Huiszwam herkennen

Huiszwam kan grote schade aanrichten in huizen, lees hier hoe huiszwam herkennen en hoe u deze het beste kunt bestrijden!

Niet alleen in oude huizen bestaat het gevaar dat vocht permanent in het hout dringt. Hierdoor kan huiszwam zich verspreiden en het metselwerk aantasten. “Serpula lacrymans” is moeilijk te elimineren.

De schimmel kan droge periodes tot wel tien jaar overleven.

Daarom is het belangrijk dat u droogrot op tijd onderkent en met tegenmaatregelen begint. De schimmel is lid van de houtzwammen familie. Het is een van de ongeveer 60 verschillende houtzwammen die zich in Midden-Europese huizen verspreiden.

huiszwam herkennen en bestrijden

Waardoor ontstaan huiszwammen?

Vochtige muren of balken zijn een goede voedingsbodem voor schimmels zoals de huiszwam. Naaldhout met een houtvochtgehalte van meer dan 35 % tot 55 % wordt vaak aangetast ook door houtworm. Huiszwam tast echter ook beuk, eik en andere hardhoutsoorten aan.

De schimmel beperkt zich niet tot hout ook poreuze voegen in metselwerk, isolatiemateriaal en spaanplaat bieden hem voldoende aanvalsoppervlak. De schimmel tast niet alleen oude gebouwen aan, maar ook nieuwe.

Vooral kelders en houten balken in kruipruimtes lopen gevaar.

Huiszwam vindt ideale omstandigheden bij een temperatuur van +/- 20 °C. De schimmel geeft ook de voorkeur aan een houtvochtgehalte van meer dan 30 %. Als u schade door vocht in uw huis ontdekt, moet u die snel verwijderen om geen diepe aantasting en onherstelbare schade te riskeren.

Als u huiszwammen te laat ontdekt, kan het de constructie of bepaalde dragende onderdelen van het huis ernstig beschadigen, waardoor het huis zelfs kan instorten.

Om mogelijke vochtschade uit te sluiten, moet u ook achter lambriseringen en plinten kijken, houtzwammen ontstaan vaak in holtes waar geen tocht is. Schimmelaantasting kan ook optreden achter kasten of banken.

Hoe huiszwam herkennen

U kunt huiszwam herkennen aan de bruine kleur, die wordt veroorzaakt door bacteriën. Als er over en langs de nerf scheuren in het hout ontstaan, is dat een teken van aantasting. Het hout verrot als blokjes door de schimmel.

Je kunt de draadvormige cellen van huiszwam, ook wel mycelium genoemd, herkennen aan de hennepachtige vezels. De vruchtlichamen van de schimmel zijn wit en aan de randen pluizig (wattenachtig).

De kern van de huiszwam is okergeel tot oranje van kleur. Daardoor is het gemakkelijk te verwarren met schimmel.

Huiszwammen kunnen tot wel 2 cm dik en 1 m lang worden. Als u zo’n schimmel vindt, is hij al in een vergevorderd stadium. Nu kunnen er ook (water) druppels uit de zwam komen.

Tip: Als u geen schimmel kunt zien, maar u kunt wel met uw vinger op een houten balk drukken, is deze waarschijnlijk al aangetast.

Hoe huiszwam verwijderden?

Nadat u huiszwam heeft herkent is het tijd om zo snel mogelijk in actie te komen. En als aanbeveling geef ik aan om dit probleem door een vakman te laten verwijderen. Hij kan de schimmel effectief bestrijden, en geeft aan welke maatregelen moeten worden genomen om hout te beschermen.

Om dit te doen, onderzoekt de deskundige eerst de structuur van het gebouw op schade.

Als de schimmelaantasting huiszwam is, verwijdert de specialist al het aangetaste hout tijdens de bestrijding. Hij zal ook alle schimmelsporen doden en het hout tot één meter boven de zichtbare aantasting ook beoordelen. Zodat alle schimmels zijn verwijderd, en niet meer terugkomen.

Als schimmel zich heeft verspreid naar het pleisterwerk, moet deze gronding worden gereinigd of eventueel verwijderd en opnieuw worden aangebracht.

Na deze maatregelen kan het verwijderd pleisterwerk en hout worden teruggeplaatst. Het nieuwe hout wordt chemisch behandeld om het te beschermen.

Opmerking: Houtzwam kan in hout tot tien jaar overleven, zelfs zonder vocht. Daarom is het belangrijk om alle aangetaste plekken te verwijderen.

Huiszwam herkennen en voorkomen

U kunt huiszwammen voorkomen met eenvoudige stappen.

  • Ventileer de (kelder) ruimtes regelmatig en grondig.
  • Luchten werkt vooral goed in de winter, omdat de buitenlucht droger is tijdens het koude seizoen. Dit voorkomt dat de (kelder) ruimtes vocht aanzuigt.
  • Als u uw huis of flat ook goed verwarmt, vermindert u de kans op schimmels.

In de zomer kan het beste in de vroege ochtenduren worden geventileerd, wanneer de luchtvochtigheid buiten niet hoger is dan in vochtige ruimtes zoals de kelder.

U kunt een lucht ontvochtiger gebruiken om de vochtigheid in een ruimte te verminderen, dit helpt goed tegen schimmels. Kartonnen dozen en brandhout kunt u beter niet in vochtige ruimtes zoals de kelder opslaan.

Er zijn zaken om huiszwammen te voorkomen al tijdens het bouwen van een schuur, huis. Loofhout zoals beuk, eik of meranti dat volledig droog is, is uitermate geschikt voor de bouw en mider schimmel gevoelig.

Het is beter om bij de bouw van een huis geen grenen of vuren te gebruiken. Als u een nieuw huis bouwt, zorg er dan voor dat hout voldoende gedroogd is, dit vermindert de kans op bruinrot.

Ruimtes worden soms vochtig door gaten in de dakbedekking, zorg ervoor dat deze snel worden gerepareerd. Ook druppelende waterleidingen en waterschade moeten zo snel mogelijk worden gerepareerd, dit voorkomt schimmelvorming.

Kosten huiszwam bestrijden

Huiszwam bestrijden kan duur zijn, daarom is het belangrijk om schimmels op te sporen en huiszwam herkennen. Als u uw huis moet laten renoveren vanwege de schimmelaantasting, kan het zijn dat u duizenden euro’s kwijt bent .

Er zijn verzekeringen die misschien de kosten gedeeltelijk dekken. Aantasting door huiszwam kan door de verzekering worden gedekt als de schimmel een langdurig schadelijk effect heeft op het huis.

De meeste verzekeringen zullen niet zomaar huiszwam vergoeden uit uw inboedel op opstalverzekering. Er moet m.n worden aangetoond dat de schimmels zijn ontstaan door invloeden van buitenaf en niet door uzelf veroorzaakt.

Soms kan een aanliggend pand (langdurig) waterlekkage hebben veroorzaakt, waardoor er bij u als buur schimmels ontstaan.

Neem daarom direct na huiszwam herkennen contact op met uw verzekeringsmaatschappij om na te gaan in hoeverre uw polis de schade dekt.

Vragen

Hoe snel groeit huiszwam

Onder ideale omstandigheden + 35% luchtvochtigheid, temperatur rond de 20 graden dan kunnen huiszwammen tot wel 1,5 centimeter groeien.

En de groei stopt niet zomaar, er zijn huiszwammen die wel tot 2 centimeter dik zijn en meer dan een 1 meter in lengte. Zorg dan ook als u huiszwam herkent om onmiddellijk in actie te komen.

Is huiszwam gevaarlijk & Gezondheidsrisico’s

Huiszwam is een materiaal plaag. Bij een overeenkomstige aantasting van dragende constructiedelen kan er instortingsgevaar bestaan. Huiszwam is niet gevaarlijk en levert geen (grote) gezondheidsproblemen bij mensen op.

Bij aantasting door huiszwam is voorzichtigheid echter om gezondheidsredenen wel aan te raden.

  • Sommige mensen zijn allergisch voor de schimmelsporen.
  • De stofwisselingsproducten van de schimmel worden in verband gebracht met gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn en misselijkheid.
  • Schimmels kunnen op hun beurt de gezondheid in gevaar brengen en allergieën en hoofdpijn veroorzaken.

Conclusie

Huiszwammen zijn een concreet gevaar voor de staat van uw huis. Al bij huiszwam herkennen of een eerste vermoeden van een besmetting moet u een specialist raadplegen voor een analyse.

U moet echt zo snel mogelijk handelen bij de eerste tekenen van huiszwam, vooral omdat deze zich snel verspreidt. En hoe langer u wacht met de bestrijding hoe groter de impact zal zijn voor zowel uw huis (gebouw) als de herstel kosten.