Een muizenplaag bestrijden is zeker noodzakelijk, een muis kan veel schade toebrengen aan zaken als bedrading en isolatie in uw huis en bedrijf. En elke muis kan ziekteverwekkers bij zich dragen die ziekten bij ons mensen kunnen veroorzaken.
Leer in dit artikel hoe u een muizenplaag kunt herkennen en hoe u dit ongedierte probleem kunt aanpakken.
Muizen worden vaak afgeschilderd als schattige wezentjes in tekenfilms en muizen te koop in dierenwinkels zien er inderdaad ook schattig uit.
Echter wanneer er muizen in uw huis komen, is “schattig” een van de laatste woorden die u waarschijnlijk gebruikt om deze knaagdieren te beschrijven.
Vooral omdat elke muis veel schade en overlast kan toebrengen aan uw verblijf.
Een muizenplaag in huis?
De eenvoudigste manier om te weten of u muizen in huis hebt, is natuurlijk om ze te zien. Muizen zijn echter nachtdieren en schrikken vaak terug voor mensen, dus dit is een vrij zeldzame gebeurtenis.
Er zijn echter verschillende tekenen dat dit ongedierte uw huis is binnengedrongen.
Hier onder een aantal aanwijzingen dat muizen besloten kunnen hebben bij u te komen wonen:
- Nachtelijke geluiden zoals knagen en piepen
- Het vinden van muizenkeutels of (ruiken) van urine
- Nesten gemaakt van papier, isolatiemateriaal, stoffen of andere materialen die ze binnen kunnen vinden.
- Isolatie van bedradingen die zijn aangevreten.
- Plinten waarop gekauwd of geknaagd is.
Voorkomen is beter dan muizenplaag bestrijden
Er zijn enkele stappen die u kunt nemen om de kans op muizen in uw huis te verkleinen:
- Elimineer voedselbronnen door een opgeruimd huis te houden. Stofzuig regelmatig en veeg kruimels en resten van het aanrecht.
- Bewaar voedsel in glazen potten en luchtdichte plastic verpakkingen. Dit geldt ook voor voedsel voor huisdieren. Zet ook alle vuilnisbakken binnen en buiten goed vast.
- Controleer uw huis op gaten en kieren. Inspecteer het dak en de naden tussen dakbedekking en gevelaansluitingen op toegangspunten.
- Dicht gaten met muizengaas staalwol of sneldrogend cement (muizen kunnen door kit en andere rubberen of plastic middelen heen kauwen, dus die zijn over het algemeen niet altijd effectief)
- Houd bloemen, struiken, wijnranken, boomtakken en andere begroeiing op een afstand van uw huis om bruggen naar uw huis te helpen voorkomen.
- Houd uw tuin schoon door gevallen fruit op te rapen, uw groentetuin schoon te maken als deze is uitgegroeid.
Hoe een muizenplaag bestrijden
Helaas, als u één muis in uw huis ziet, dan kunnen er meer in uw spouwmuren, plafond of op zolder zitten. Muizenvallen en andere methodes kunnen tot op zekere hoogte effectief zijn werken op de lange termijn het beste.
Wilt u een muizenplaag bestrijden niet zelf doen, dan kan het inhuren van een professionele ongediertebestrijder u tijd en slapeloze nachten besparen.
Muizenplaag bestrijden
Midden in een ongedierteplaag zitten is een van de ergste dingen die een huiseigenaar kan overkomen. Niet alleen omdat het relatief moeilijk is om een muizenplaag bestrijden op de juiste manier aan te pakken.
Als u op zoek bent naar manieren om een muizennest aan te pakken, moet u altijd uw eigen veiligheid en welzijn in gedachten houden.
Nu denken veel mensen dat ze het probleem van de plaag hebben opgelost zodra de knaagdieren zijn uitgeroeid, maar dat is verre van waar.
Uitwerpselen, zoals poep en urine in het algemeen kunnen een gevaar vormen voor de gezondheid en kunnen ernstige problemen veroorzaken als er niet correct mee wordt omgegaan.
Ik zal hier een aantal methoden bespreken die kunnen worden gebruikt om muizenplagen aan te pakken:
Hoeveel muizen zijn een plaag?
Voordat ik in ga op de methoden om plaagdieren te verwijderen en aan te pakken, is het waarschijnlijk een goed idee om te definiëren wat nu eigenlijk een plaag is.
De vraag hoeveel muizen als een plaag worden beschouwd is niet eenvoudig te beantwoorden, en het antwoord is niet zomaar een willekeurig getal.
Ik begrijp dat het voor een leek best moeilijk is om te bepalen of men te maken heeft met een grootschalige muizenplaag of slechts met één of twee rondzwervende muizen.
Dit gezegd hebbende, één mannetje en één vrouwtjes muis zijn al voldoende om een plaag te veroorzaken. Het is bekend dat muizen tussen de vijf en tien nesten per jaar krijgen, en tussen de vijf en twaalf jongen in één nest kunnen dragen.
Eén vrouwtjesmuis kan dus in 12 maanden, tot wel honderdtwintig jongen baren. Als we rekening houden met vijf vrouwelijke muizen, wat een realistische mogelijkheid is, dan heb je te maken met meer dan zeshonderd kleine muisjes die in de loop van één jaar rondlopen.
Het belang van bestrijden van muizenplaag.
De belangrijkste reden waarom u na een muizenplaag grondig moet schoonmaken, is dat er gezondheidsrisico’s op de loer liggen. Zoals vermeld, zijn knaagdieren dragers van enkele van de meest gruwelijke ziekten, waaronder:
- Ziekte van Lyme
- Salmonella bacteriën.
- Hantavirus
- Tyfus
Knaagdieren zijn vaak verantwoordelijk voor het vespreiden van deze ziektes, en al vanaf de middeleeuwen een bedreiging voor de gezondheid van mensen.
Plaagdieren zijn in feite uiterst gevaarlijk voor de gezondheid.
Hoe uitwerpselen opruimen na muizenplaag.
Muizenkeutels zijn een van de gevaarlijkste elementen, en moeten daarom zo snel mogelijk worden opgeruimd.
Dat gezegd hebbende, om van muizen uitwerpselen afkomen moet u een paar belangrijke stappen volgen en de juiste bescherming dragen.
- Bescherming
Alle achtergebleven muizenkeutels moeten voorzichtig worden behandeld. Draag daarom altijd rubberen of latex handschoenen, een mondkapje en een veiligheidsbril om uzelf te beschermen tegen een mogelijke besmetting.
- Schoonmaken
Nu u een beschermende uitrusting aan hebt, is het tijd om de uitwerpselen van muizen op te ruimen. Het eerste wat u moet doen is de droge resten verzadigen met een normaal huishoudelijk (dettol) ontsmettingsmiddel.
Dit is een belangrijk onderdeel van het proces omdat het voorkomt dat bacteriën uit de muizenkeutels in de lucht komen. Als u geen (dettol) ontsmettingsmiddel in huis heeft, meng dan bleekmiddel (chloor) en water in een verhouding van respectievelijk ½ om ½
Doordrenk de plekken met keutels met water en wacht ongeveer 10-15 minuten.
Daarna verwijdert u de uitwerpselen met een papieren handdoek of een doekje. Zorg ervoor dat u nog steeds handschoenen draagt!
Zodra je alles hebt opgeruimd, doordrenk je dezelfde plek opnieuw met de bleekoplossing of ontsmettingsmiddel en veeg je het af met een nieuw stuk doek. Als u zich afvraagt hoe u van muizenurine geur afkomt, zijn bleekmiddel en grondig schoonmaken de oplossing.
Materialen en dingen die niet aan bleekmiddel mogen worden blootgesteld, moeten grondig worden gewassen.
Aarzel niet om een stuk materiaal meerdere keren op hoge temperatuur te wassen.
Ik adviseer om alle kleding en textiel in het algemeen dat ooit vervuild is geweest met uitwerpselen van knaagdieren weg te gooien.
Verwijderen van dode muizen na muizenplaag.
U denkt misschien dat u klaar bent met muizen na het opruimen van hun uitwerpselen, maar het is nog lang niet voorbij.
Veel van deze knaagdieren zullen uiteindelijk sterven tussen uw plafond, in hoeken van uw kelder, voorraadkast, op de zolder, en zelfs in uw keuken.
Zoals u waarschijnlijk wel kunt vermoeden, vormen muizenkeutels in uw keuken een enorm gevaar voor de gezondheid en moeten ze onmiddellijk worden verwijderd.
Om van dode muizen af te komen zijn een goede bescherming en een sterk ontsmettingsmiddel de twee belangrijkste elementen.
Meng bleekmiddel en water zoals eerder aangegeven (½ om ½), trek uw rubberen of latex handschoenen aan, en u bent klaar voor actie!
Zodra je een dode muis aantreft, bespuit je het lichaam en zijn omgeving met het reinigingsmiddel. Vervolgens raap je het knaagdier op, doe je het in een stevige vuilniszak en gooi je het lijk veilig in de kliko / vuilnisbak.
Gooi bovendien uw handschoenen weg en was uw handen grondig!
Zoals u ziet, is dit proces geen wetenschap, maar het vereist wel een grondige en hygiënische aanpak.
Conclusie
Hoewel het niet al te moeilijk is om uit te vinden of je last hebt van een muizenplaag. En hoe je muizenpoep moet schoonmaken, is het wel moeilijk om een muizenplaag bestrijden op de juiste manier te doen.
Zorg er daarom voor dat u altijd goede bescherming draagt en in plaats van overhaast te werk te gaan, doet u er het beste aan om goed onderzoek te doen voordat u een muizenplaag bestrijden zelf aanpakt.
Als u na het lezen van dit artikel nog twijfelt of u zelf de muizen wilt bestrijden, kunt u het ook aan professionals overlaten. Een potentiële plaag zal door een goede ongediertebestrijder op een professionele manier worden opgelost.