen die andere ziekten verspreiden.

Een grondige reiniging is dan ook noodzakelijk.

De belangrijkste stap bij het opruimen van muizenkeutels is het vermijden van direct contact met uitwerpselen. Opgedroogde muizenkeutels betekent dat de muis de poep enkele dagen geleden heeft laten vallen.

Hoe gevaarlijk zijn muizenkeutels?

Het is natuurlijk mogelijk dat je per ongeluk met ongedierte uitwerpselen in aanraking komt. De volgende acties zijn zeker van belang.

 1. Handen grondig wassen.
 2. Desinfecterend middel gebruiken.

Opruimen, reinigingen van muizenpoep?

Nu je zeker weet dat je geen muizen meer in huis hebt, is het tijd voor een grondige schoonmaak.

Het schoonmaken van muizenpoep en muizenurine is een intensief klusje, omdat je het hele huisdoor moet. Van de zolder, kelder, garage, slaapkamer berging of een voorraadkast. Al deze plaatsen kunnen bezocht zijn door muizen en bacteriën en poep bevatten.

Goed schoonmaken en is dan ook aan te raden, neem de volgende stappen.

 • Draag rubberen, huishoud of latex handschoenen.
 • Draag een mondkapje tijdens het schoonmaken.
 • Lucht de ruimte waar de uitwerpselen zich bevinden minstens 30 minuten voor het reinigen.
 • Verwijder poep zoveel mogelijk met (papieren) handdoeken / keukenrol.
 • Doe de uitwerpselen in een stevige vuilniszak, sluit de zak goed af en gooi deze onmiddellijk weg.
 • Besproei gebieden met ontsmettingsmiddelen (Dettol)
 • Was beddengoed als je muizenkeutels in bed hebt aangetroffen. ( neem de hoogst mogelijke temperatuur)

Klaar met schoonmaken.

Gooi de handschoenen en het mondkapje bij het huisvuil. En was direct de kleding die tijdens het reinigingen is gebruikt.

Tip… je kunt ook een wegwerpoverall  gebruiken en deze na de schoonmaak weggooien.

Geen maatregel is teveel als het om gezondheid gaat, veiligheid is beter dan later spijt hebben.

Conclusie

Na dit gelezen te hebben, zou iedereen het erover eens zijn dat (grote hoeveelheden) muizenkeutels serieuze aandacht nodig heeft.

Natuurlijk maakt muizenpoep je huis vuil, maar veel meer, muizenkeutels zijn gevaarlijk, het kan ervoor zorgen dat je er ziek van wordt.

Verklein de kans om ziek te worden van rattenkeutel, muizenkeutels door deze direct op te ruimen nadat ze zijn opgemerkt.